Levinyt!
 

Aino Elinan musiikin ja elämän juuret ovat Lapissa

01.03.2018

Lappi aina sielussa

Euroopan indie-elektropopmusiikin taivaalle on nousemassa artisti pohjoisesta, Aino Elina. Taiteilijanimen takana on Mari Raekallio, joka on syntyisin Kittilän Pöntsöstä.  Reijo Raekallion tytär syntyi liitosta Hilkan kanssa, mutta liitto päättyi, ja Mari muutti äitinsä kanssa etelämmäksi.

– Olen asunut monessa paikassa, mutta ainoana kotipaikkana koen Lapin, ja nimenomaan Pöntsön ja Sirkan. Usein on ikävä aavaa sielunmaisemaa, tilaa, puhtautta, luontoa ja hiihtämistä, kertoo Mari.

Mari avioitui skotlantilaisen miehensä kanssa viime joulukuussa, ja häät pidettiin Pöntsössä. Pari tapasi 11 vuotta sitten Suomessa, josta he suuntasivat opintojen jälkeen ulkomaille, nyt oma koti on Skotlannin Edinburghissa.

– Olen päätoiminen musiikkityöläinen. Opetan laulua, laulan ja teen musiikkini sanoitukset, sävellystyön ja esituotannon, mitä kai sovitukseksikin voisi kutsua. Minulla on klassisen musiikin koulutus taustalla, eli lähestyn myös elektronisen musiikin tuottamista samaan tapaan kuin klassisen musiikin säveltäjät.

Biologiaa sekä musiikkia koko elämä

– Kasvoin musiikin ympäröimänä, meillä soi aina musiikki kotona. Aloitin huilun soiton ja musiikinteorian opiskelun 9-vuotiaana ja lukiossa klassisen laulun opinnot. Valmistuin Sibelius-lukiosta Helsingistä ylioppilaaksi 2004. Olen aina ollut erityisen kiinnostunut sekä luonnosta ja eläimistä että musiikista. Opiskelinkin vuoden biologiaakin Helsingin yliopistossa ennen Lahden Ammattikorkeakoulua.

Mari valmistui Lahden musiikki- ja draamainstituutista musiikkiteatterilinjalta vuonna 2011 (Muusikko AMK) pääaineena laulu. Lahdessa opiskeltiin laulua, tanssia, näyttelemistä ja musiikin teoriaa ja historiaa. Mutta siirtyminen klassisesta laulutekniikasta kevyen musiikin tekniikkaan ei ollut Marille helppoa.

– Valmistumisen jälkeen koin, että teatteri ei ollut minun maailmani. Halusin vain tehdä musiikkia, ja laulaa omalla tyylilläni, enkä roolissa. Ja todellisuudessa minulla ei koskaan ollut sisäistä paloa teatterin lavalle.

– Tutkin ammattikorkeakouluopintojeni aikaan Lahdessa kielen, äänen, kehon ja läsnäolon merkitystä autenttisuuteen lavalla, ja jatkoin lava-autenttisuuden etsimistä pop-musiikin maisteriopintojeni aikana Englannissa Leeds College of Music -oppilaitoksessa. Vasta siellä ymmärsin rintaäänen merkityksen, ja opin käyttämään M1-rekisteriä luontevasti. Minulle kirkastui, että laulu on tosiaan kommunikointia, ja siksi on tärkeää valita emotionaalisesti sopiva laulutapa, eikä laulaa kaikkea samalla, silotellulla äänellä.

– Olin todella onnekas, sillä Leedsissä laulun opettajina olivat Dane Chalfin ja Kim Chandler, molemmat brittien huippua. Molemmat opettavat Primal Voice -metodilla, missä laulutekniikkaa lähestytään luonnollisuuden ja tunteiden kautta, erottamatta laulua muusta äänellisestä kommunikaatiosta. Valmistuin musiikin maisteriksi vuonna 2014 pääaineena poplaulu.

Aino Elina Music ja uusi levy

Mari on säveltänyt oikeastaan koko elämänsä. Leedsissä häntä rohkaistiin julkaisemaan säveltämäänsä musiikkia, ja niin tapahtuikin.

ainielina

– Uusimmat kaksi sinkkuani ovat kuitenkin ensimmäiset ammattilaisjulkaisuni. Ennen Leedsiä en koskaan ajatellut alkavani laulunopettajaksi, mutta siellä ymmärsin, että tämä tieto on jotain, mitä pitää jakaa muille.

Nyt Marilla on oma yritys, Aino Elina Music, jonka kautta hän keikkailee, tuottaa musiikkia, ja opettaa yksityisesti pop- ja musiikkiteatterilaulajia. Netin kautta hänellä on oppilaita maailmanlaajuisesti. Skype-oppilaspaikkoja on muuten vapaana ja niistä löytyy Aino Elinan nettisivuilta lisätietoa.

Aino Elina -sooloprojekti on sen verran alussa, että keikkailua ei ole vielä aloitettu. Aino Elinan single ja musiikkivideo, Vankina, julkaistiin viime vuonna 31. maaliskuuta. Uusin tuotanto eli Unissa, EP-levy, julkaistaan 7.3.

Levy on kuultavissa digitaalisena nettipalveluissa. Samoin aikaisemmat Aino Elinan singlet, Vankina ja Rukous, löytyvät musiikkipalveluista, kuten Spotify, iTunes, YouTube, Napster, ja Deezer.

Jaspis Toivonen

www.ainoelina.com

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas