Levinyt!
 

Kylmähoitoa kätevästi omassa kotisuihkussa

22.02.2018

Oivallus yläilmoista.

Rovaniemellä asuva ilmailuharrastaja Panu Vapaavalta oli koukussa avantouintiin. Hänellä ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta tehdä sitä niin usein kuin olisi halunnut. Lentäessään pienkonetta Rovaniemeltä Leville Panu ei voinut vastustaa kiusausta työntää sormeaan ulos koneen tuuletusikkunasta pilven kohdalla. Pilven viileä vesisumu jäähdytti sormen tehokkaasti, ja samalla oli tapahtunut nopea sekä miellyttävä kylmäaltistus. Siitä lähti idea sumun käyttämisestä kylmähoidossa.

PanuVApaavalta

Rovaniemeläinen Amandan Healthcare Oy kehitti avannon vaikutuksia simuloivan kylmähoitolaitteen, yritys sai Vuoden arktinen muotoiluyritys -palkinnon helmikuussa 2017. Kuvassa yhtiön toimitusjohtaja ja idean keksinyt Panu Vapaavalta.

Kun teknologiaa hyödyntävää tuotetta lähdettiin suunnittelemaan, oli Panu Vapaavallalla kaksi tärkeää arvoa: korkea laatu ja ekologisuus. Tuotteesta haluttiin tehdä niin hyvä, että se kestää käytännössä ikuisesti, ja sen vaikutuksesta ympäristöön mahdollisimman pieni. Aiempien kylmähoitoteknologioiden, kuten kylmäaltaiden ja huippukylmähuoneiden, energiankulutus koettiin kestämättömäksi.

Kylmähoitoa on Suomessakin perinteisesti harjoitettu puhtaassa pohjoisen luonnossa, luonnon ehdoilla. Samaa ideologiaa haluttiin noudattaa uuden teknologian tuotteistuksessa.

Koivunoksasta mallia.

Laite sai nimensä Panun tyttären mukaan. Amandan® -kylmähoitolaite on nyt kaikkien saatavilla noin 890 euron hintaan esimerkiksi Amandanin omasta verkkokaupasta. Laite sopii yksityiseen kotiin tai edustussaunan yhteyteen, ja se on jo löytänyt tiensä kuntosaleille, esimerkiksi Hotelli Kittilän yhteydessä toimivassa Aslakin Liike -salilla pääsee rentouttavaan kylmähoitoon aina treenin jälkeen.

Tuotteen suunnittelijaksi valikoitui Lapin luontoa rakastava palkittu muotoilija Harri Koskinen. Kaj Frank -muotoilupalkinnolla palkittu Koskinen tunnetaan esimerkiksi New Yorkin MoMA -museon kokoelmiin valitun Block-lampun suunnittelusta.

Koskinen suunnitteli sumujäähdytyslaitteen, jonka käyttö on vaivatonta ja sujuvaa. Minimalistinen muoto löytyi koivunoksasta, ja se kestää sukupolvelta toiselle. Laite vaatii toimiakseen ainoastaan kylmää vettä, jota se kuluttaa vain vähän. Tuotteen ekologinen jalanjälki on hyvin pieni. Laadun takaamiseksi tuote valmistetaan käsityönä Suomessa. Myös Amandan® asennus on kätevää, sillä mitään erikoistyökaluja ei siihen tarvita.

Laitteen muodostaman sumupilven keskellä seisoessa voi tuntea olevansa osa pohjoista, olla kuin avannossa, mutta niin paljon miellyttävämmässä muodossa.

Kenelle kylmä sopii?

Kylmähoidosta on hyötyä monille käyttäjäryhmille. Se esimerkiksi nopeuttaa lihasten palautumista urheilusuorituksen jälkeen ja tuo helpotusta krooniseen kipuun. Kylmää kylpyä on annettu hoitomuotona Suomessakin jo 1800-luvulta lähtien mielenterveyspotilaille, sillä se tehoaa masennukseen ja stressiin. Nykyisin moni avantouimari kokee hyvänolon tunnetta avantouinnin jälkeen.

– Kylmä stimuloi aivolisäkkeestä erittyvän beetaendorfiinin vapautumista. Beetaendorfiini on elimistön oma opiaatti, voimakkaasti kipua lieventävä ja mielihyvää aiheuttava yhdiste, sanoo Pirkko Huttunen, termobiologian dosentti, joka on tutkinut paljon kylmän vaikutusta.

Huttunen huomauttaa, että ihan kaikille hoitomuoto ei silti sovi.

– Vaikka kylmähoito voi lievittää joidenkin sairauksien aiheuttamia kipuja, joissakin tapauksissa sairaudet voivat olla esteenä kylmähoidoille. Tällaisia ovat mm. vaikea-asteinen verenpainetauti, vaikea sepelvaltimotauti ja rytmihäiriöitä aiheuttavat sydänsairaudet.

Jaspis Toivonen

Yhtiö käynnistää 23.2. yleisölle avoimen osakeannin, merkintäaika päättyy 3.5.2018. Linkki suoraan osakeantiin ja osakkeiden merkintään tulee Amandan Healthcare Oy:n kotisivuille

www.amandan.fi

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas