Levinyt!
 

Lumikenkäily on luontoystävällinen liikuntamuoto

22.02.2018

Vapaus liikkua ilman valmista reittiä.

Sanotaan, että se, joka osaa kävellä, oppii vaivattomasti myös lumikenkäilyn. Aloittelija voi suunnata aluksi tasaisempaan maastoon, kun taas lajiin jo tutustunut hakee haastetta jyrkästä metsä- ja tunturimaastosta.

 lumikenkäilijä

Lumikenkäily on siitä hauskaa, että sitä voi harrastaa melkeinpä missä tahansa talvisessa luonnossa. Myöskään tekniikan oppiminen ja varusteiden ennakkovalmistelu eivät vaadi paljon aikaa.

Lumikengät kiinnitetään omiin tukeviin ja mieluusti lämpimiin kenkiin, ja lisävarusteeksi kannattaa ottaa sauvat, joilla saa mukavasti tukea ja jotka myös tehostavat liikkumista. Lumikengän tärkein ominaisuus on kengän pinta-ala suhteessa kulkijan kokoon. Suuret kengät kannattelevat paremmin pehmeällä kuljettaessa ja suurikokoista kulkijaa. Pakkaantuneelle lumelle ja pienempikokoiselle kenkäilijälle riittää pienempikin malli. Jääpiikit varmistavat hyvän pitävyyden jäisellä alustalla ja jyrkissä rinteissä.

Lumikenkäilijän omat polut.

Jos lumikenkäretki suuntautuu merkittyjen reittien ulkopuolelle, kartta ja kompassi ovat hyvä pitää mukana. Mikäli kenkäillessä sattuu eksymään, kannattaa palata takaisin lähtöpaikkaan omia jälkiä seuraten. Lumikenkäily on aktiivista toimintaa ja lisäksi talven kylmyys kuluttaa paljon energiaa, joten retkieväät kannattaa pakata reppuun.

Levillä on noin viiden kilometrin verran merkittyjä lumikenkäreittejä, mutta lajia voi harrastaa melkeinpä missä tahansa maastossa. Lumikenkäilyn perusideana on vapaus liikkua ilman valmista polkua, sen tiesivät jo kivikaudella eläneet ihmiset. Ihan kaikkialle lumikengillä ei kuitenkaan ole vapaus kulkea - näitä ovat muun muassa moottorikelkkareitit, hiihtoladut ja laskettelurinteet.

Levillä lumikenkäilyä voi harrastaa omatoimisesti tai osallistumalla järjestetyille retkille, jolloin hintaan kuuluvat lumikengät, sauvat, opastus ja usein myös lämmin juoma. Omatoimiretkelle voi suunnata vaikkapa Kätkän huipulle, jonne vie merkitty, paikoin haastavakin reitti. Kipuaminen kuitenkin kannattaa, sillä huipulla nousijan palkitsevat upeat maisemat.

Virpi Kallio

Lumikenkiä Levillä vuokraavat muun muassa Elan Ski Shop, Intersport Shop & Rental ja Zero Point.

www.levi.fi/fi/viihdy-levilla/hangilla/lumikenkaily

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas