Levinyt!
 

Altan kiviaarteet ovat lähellä

13.01.2015

Maailmankuulua kiveä.
Keski-Lapin kiviteollisuuden kehittämishanke teki marraskuussa opintomatkan Norjan Altaan eli Alattioon tutustumaan maailman kuuluisuuteen levinneen Altan liuskeen tuotantoon sekä markkinointiin.
Leviltä matkaa kertyy kaikkiaan 370 km matkareitin kulkiessa Leviltä Hettaan, sieltä Kautokeinoon ja edelleen Jäämeren rannalle revontulikaupunki Altaan. Altassa on kaivosteollisuutta ollut aina, aikanaan sieltä louhittiin kuparimalmia, nyt seudun kaivannaisteollisuus on painottunut rakennuskiven ei Altan liuskeen tuotantoon.
Altan kvartsiittiliuske on tänäkin päivänä merkittävä tuote, jota louhitaan edelleenkin osin käsityönä Pæskatunturin kupeesta ja jalostetaan niin Norjan myyntiin kuin vientiin ympäri maailmaa.
Liusketta voidaan käyttää niin ulko- kuin sisätiloissakin. Se on tiivistä, vahvaa, se lohkeaa tasaisesti hyvinkin ohuiksi laatoiksi, niinpä siitä tehdään kattotiiliä, seinäpintoja, pihalaattoja, katukiveyksiä, ja koristeita sekä käyttöesineitä hautakivistä kynttilänjaloiksi. Liuske on monikäyttöinen ja esiintymässä riittää tavaraa vielä vuosiksi, vaikka sitä on louhittu jo 150 vuotta.

Alta louhos

Historiaa ja revontulia.
Altan liuskeen louhinnalla on pitkät perinteet. Kehitys on tuonut koneet ja räjähteet käsivoiman rinnalle, mutta edelleenkin sovelletaan paljon perinteisiä työtapoja kiven käsittelyssä. Kaivannaisteollisuuden ohella liuskekivi on yhdistetty ovelasti mukaan revontuliohjelmapalveluun.
Pæskatun AS on pieni Trond Stridfelftin omistama perheyritys, joka kiven louhinnan ja jalostuksen lisäksi yhdistää yritykseensä tarinan liuskekiven historiasta. Trond ja poikansa Simon esittelevät yleisölle, miten kiveä on käsitelty 1800-luvulta lähtien, ja miten työtavat ovat kehittyneet tähän päivään. Yritys sijaitsee Pæskatunturin rinteellä aivan päälouhoksen tuntumassa, riittävän korkealla, joten säätilan ollessa kohdallaan, voi yön pimeydessä ihailla myös revontulia tai keskiyön aurinkoa. Lisäksi on pieni museo, jossa on esineitä ja työkaluja liuskekiven historian varrelta.

Jalostus ja myynti.
Maailmalle Altan liuske lähtee nykyisin kivenjalostus- ja myyntiyrityksestä Alta Skifer AS. Tilat ovat Altassa Bossekopissa Jäämeren rannalla, josta voi ohi ajaessaan bongata laajat kivivarastot valmiiksi pakattuna ja eri muotoisina laattoina. Osa tuotteista lastataan omalta laiturilta laivaan ja osa kivestä lähtee maantiekuljetuksina.

Alta liuskevarasto
Myyntipuolella on neljä henkeä töissä ja kivenjalostamolla on 11 henkeä töissä. Kiven tuottajat kuuluvat puolestaan Altassa omaan osuuskunnan tapaiseen yhtymään, jonka väen on oltava Altassa kirjoilla, jotta voi anoa louhintaoikeutta. Jos ei kolmeen vuoteen toimi, menettää tuotantolupansa.
Altan liuskeen tulevaisuus näyttää hyvältä. Se on edelleen trendikäs ja kestävä rakennuskivi. Kilpailu rakennuskivipuolella on kovaa, kovin kisa käydään nyt Euroopan ja Kiinan välillä, mutta Altan kivellä on hyvät asemat, sillä se on laadukas tuote.
(Jaspis)

www.altaskifer.com
www.peskatun.no

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas