Levinyt!
 

Jäteasiat ovat meidän kaikkien vastuulla

22.02.2018

Oikea lajittelu ja kierrätys on kaikkien etu.

Mitä useampi meistä lajittelee jätteet oikein, sitä enemmän saamme hyvää materiaalia talteen. Hyödynnettävät jätteet kuten paperi, lasi sekä metalli käytetään uudelleen muun muassa teollisuuden raaka-aineena. On tärkeää tietää lajitteluohjeet ja huolehtia, että emme nakkele jätteitämme minne sattuu.

JanneVuolli

Lapin Jätehuolto kuntayhtymän, Lapecon käyttöpäällikkö Janne Vuolli muistuttaa, että jätteitä ei saa jättää säiliöiden ulkopuolelle, sillä ne houkuttelevat lintuja ja muita eläimiä, ja lisäksi ne rumentavat maisemaa.

– Mikäli keräyspiste on täynnä, täytyy tehdä ilmoitus jätehuoltoon ja viedä jätteet toiselle pisteelle. Toisinaan ihmiset eivät huomaa, että keräyspisteissä on samalle jätteelle useita säiliöitä, joten jos yksi säiliö on täynnä, kannattaa kurkistaa mahtuisiko toiseen, Vuolli muistuttaa.

Biojätteen kierrätyksen haasteet pohjoisessa.

Kuntayhtymän alueella, johon kuuluvat Inari, Kittilä, Sodankylä, Kemijärvi, Enontekiö, Muonio, Pelkosenniemi, Salla ja Savukoski, ei kerätä biojätettä. Lähin biokaasulaitos on Oulussa, ja pitkät välimatkat ovat haaste.

– Näillä välimatkoilla biojätteen kerääminen täällä ei ole järkevää taloudellisesti eikä ekologisesti. Kuljetuksista syntyy suurempi hiilijalanjälki kuin mikä hyöty biojätteen kierrätyksestä saataisiin.

Kuntayhtymän alueella kotitalouksia kannustetaan kompostointiin 10 % alennuksella ja pidemmällä tyhjennysvälillä, joka voi olla jopa kahdeksan viikkoa. Vuoden 2017 lopussa Kittilän alueen 1802:sta roska-astian omaavasta asiakkaasta 348:lla oli oma komposti.

Virpi Kallio

Roskis

Toimi näin.

Laita jätteet oikeaan astiaan. Paperinkeräysastiaan laitetaan vain kaikki postin kautta tuleva paperi, ei esimerkiksi kartonkia. Lasinkeräysastiaan saa laittaa vain pakkauslasia eli lasipullot ja lasipurkit, ei kuitenkaan ikkuna- tai peililasia. Älä jätä mitään jätteitä keräysastian ulkopuolelle. Roskaaminen on kielletty jätelaissa.

Jos tuot jätteitä muovipussilla, tyhjennä pussin sisältö astiaan ja huolehdi tyhjä pussi sille tarkoitettuun roska-astiaan.

Jos astia on täysi, ilmoita asiakaspalvelunumeroon 040 351 1771 ja vie jätteet toiseen pisteeseen.

Keräyspisteet.

Sirkan alueen eko- ja aluekeräyspisteet, joihin voi viedä lasia, pienmetallia, paperia ja polttokelpoista sekajätettä: Neste Levi (Tunturitie 2), Eturinne (Hissitie), Nuottirakka (Rakkavaarantie) ja lämpölaitoksen risteys (Lämpötie).

Lasia, pienmetallia ja paperia voi viedä Levin Matkailun pihalla olevalle keräyspisteelle (Myllyjoentie 2). Rinki-ekopisteet löytyvät Kittilän S-Marketilta (Valtatie 68) ja Sirkan S-Marketilta (Leviraitti 18). Näihin kierrätyspisteisiin voi viedä lasin ja pienmetallin lisäksi myös kartonkia ja Kittilän pisteeseen myös muovia. Kartonkia kerätään Sirkan S-Marketin takapihalla olevassa pisteessä.

Ekopisteiden tyhjennyksestä vastaa Lapin Jätehuolto kuntayhtymä p. 040 351 1771, asiakaspalvelu@lapeco.fi

Paperinkeräyspisteistä Hettula Oy p. 016 643 160, ja puistoroskasäiliöiden tyhjennyksestä Kittilän kunta p. 0400 356 500.

www.lapeco.fi/lajittelu

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas