Levinyt!
 

Sirkantähti on toiminut jo 30 vuotta

22.02.2018

Uraa uurtavat saunat.

Levin nykyisen matkailun uranuurtajia 1980–90 -lukujen taitteessa olivat Martti ja Ritva Kuusisto, jotka rohkeina pohjalaisina ryhtyivät lappilaiseen hotellibisnekseen. 1988 avattiin Hotelli Sirkantähti, jonka vallankumouksellisena vetonaulana olivat kuhunkin huoneeseen tehty oma sauna. Sen jälkeen saunallisten hotellihuoneitten yleistyminen alkoi Suomessa, ja nyt sauna kuuluu jo useimmiten normaaliin hotellihuonekuvioon.

LH_Stahti30v

Kuusistojen aikaan avattiin myös Levillä ensimmäinen yökerho, legendaarinen Jatkotähti, joka oli auki jopa yöllä kello 02:een. Toinen kaikkien muistama legenda olivat Sirkantähden naistentanssit, jotka vetivät aina talon täyteen väkeä.

Yrittäminen veressä.

Kuusiston pariskunta oli tottunut yrittämään, sillä Martti ajoi taksia ja Ritva piti kahvila-ravintolaa Seinäjoella, oli kauppiaana, piti pitopalvelua ja ehti perheen kasvattamisen ohella moneen muuhun työhön. Omat lapset saivatkin Levillä varsinaisen matkailualan peruskoulutuksen omissa Sirkantähdessä ja Tuikussa, ja Tuikun yrittäjinä ovat nykyisin Jarkko Kuusisto yhdessä vaimonsa Hillen kanssa.

Perheyrityksessä siirrettiin vetovastuuta nuoremmille 1990-luvun alkupuolen laman iskiessä, Sirkantähden vetäjäksi ryhtyi tytär Marjut yhdessä silloisen aviopuolisonsa Leo Pitkäsen kanssa.

LH_Marjut

– Ei silloin puhuttu mistään sukupolven vaihdosta, sitä vaan aloimme töihin. 1991 iski pahin lama, mutta niistä selvittiin Fumiasu Sakatan ja Berliinin muurin sortumisen avulla. Saatiin käyntiin tärkeä Japanin kauppa, ja Blue and White Holidaysin asiakkaita tuli kauttamme Lappiin vuonna 1994 jopa 12 000 saksalaista matkailijaa, muistelee Marjut Kuusisto.

– Tänään oli todella ihana tavata monia meidän aikana taloon tulleita työntekijöitä, jotka vieläkin ovat täällä alueella. On muisteltu entisiä aikoja ja katseltu kuvia. Mutta eihän se toki aina ollut mitään ruusuilla tanssimista, välillä elettiin hyvinkin nuukasti, ja kaikesta selvittiin, sanoo Ritva Kuusisto.

Lapland Hotels Sirkantähti 2018.

Nykyisin Hotelli Sirkantähti kuuluu Lapland Hotels -konserniin, sillä vuonna 2005 Pitkäset myivät osuutensa Pertti Yliniemen omistamalle konsernille. Asiakaskunta on tänään entistä kansainvälisempää, huoneitten määrää on kasvatettu ja niitä on remontoitu vuosien mittaan.

Naistentansseja ei ole eikä yökerhoa, mutta kahvila ja ravintola palvelevat, hyvää ja laadukasta majoitusta tarjotaan 70 hotellihuoneessa ja lisäksi on käytössä 80 huoneistoa. Aktiviteetit löytyvät myös vastaanoton tiskiltä heti, sillä Lapland Safaris tarjoaa matkailijalle monenmoista tehtävää ympäri vuoden. Lapland Hotels Sirkantähden hotellinjohtajana on nykyisin Karoliina Pasma.

Jaspis Toivonen

Laplandhotels.com

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas