Levinyt!
 

Maustamatonta pippuria ja muita oivalluksia

15.02.2018

Ahkerat työkokeilijat

Lumi lepää paksuina peitteinä Tonttulan Piilon pihapiirin puissa. Ulkona vallitsee tammikuinen hiljaisuus, mutta Piparkakkutalon sisältä kuuluu iloinen puheen sorina ja ulos leijuu houkuttelevan herkullinen joulupiparien tuoksu.

Wilhelmiina sis

On pakko koputtaa ja tarkistaa, mitä täällä oikein tapahtuukaan, ja aivan oikein, Keltanuttuinen tonttu on leipomassa pipareita, eikä hän ole suinkaan yksin. Uunipellit täyttyvät vinhaa vauhtia, sillä Sofia, Vellu ja Hanna ovat tarttuneet reippain ottein päivän teemaan, ja nyt leivotaan piparkakkuja myös evääksi kotimatkaa varten.

Vellua askarruttaa, että miten se junamatka kotiin oikein mahtaa sujua. Juna, kun kolisee välillä ikävästi, äkkinäiset paukahdukset eivät ole kivoja. Sofiaa ei kyllä yhtään huolestuta, tottunut matkailijatar, kun on. Ja tämä joukko on seikkaillut Kanarialla asti. Hanna keskittyy puolestaan leipomuksiin, keittiötyöt ovat muutenkin Hannan ominta aluetta. Hän on suorittanut myös hygieniapassin, joten yhden työpäivän mittainen työkokeilu Tonttulan keittiössä sopi kuin nenä päähän. Osaava työntekijä sai muistoksi myös työtodistuksen.

Wilhemiinat ulkona

– Ylihuomenna päästään taas vihdoin Vellun sanoin Koti-Suomeen. Ja kun tämä porukka saapui lentäen Kittilään, niin ei kaikeksi järkytykseksi oltukaan koneessa tarjoiltu kahvia, se oli kyllä ollut suuri shokki, mutta siitä on jo selvitty, kertoo Minna Salo seurueen tunnelmia.

 

Erinomaisen positiivisia kansalaisia

Minna Salon johtama ja omistama yritys Ryhmäkoti Wilhelmiina Oy toimii Hollolassa, jossa Mäntytiellä asuu yksitoista asukasta. Edellisellä viikolla Lapin retkellä oli mukana neljä ja tässä ryhmässä kolme ryhmäkotilaista kokeilemassa, mitä töitä he voisivat tehdä matkailuyrityksessä. Minna Salo ja Mariton Yuma-Tolonen toimivat ryhmän ohjaajina ja huolehtivat Levin retken sujumisesta.

Työharjoitteluun pääseminen ei tälle joukolle ole aina ihan yksinkertaista, sillä Wilhelmiinan suurperheen jäsenillä työkuntoon vaikuttaa kehitysvammaisuus tai muu sairaus, joka estää niin sanotun normaalin työelämän, ja asumisen tulee olla valvottua ja avustettua, ihan yksin ei kukaan selviydy. Liikkuminen esimerkiksi voi olla hankalampaa, mutta sen puutteen korvaa kyllä positiivinen mieli ja konstailematon asenne.

– Tässä porukassa ei tule suru puseroon ja tilanteet vaihtuvat vinhaa vauhtia. Luovuutta riittää vaikka toisille, ja meillä henkilökunnan ei tarvitse huolehti asioista juurikaan, siitä pitävät asiakkaamme huolen. Päivärytmi koostuu selkeistä osasista ja kaiken a ja o tällaisilla matkoilla on se, että asiat on puhuttu riittävän moneen kertaan ennakkoon läpi. Sitten ei tarvitse hermoilla, kun on hyvin valmisteltua, kertoo Minna.

Wilhemiinalaiset viihtyivät Levin talvessa kahden ryhmän voimin. Ensimmäinen tiimi hyppäsi Tampereella autojunaan ja autoili Rovaniemeltä Leville, kotiin matkustettiin lentäen. Jälkimmäisen viikon seurue eli Sofia, Vellu ja Hanna lensivät Kittilään ja kotiin mennään Kolarista autojunalla. Levillä kaikki majoittuivat yhteiseen majapaikkaan Utsuvaarassa.

 

Jouluinen Tonttula lumoaa

– Lappi on lumonnut minut ja perheeni täysin ja nyt tartutan samaa kuumetta ryhmäkodin jäseniin. Tonttula on aivan upea, tällainen jouluihminen muutenkin on tietysti täysin vietävissä. Viime kesänä otimme Päivikin kanssa puheeksi mahdollisuuden työkokeiluun ja nyt täällä ollaan. Sofia onkin meiltä tulossa myös tulevana kesänä auttamaan Tiinaa, Keltanuttuista tonttua, yrttien sadonkorjuussa, kertoo Minna Salo.

piparkakkutalo

Työkokeilu ei varmasti jää viimeiseksi laatuaan, sillä myös Tonttulassa vakituinen väki viihtyi näppärien harjoittelijoiden kanssa. On nimittäin monia erilaisia tehtäviä, jotka soveltuvat tällaiseen yhteistyöhön, eikä varmaan vain Tonttulassa.

Jaspis Toivonen

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas