Levinyt!
 

Raekallion Gallerian 30. juhlavuosi on alkanut

20.12.2017

Kahville ja näyttelyä katsomaan.

Vuonna 1988, joulukuun 15. päivänä valmistui taiteilija Reijo Raekallion galleria Kittilän Pöntsöön ja ovet avautuivat yleisölle. Gallerian ovia ei ole yleisöltä suljettu sittemmin, ja Reijo laskee kaikkiaan 120 000 kävijän vierailleen kuluneiden vuosien aikana Pöntsössä.

raekallio_out

Pöntsöön tulee myös kelkkareitti Leviltä, ja taiteilija arvioi joka talvi noin tuhannen kelkkailijan poikkeavan pirtissä. Ulkomaalaisia koiravaljakkomatkailijoita yöpyy täällä useasti, sillä yhteistyökumppanin reitti kulkee gallerian kautta. Galleria on avoinna ympäri vuoden päivittäin 10–18, onneksi luottohenkilöt päästävät välillä omistajat lomalle, mutta galleria pysyy avoinna.

Galleria tarjoaa taiteen ohella tilaisuuden kahvistella sekä palan painikkeeksi Maria-rouvan ainutlaatuista taatelikakkua. Tilauksesta tehdään illalliset sekä muut ateriat jopa 40 hengen ryhmille ja kodassa 20:lle, tilauksesta lämpiää lisäksi savusauna. Galleriarakennuksessa voi myös majoittua, siellä on kolme kahden hengen huonetta ja yksi neljän hengen huone sekä pihapiirissä on lisäksi vuokrattavissa mökki Omarauha.

Modernia menoa.

– Epäilijöitä oli silloin, kun rakensin gallerian, mutta kyllä tästä on selvitty ja laajennuksiakin tehty. Näinä yli 35 vuotena on syntynyt myös kolmisen tuhatta myytyä työtä. Ja meillä on jatkuva näyttelyripustus, jonka työt ovat samoin kaupan. Oma ja jatkuva retrospektiivinäyttely, jossa töitä läpi vuosien aina viime päiviin saakka.

raekallio30v

Taulujen ohella on syntynyt useita tilaustöitä, kortteja, julisteita, kalentereita ja muun muassa vuodesta 2000 lähtien Levi.NYT!-lehteen Levikohtauksia-piirroksia. Alkaneen juhlavuoden aikaan on tulossa myös uusi julkaisu Reijon taiteesta.

Vaikka Lapin kaamos on syvimmillään, esittelee Reijo uuden ihmeen, sillä galleriassa on astuttu aurinkoenergian maailmaan. Aurinkovoimala lukee toden totta omassa kytkintaulussa, ja gallerian viimeisimmän laajennuksen eli Aurinkosalin katolle on nostettu paneelit, jotka alkavat kerätä energiaa, jahka aurinko taas nousee.

Konsertteja tulossa.

Joulun tunnelmaan pääsi galleria isäntineen jo keskiviikkona 20.12., jolloin baritoni Jorma Hynninen esiintyi galleriassa Wanhan Ajan Joulukonsertillaan. Keväällä huhtikuussa saadaan Lapin kamariorkesteri konserttivierailulle Pöntsöön.

Ja silloin, kun eivät muut täällä musisoi, tarttuu innokas mandoliinimies Reijo maniskaan ja pitää vieraiden iloksi pienimuotoisen livekonsertin. Se, jos mikä, murtaa niin kielimuurit kuin muutkin jäykkyydet.

– Vuosia tässä kertyy, mutta toiminta jatkuu. Tuntuu, että teen töitä paremmalla asenteella, tulevat vähän helpommalla eikä tarvitse enää itseään niin komentaa töihin, tuumailee taitelija.

Niitä vaikeammin ja sitten vähän helpommin syntyneitä töitä kannattaa käydä katsomassa. Reijo Raekallion töissä näyttäytyy Lapin luonto, ihmiset ja eläimet, hivenen ilkikurisen linssin läpi nähtyinä, kuten tekijä on itsekin, rauhallinen ja ympäristöään tarkkaileva humoristi. Aiheet ja ilmiöt ovat alati läsnä, siitä vain akvarellille tai akryylillä kankaalle ja katsojan iloksi.

Jaspis Toivonen

 

galleriaraekallio.com

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas