Levinyt!
 

Maailmancupin lumisäilöt varmistavat pujottelun maailmancupin avauskisat Levillä

05.10.2017

”Kisa alkaa kello 11 marraskuun yhdentenätoista.”

– Täydellisen lumivarmuuden rakentaminen antaa katsojille, urheilijoille, kumppaneille sekä FIS:lle tärkeän signaalin siitä, että meihin voi aina luottaa kisajärjestäjinä. Alppihiihdon maailmancup on huippu-urheilun lisäksi liiketoimintaa, eikä kumpaankaan kannata osallistua toivotaan, toivotaan -asenteella, sanoo Levin maailmancupin pääsihteeri Marko Mustonen.

MC kurkistus

Syyskuun 14:ntenä Levin kisarinnettä ja sen lumisäilöjä kävivät tarkastelemassa myös kilpailujohtaja Petri Tuomikoski ja kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tekninen johtaja Emmanuel Couder. Levin järjestäjät esittelivät, mitä säilölumikasoille nyt kuuluu. Alppihiihdon maailmancupjärjestäjien joukosta on Levin lisäksi ainoastaan Itävallan Söldenin jäätiköllä sekä Kitzbühelissä kokeiltu vastaavaa lumensäilöntää.

Couder uskoo, että tulevaisuudessa Levi ja Itävallan paikat näyttävät suuntaa muille kisajärjestäjille.

– Ilmastonmuutos on talvilajeihin selvästi vaikuttava tekijä, joka ohjaa tekemistämme. Ei yhdelläkään maailmancupjärjestäjien joukkoon nousseella keskuksella ole vaihtoehtona suhtautua siihen välinpitämättömästi. Kisojen perumisessa on aina vaarana, ettei tapahtuma seuraavana vuonna enää kiinnosta. Jatkuvuus ja luotettavuus ovat avain maailmancupkisojen menestykselle ja kiinnostavuudelle, sanoo Couder.

MC coudain ja petra

Lisäksi Couder painottaa Levin roolia pujottelukauden avaajana, kun koko maailman katseet kohdistuvat tänne. Ei yksinkertaisesti ole varaa enää perua kisoja. Kisamatkailijalle on ihan sama, miten kilpailualusta on syntynyt, mutta koko liikekonseptille on erittäin tärkeä kisan varmuus. Lumen tekeminen ja sen säilöntä ei ole liioin mitään halpaa puuhastelua, mutta investointi kannattaa, kun voidaan taata tapahtuman onnistuminen.

Ei ihan simppeli juttu.

Säilölumen käyttö maailmancupissa ei ole aivan yksinkertaista, sillä lumelle asetetaan kisassa kovat vaatimukset. Kilparinteestä on saatava riittävän hyväpintainen ja tasalaatuinen sekä kova alusta kilpailijoille. Levin kisassa eivät kilpailijoiden väliset erot ole yleensäkään olleet suuria ja lähtölistan loppupäästäkin on usein yllätetty.

Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari kertoi, että varsinainen lumetustyö tehtiin jo tammikuun pakkasilla, vain kolmessa vuorokaudessa syntyi ihanteellisissa lumetusolosuhteissa yhden säilökasan verran lunta. Lumi levitettiin tasaiseksi Levi Blackiin palvelemaan kevätasiakkaita, niinpä nyt onkin kyseessä kertaalleen jo lasketusta lumesta. Toukokuussa lumi kerättiin tampparein ja kaivinkonein kahteen isoon kasaan ja peiteltiin 3-kertaisella valkoisella suodatinkankaalla.

– Laskimme, että vähintään 20 000 kuutiota tarvitaan nyt syksyllä ja meillä on nyt käytettävissä liki 30 000 kuutiota. Kesän aikana kasoista on haihtunut viileiden säiden ansiosta vain noin kolmannes, kun  varauduttiin jopa 50 prosentin hävikkiin. Seuraavaksi alkaa kasojen purku lokakuun alussa, sillä kangas pitää saada kerättyä pois ennen tiukkoja pakkasia.

Palosaari myös sanoo, että lumen säilönnästä tulee maailmancupin osalta Levillä jatkuva käytäntö. Mahdollisesti myös menetelmää laajennetaan tulevaisuudessa muihinkin Levin rinteisiin. Mutta pelkällä säilölumella ei Levillä lasketa, luonnonlunta odotellaan ja Levin yhteensä kolmisen sataa lumitykkiä ovat lisäksi iskuvalmiina, jahka sää sen sallii.

Jaspis

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas