Levinyt!
 

Miehen syöpädagnoosi hiertää mieltä

05.10.2017

Syöpä vetää miehen sekä naisen hiljaiseksi.

Syöpädiagnoosi on vakava paikka, johon voi olla vaikea suhtautua järkevästi. Jopa sairaanhoidon ammattilaiselta se vie jalat alta.

– Kun on itse saanut syöpädiagnoosin, on tilanne aina yllättävä. Vaikka itse olen koulutukseltani psykiatrinen sairaanhoitaja, en esimerkiksi ymmärtänyt, miten mieli vaikuttaa ja toimii sellaisessa tilanteessa. Tajusin, että olet ihan pöljä, kun et asialle voi mitään. Sitä haluasi sulkea ajatukset pois mielestä, mutta niitä et pääse silti karkuun, sanoo Petri Mäkynen, joka on myös auktorisoitu seksuaalineuvoja ja jatkaa opintoja edelleen seksuaaliterapeutiksi.

PetriMakynen

– Leikkauksen jälkeen oli eräänlainen häpeä, kun omaa kehoa oli runneltu, siihen oli kajottu, enkä uskaltanut katsoa edes itseäni peilistä.

Tyypillistä usein kotioloissa on sekin, ettei puoliso tai kumppani uskalla ottaa asiaa esiin, varsinkin jos on kyse esimerkiksi eturauhassyövästä. Syöpä menee kaiken edelle ja muut asiat jäävät sen jalkoihin, ollaan hiljaa. Mies ei puolestaan vapaaehtoisesti asiasta puhu. Parisuhteesta ei keskustella tarpeeksi ja sitten voidaan ollakin umpikujassa.

– Harmittavan harvoin edes syöpäpotilasta hoitava lääkäri ottaa puheeksi potilaan seksuaalielämän. Olisi tärkeää, jos hoitava lääkäri tiedustelisi suoraan potilaaltaan, miten siellä makuukammarin puolella sujuu. Tämän takia olen nyt perustamassa Leville miesten omaa tukiryhmää, jossa näitä asioita käsiteltäisiin avoimesti miesten kesken. Sinne ovat tervetulleita kaikki, niin parisuhteessa elävät kuin sinkkumiehetkin, joita nämä asiat askarruttavat.

Omin sanoin ja mies miehelle.

Syöpädiagnoosi vaikuttaa, varsinkin prostatasyövät, oman miehisyyden kokemiseen. Askarruttaa, mikä on normaalia ja mikä ei, miten hoidot vaikuttavat erektioon ja miehisyyteen.

Myös muut diagnososidut syöpäsairaudet ja niihin liittyvät hoidot vaikuttavat miehisyyteen, mieleen ja siten koko elämään.

– Tukiryhmässä voi puhua omasta tilanteestaan avoimesti, voi itse valita, mitä kertoo ja mitä ei. On myös asioita, joita on vaikea kertoa edes vaimolle, mutta toiselle miehelle voi, kun puhutaan samaa kieltä.

Petri Mäkynen antaa myös neuvon naisille, joilla on diagnosoitu rintasyöpä, sekä eri-ikäisille nuorille syöpäpotilaille.

– Älä jää yksin, kerro sairaudesta läheisillesi, mutta muista, että puoliso ei ole tukihenkilö. Kannattaa turvautua ulkopuoliseen ammattilaisen apuun.

Miesten tukiryhmä aloittaa marraskuussa.

Miesten tukiryhmän ensimmäinen kokoontuminen on Lapland Hotel Sirkantähden neuvottelutilassa torstaina 2.11. klo 18–20.

Ennakkoon voi ilmoittautua vielä edellisenä päivänä suoraan Petri Mäkyselle, puh. +358 40  960 6423 tai sähköpostilla   p.makynenoy@gmail.com

Tavoite on kokoontua kerran kuukaudessa, Mäkysen toimiessa vetäjänä ensimmäiset kolme kertaa. Ryhmä tekee itsenäisen päätöksen jatkosta. Tukiryhmä maksaa osallistujalleen kertamaksuna 30 euroa, joka kattaa tapaamiset.

 

Jaspis

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas