Levinyt!
 

Unkarinvizlojen mestaruuskisa käytiin Kittilän kairoilla

05.10.2017

Seurallinen kanakoirarotujen vähemmistön edustaja.

Syyskuun puolivälissä räntäsateinen aamu valkeni Rautuskylän entisellä koululla, nykyisessä majatalo Jurtassa. Sisällä oli säästä huolimatta innostunut tunnelma, kun Suomen Unkarinvizlat ry:n jäsenistöä koirineen oli saapunut paikalle ratkomaan vizlamestaruuksia Kittilän maastoihin.

vizlat tulilla

 

KAER-päivän järjestelyistä vastasi Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry, joiden puoleen Suomen unkarinvizlaharrastajat kääntyivät tapahtumapaikkaa etsiessä ja järjestelyitä tehtäessä. Paikalla oli kokeneita koiraihmisiä ja myös ihan ensikertalaisia. Vizloja oli kaikkiaan neljätoista ja muita kanakoirarodun edustajia oli 6 koiraa.

Suomessa unkarinvizloja on kahta lajia, lyhytkarvaisia, joita on rekisteröityinä noin 500, ja karkeakarvaisia, joita on arviolta 80 yksilöä. Unkarinvizla on leikkisä ja liikunnallinen, seisova kanakoirarotu. Se sopii perhekoiraksi, mutta on parhaimmillaan omistajansa kanssa lintu- ja jänismetsällä.

Lapin kutsu kiehtoi.

– Olemme järjestäneen SM-kokeita vuodesta 2011 lähtien ja nyt haluttiin tulla vielä pohjoisemmaksi, kun Kuusamossa ja Pellossa on kertaalleen jo käyty. LaMaKa on ollut loistava yhteistyökumppani ja kilpailumaastojen tuntija, kun meidän harrastajamme tulevat pääosin etelästä ja nämä seudut olivat monelle tuntemattomia, sanoi Kaija Lepoaho, vizlayhdistyksen varapuheenjohtaja Jyväskylästä.

– Haluamme jatkossakin tehdä yhteistyötä Lapin väen kanssa. Päivän tuomareita kiiteltiin, he olivat kannustavia ja asiansa osaavia. Paikka palveluineen oli ihan loistava ja toimi tällaiselle porukalle erittäin hyvin, kiitteli Kaija.

vizlat ja naiset

Yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Savolainen kertoi vielä, että yhdistyksen tarkoitus on edistää unkarinvizlojen metsästyksellisyyttä, sillä kotikoiraksi jääneessä yksilössä menevät rodun hyvät ominaisuudet hukkaan. Rodun halutaan myös pysyvän ulkomuodoltaan alkuperäisenä, etteivät näyttelyarvot ajaisi metsästyksen varsinaisen käyttötarkoituksen ohi.

Moni koirakko yhdistikin mestaruuskisat omaan metsästysreissuunsa Lapin metsissä. Jurtassa viihtyivät niin koirat kuin omistajatkin, paikka on toimiva koiraihmisille, kun on tilaa ja koirakin pääsee omistajansa kanssa yöksi sisälle.

Päivän kilpailumaastot olivat Puljussa, Kiistalassa ja Maunukairassa, jonne ryhmät aamulla siirtyivät koemaastoihin. Lapin pitkät etäisyydet olivat yllättää muutamat metsästäjät, kun kaikki eivät ottaneet ihan todesta metsäpäivän pituutta ja energiantarvettaan. Onneksi muutamat konkarit olivat ottaneet pari ylimääräistä eväsleipää muonareppuunsa.

Paikalliset tuomarit ja oppaat.

Vizlamestaruuksia tuomaroivat Tommi Kinnunen, Juha Tuulaniemi, Minna Loukusa ja Juha Loukusa, joka oli päätuomarina. Lisäksi oppaana toimi Ari Järvenpää.

Päivän melodia oli se, että koiran pitää risteillä ohjaajansa etumaastossa ja seisoa lintua. Kun tuomari antaa luvan, pitää koiran juosta lintua kohti. Jos lintu oli metso, sitä sai tänä syksynä ampua, muut lajit voi vain ajaa luvasta lentoon ja pysähtyä paikoilleen. Lintuja koepäivän aikana löydettiin mukavasti: kaksi isoa riekkopoikuettakin ilahdutti läsnäolollaan koirakoita. Kokeiden jälkeen pidettiin Jurtassa ryhmille loppukritiikki päivän menoista. Siinä tuomarit arvioivat sekä ääneen että kirjallisesti jokaisen koiran metsästysominaisuuksia sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

KAER Kittilä 15.9.2017 tulokset.

Vizlamestaruus, vain kaksi koiraa onnistui tuloksen hankkimisessa.

Päivän paras oli lyhytkarvainen unkarinvizlauros Cinkei Bieska, ohjaaja Juha Taipale, Kemijärvi, VOI3 60 p.

Toisena palkittiin karkeakarvainen unkarivizla uros Tangrams Emperor, Maiju Lusenius, Rovaniemi, AVO3 52 p.

Vizlojen kisan ulkopuolella päivän kolmas menestyjä oli karkeakarvainen saksanseisoja uros Vintiläntuuli BP Puro, Matti Mustonen, Häme, VOI1 84 p. -> KVA.

Jaspis

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas