Levinyt!
 

Mies myyttien takana – Kalervo Palsan 70-vuotisjuhlaseminaari

07.09.2017

Kalle lupasi näyttää vielä kaikille

”Julkaistakoon päiväkirjani kuolemani jälkeen. Siten saan kauan etsimääni kuuluisuutta. Jumalauta, minä olin kuin van Gogh.” ”Elämäni on pitkä ja vaiherikas. Olen hysteerikko ja tiedän sen. Myönnän perverssit taipumukseni. Minun osalleni Kohtalo (olen fatalisti ja nihilisti) on varannut jotain suurta ja minä näytän vielä kaikille.”

palsa semppa omakuva

Näin nuori Kalervo Palsa (1947–1987) tilitti tuntojaan, täynnä uhmaa ja uhoa ja uskoa omaan suuruuteen, tietämättä, että tavallaan ennusti oman tulevaisuutensa. Taiteilija kuoli 3. lokakuuta 1987 keuhkokuumeeseen Getsemanen kylmyydessä, yksin ja unohdettuna, vain 40-vuotiaana. Kohtalon ivaa on, että hän oli menestyksen kynnyksellä, saamassa tunnustusta ja arvostusta.

Palsan eläessä hänen taiteensa herätti närkästystä ja häntä paheksuttiin, usein teoksia sensuroitiin. Syynä oli kuvien aihepiiri, viina, kuolema, väkivalta ja raaka seksi. Aiheita, joita ihmiset eivät halua kohdata. Palsa halusi häiritä ja ärsyttää, pakottaa katsojan näkemään elämän raadollisuuden silmästä silmään. Hän halusi rikkoa tabuja ja paljastaa tekopyhyyden. Monesti Palsaa kehotettiin maalaamaan kauniita kuvia ja niitäkin hän osasi tehdä. Herkissä asetelmissa ja kauniissa maisemamaalauksissa esiintyy toisenlainen Palsa, luonnossa vaeltava, kauneutta kokeva ja uhman ja katkeruuden unohtava taiteilija.

Kuoleman jälkeen Palsa nousi arvoon arvaamattomaan ja monet, jotka väheksyivät häntä elinaikanaan, ylistivät häntä. Palsan taiteesta järjestettiin laaja muistonäyttelykierros ja hänen sarjakuviaan ja päiväkirjansa julkaistiin. Sittemmin Palsasta on tehty myös elokuva ja teatteriesityksiä. Taiteilijan elämä jatkuu suurena legendana, joka ei kuole koskaan.

Seminaari Kino Ylärin salissa

Kittilässä järjestetään lauantaina 30.9. Kalervo Palsan 70-vuotisjuhlaseminaari, missä Palsan ystävät ja aikalaiset keskustelevat taiteilijasta ja ihmisestä valottaen Palsan yleisölle tuntematonta persoonaa.

Tutkija Jyrki Siukonen pohdiskelee puolestaan taiteilijan myyttiä: taide muuttuu, muuttuko Palsa? Ennen seminaarin alkua tehdään kierros Palsa-museossa Maj-Lis Pitkäsen johdattamana.

Seminaarin yhteydessä Palsan maalausten pohjalta syntynyttä performanssitaidetta Kalervon Palsan hengessä esittävät Maximilian Latva, Antti Ahonen, Katri Kainulainen ja Arttu Kurttila. Teosten herättäminen henkiin esityksellisessä muodossa on aktiivinen tapa muistuttaa Palsan vimmaisesta elinvoimasta ja ylläpitää hänen taiteellista perintöään. Performansseja ei suositella herkimmille katsojille eikä lapsille.

Seminaarin järjestää Palsa-museo yhteistyössä Kittilän kulttuuritoimen kanssa. Seminaari on avoin ja maksuton tilaisuus, jonne kaikki ovat tervetulleita.

palsa semppa

Kalervo Palsan 70-vuotisjuhlaseminaari 30.9. ohjelma

Klo 11 Vierailu Palsa-museossa (Kivitie 14 B), oppaana Maj-Lis Pitkänen.

Klo 12 Seminaarin avaus ja tervetuliaiskahvit, museonjohtaja Anne Koskamo Kino Ylärissä (Valtatie 9 A).

Klo 12.15 Taidehistorioitsija Jyrki Siukonen: Taide muuttuu, muuttuuko Palsa? Taiteilijan myytti 2000-luvun ilmiöiden valossa.

Klo 13 Maj-Lis Pitkänen: Kalervo Palsa omin sanoin – katkelmia Palsan kirjeistä.

Klo 13.30 Minä ja Palsa – keskustelijat esittäytyvät: taiteilija Osmo Kivimäki, ystävä Maj-Lis Pitkänen, taiteilija Reijo Raekallio, tutkija Jyrki Siukonen, taiteen kerääjä Paula Venesmaa ja ystävä Esa Ylläsjärvi

Klo 14 Lounas (omakustanteinen 9 €) Yläkoulun ruokala.

Klo 14.45 Performanssi Kalervo Palsan hengessä: Maximilian Latva, Antti Ahonen, Katri Kainulainen ja Arttu Kurttila.

Klo 15.15 Mies myyttien takana – kuka oli taiteilija Kalervo Palsa. Keskustelemassa Osmo Kivimäki, Maj-Lis Pitkänen, Reijo Raekallio, Jyrki Siukonen, Paula Venesmaa ja Esa Ylläsjärvi.

Klo 16 Pullakahvit.

Klo 16.15 Keskustelu jatkuu.

Klo 17–18 Performanssi Kalervo Palsan hengessä: Maximilian Latva, Antti Ahonen, Katri Kainulainen ja Arttu Kurttila.

 

 

(molemmat performanssikuvat ©Antti Ahonen)

Palsan Omakuva vuodelta 1968 ja valokuva Palsasta. Kuvat Palsa-museon arkisto. 

Kävijöitä n 400 kesä 2017

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas