Levinyt!
 

Skibotn houkuttelee matkailijoita Jäämerellä, revontulilla ja maastopyöräilyllä

07.09.2017

Suomenkielellä saa palvelua Kafe Ruijassa

Neljä nuorta miestä kyborgimaisissa moottoripyöräilyasuissa astelee sisään kahvilaan Norjan Skibotnissa. Porukka tervehtii myyjää ensin englanniksi ja jollakin yhteispohjoismaisella kielellä. Kahvila Ruijan Riikka Holopainen tervehtii suomeksi ja miehet saavat kahvinsa ja vohvelinsa. Skibotnin sataman lähellä sijaitsevasta kahvilasta saa palvelua suomeksi myös silloin kun Holopainen ei ole työvuorossa.

lyngenfjord

Jos helsinkiläinen haluaa nähdä Jäämeren, lyhyin matka sen ääreen etelästä tuo Skibotniin. Norjassa useamman vuoden asuneen Holopaisen mukaan Jäämeri tuo ison osan matkailijoista Skibotniin ja muuallekin Pohjois-Norjaan.

– Pohjoisessa asuvilta unohtuu helposti pelkän meren kiehtovuus.

Skibotn eli kveeniläisittäin Yykeänperä on kahden ison tien risteys. Tromssan ja Altan välillä kulkee E6-valtatie ja Kilpisjärveltä vuonoon laskeutuu eurooppatie numero kahdeksan. Rannikkoa pitkin kulkeville kylä on läpikulkupaikka, mutta etelästä saapuville se voi olla matkan kääntöpiste. Kylällä suurimpia työllistäjiä ovat kunta ja LHL-terveysklinikka.

– Turismin osuus kasvaa hiljalleen, Holopainen sanoo.

Revontulia ja kveenejä

Paikallisilmasto Skibotnissa on Pohjois-Norjan kuivimpia. Siksipä alueen sää on talvisin usein kirkkaampi kuin Tromssan seudulla. Revontulimatkailu onkin Skibotnin vetonaula. Riikka Holopainen asuu Tromssan länsipuolella Kvalöyan saarella, ja Kafe Ruijan lisäksi työskentelee muun muassa revontulioppaana. Sulan Jäämeren rannalla vuorten välissä revontulielämys on toisenlainen kuin Suomen Lapissa. Ylempänä laaksossa Kilpisjärven suuntaan toimii jopa revontulien tutkimusasema, Holopainen valistaa.

Tänä kesänä kylässä on liikkunut etenkin italialaisia, hollantilaisia ja ranskalaisia enemmän kuin ennen. Matkailijalle on tarjolla leirintäalue- ja mökkimajoitusta. Hotelli Skibotnista puuttuu ainakin toistaiseksi. Finnmarkin eli Ruijan läänin kveeniläisestä historiasta voi löytää ennen matkaa maistipaloja esimerkiksi Samuli Paulaharjun novellikokoelmasta Tunturien yöpuolta. Kveenit ovat Jäämeren rannalla eläviä norjansuomalaisia, joiden esi-isät muuttivat Ruijan alueelle 1600-luvulta lähtien.

Pohjois-Norjan maastopyöräilymekka

Revontulien ja Jäämeren lisäksi Skibotn on kovassa nousussa maastopyöräilijöiden keskuudessa. Norjalainen vaatevalmistaja Norröna julkaisi keväällä Skibotnin mukaan nimetyn mallistonkin. Polkuja löytyy etenkin laakson itärinteiltä. Valinnanvaraa on aloittelijoille ja kokeneille. Norjassa tyypillinen maastopyöräily keskittyy suurten korkeuserojen nousemiseen ja laskemiseen. Pääosin reitit noudattelevat patikkareittejä.

Yksi suosittu reitti on vuonon länsirinteelle saksalaisten sotilaiden toisen maailmansodan aikana rakennuttamaa Bollmansveieniä pitkin 550 metriin, josta löytyy entisöity bunkkerirakennelma. Näkymä Lyngenin- eli Yykeänvuonolle on komea.

Skibotnin alueella järjestetään myös pidemmän matkan maastopyöräilykilpailu Lavkarittet.

– Maastopyöräilijät eivät niin tunnu käyttävän kylän palveluita, Holopainen kertoo.

Teksti ja kuva: Otto Ponto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas