Levinyt!
 

Levin Kalakauppa avasi elokuun alussa

17.08.2017

Kahden tunturin kalakauppias

Jorma Martinmäki avasi kaksi vuotta sitten Ylläksen Kalakaupan Äkäslompoloon Pirtukirkon naapuriin. Hän oli tuotteineen mukana myös keväällä Levin Lähiruokakaupassa, jossa oli useampi yrittäjä tuotteineen. Keväästä rohkaistuneena Martinmäki avasi elokuun alussa samoissa tiloissa nyt yksinään yrittäjänä Levin Kalakaupan. Ja taas ollaan muuten kirkon naapurissa, sillä kulman takana sijaitsee Levin Marian kappeli.

kalakauppakauppias

Levin Kalakauppa sijaitsee tutussa osoitteessa, Mariankuja 6, jonne löytää kipaisemalla King Crab Housen kulman taakse, lukuisat kyltit opastavat perille. Näin elokuussa liike on avoinna ma–pe klo 10–15, mutta jo ruskalla aukioloja pidennetään, ja sesongilla liike palvelee joka päivä ainakin klo 17.

Kuin kotona tehtyä

Levin Kalakaupasta saa erilaiset savukalat, tuoreet kalat ja myös poronlihaa. Lisäksi on tarjolla päivittäin maistuva lohikeitto ja kahvia. Isäntä itse mielellään maistattaa omia tuotteita, jotka vievät  kielen mennessään. Lisäksi liikkeestä saa lähiseudun kaloja tuoreena, mm. Äkäsjärven ja Jerisjärven kalastajilta.

kalakauppa_tiski

– Me teemme itse kylmäsavustuksen vanhalla perinteisellä metodilla, joka vie kaikkineen 3 vuorokautta. Kalat suolataan tänään, huomenna sitä savustetaan leppäsavussa reilut puoli vuorokautta, ja kolmantena päivänä se paloitellaan ja pakataan ja laitetaan myyntiin. Meille on kotipaikkaan Jyväskylän Palokkaan vedetty maan alle 18 metriä putkistoa, jota myöten savu kulkee, ja kerrallaan savustetaan 200 kiloa kalaa. Suurin työ on savun ylläpidossa, sillä tuore leppä ei saa kuivua liikaa ja ottaa tulta, vaan sen pitää kyteä tasaisesti, jota savun muodostus on riittävän runsasta ja tasaista koko prosessin ajan, kertoo kalamestari.

Omat jalosteet ja vähän muutakin

Martinmäen kalakaupasta löytyvät maistuvat savukalat, on lohta, nieriää, rautua, samoin omaa valmistetta ovat kylmäsavutuotteet. On myös purkitettua ja hyväksi havaittua korpilahtelaisen tuottajan särkijalosteita ja Pieliseltä saadaan purkitettua savumuikkua.

Martinmäen kaikki omat savukalatuotteet valmistetaan kuin kotikeittiössä tehtäisiin, käsin ja huolella, ja sen kyllä maistaa muun muassa aurajuustolohirullassa, joka on täyttä tavaraa.

– Pääosa kalasta tulee nyt Kalaneuvoksen kautta, mutta kalaa saadaan myös lähialueelta. Poronliha on paikallista ja toimittaja Levi Food. Jahka erotukset käynnistyvät lokakuussa, saadaan uutta porosatoa taas.

Jaspis Toivonen

 

www.jormamartinmaki.com

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas