Levinyt!
 

Maailmancupin lumet on paketoitu

08.06.2017

Runsaan kolmen viikon urakka

Kyllä kisalumella on työllistävä vaikutus, ei voi muuta todeta, kun on seurannut Levin seuraavan alppikisan lumen tekoprosessia. Talvella tehtiin huima päätös, että loppuu ikuinen stressi siitä, onnistuuko kisarinteen lumetus ja valmiiksi saanti ajoissa, ja voidaanko pujottelun avauskisat yleensäkään pitää.

lumi_kasaantamppari

Levi Ski Resort päätti lumettaa talven aikana ensi syksyn lumet valmiiksi ja säilöä ne paketissa kesän yli. Myös FIS arvosti Levin satsausta tulevaan. Lumi tykitettiin ja levitettiin paikoilleen Levi Black -kisarinteeseen, jossa sitä oli keväällä laskettelija alla paikoin jopa 4 metriä. Heti toukokuussa, kun rinne suljettiin ja kausi oli päätöksessä, alkoi lumien kerääminen kahteen kasaan. Toinen kasoista sijaitsee nyt rinteen jyrkän osan yläpuolella ja toinen jyrkän juurella.

Tarkasti ohjeiden mukaan

Hannu Mäkitalo kertoo lumien keräämisvaiheen sekä kasojen peittämisen vieneen reilut kolme viikkoa. Työtä tehtiin tamppareilla kaivinkoneiden ja traktorien ollessa apuna. Ja lunta riitti, vaikkei edes ihan pohjaa raapien rinnettä tyhjennettykään. Pohjalumi oli puhdasta jäätä, sillä se oli hyvin injektoitu ennen kisaa ja tampattu moneen otteeseen pitkin talvea. Nyt arvioidaan kahdessa kasassa olevan sen verran tavaraa jäljellä vielä kesän ylikin, että sillä saadaan kisaradan pohja kuntoon, tuli millainen syksy tahansa. Ainahan lumettamaan on päästy, mutta miten pitkälle ajalla oikeita kelejä kulloinkin riittää, se on ollut epävarmaa.

lumi_peitto2

– Olemme noudattaneet säilömisessä Mikko Martikaisen (Snow Secure Oy) ohjeita, joka on konsultoinut viimeksi Rukalla, mutta myös ulkomailla lumen säilönnässä sekä kisarinteiden kunnostuksessa. Ja ainakin nyt ensimmäistä kertaa tätä tehdessä, on ohjeita yritetty tarkoin noudattaa, mutta työ tekijäänsä neuvoo, tässä opitaan myös omia niksejä seuraaville vuosille, kertoo Hannu Mäkitalo.

Lumikasat on peitelty tiiviisti tierakennuksessa eristyskankaana käytetyllä fleece-tyyppisellä kuitukankaalla, joka puhtaan valkoisena heijastaa auringon valoa pois ja eristää lämmön. Kangasta on laitettu kolminkertaisesti kasan päälle ja päällimmäinen kerros on lisäksi vielä paksumpaa kuin alempien kerrosten kankaat. Saumat on lisäksi tiivistetty, joten tuulen ei pitäisin päästä riepottelemaan sitä.

Syksyllä on edessä taas melkoinen työrupeama, kun lumi otetaan käyttöön. Olisi esimerkiksi hyvä saada peitinkangas mahdollisimman eheänä pois kasan päältä ja ennen pakkasia, jolloin on vaarana kankaan jäätyminen kiinni maahan.

Nyt lumien sulaessa muualta, näkyvät kasat komean valkoisina kisarinteessä koko kesän. Ja seuraavat Audi Fis Ski World Cup Levi -kilpailut ovat 11.–12.11.2017.

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas