Levinyt!
 

Kesäkukat omasta tunturista

08.06.2017

Taimia riittää pitkälle kesään

Kylmä kesän alku ei ole ollut puutarhaväen mieleen. Se, joka pihaansa on tottunut laittamaan koreaksi kesäkukin, ei ole vielä juurikaan uskaltanut taimia istuttaa riipivän pohjatuulen kynsiin. Ja jos jotain on jo ulos laitettukin, niin hallaharso on ollut tämän loppukevään paras ja käytetyin kaveri. Harso suojaa niin viimalta, hallalta kuin kovalta sateeltakin.

kesäkukat

Näyttää kuitenkin suursäätyyppi pikkuhiljaa muuttuvan ja ilma lämpenee. Vastahan Immeljärven jäät sulivat koulujen päättäjäisviikonloppuna. Välittömästi, kun aurinko alkaa paistaa ja yöpakkasten uhka hälvenee, alkaa myös kotipuutarhoissa iloinen kuhina. Siivoustöihin ja kukkapenkkien laittoon on päästy kunnolla vasta viime päivinä. Kauheasti ei vielä olla kuitenkaan mistään myöhästytty. Ja jopa hyötykasvit ehtinevät satoakin tuottamaan, ainakin puutarhan lämpimillä kanteilla. Kyllä niitä oman maan sipuleita, pottuja ja porkkanoita sekä mausteyrttejä vielä omasta maastakin poimitaan.

Kukkataimet ja amppelit Leviltä

Hyviä ja vahvoja kukkia on tarjolla jälleen ihan kotinurkilla, kun käy tutustumassa leviläisten omaan kaupalliseen kasvitarhaan, Kotilaen Puutarhaan Suvannoisentiellä. Siellä on tarhuri Merja Mäkitalo kasvattanut upeat ja vahvat tunturi-ilmastoon sopivat kukkien ja yrttien taimet. Kukat ovat nyt loistavassa myyntikunnossa ja täydessä kukassa, joten pihansa ja terassinsa saa kyllä nopeasti nätiksi, kun kukat kotiin tai mökille sieltä hankkii.

Kotilaen Puutarha on näin istutuskaudella avoinna joka päivä klo 10–20.

Kukkakauppiaita löytyy myös Kittilän kirkonkylän torilta, jonne lappilaiset puutarhayritykset tuovat myös tuotteitaan myyntiin. Kukkamyyjiä on paikalla jokseenkin joka arkipäivä. Kesäkukkia myy lisäksi Kukka- ja hautauspalvelu Lumitähti Kittilässä sekä paikalliset marketit Leviltä Kittilään.

Kittilän Kaukosessa toimii kunnan toinen paikallinen puutarha eli Päivin Puutarha, joka Särestöntien varressa palvelee asiakkaita juhannukseen saakka ma–pe klo 9–19 ja la–su klo 10–18, juhannusaattona klo 9–12, ja vielä juhannuksen jälkeisen viikon ma–pe klo 10–18.

Kukka-amppeleita on voinut ostaa vielä heinäkuussa Kittilän markkinoilta, jonne ainakin pari Rovaniemen seudun puutarhaa on tuonut tuotteitaan myyntiin.

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas