Levinyt!
 

Palsa-museo valaisee kiistellyn taiteilijan karuja lähtökohtia

08.06.2017

Vaatimattomasta ympäristöstä mittava tuotanto

Kalervo Palsa (1947–1987) oli eläessään tunteita herättävä taiteilija. Hänen taiteensa nousi arvoonsa vasta hänen kuolemansa jälkeen herättäen edelleen ristiriitaisia mielipiteitä. Kittilän kirkonkylällä Narikaksi kutsutulla alueella osoitteessa Kivitie 14 B sijaitseva Palsa-museo kertoo elävästi, minkälaisissa olosuhteissa taitelijan laaja tuotanto syntyi.

palsan kotitalo

Museon rakennukset koostuvat Palsan kotitalosta sekä Getsemane-ateljeesta. Oppaana toimii tänä kesänä kittiläläinen Taru Aalto, joka on perehtynyt Palsan elämään muun muassa lukemalla taiteilijan kirjoituksia. Niistä selvisi Palsan ollleen herkän ja ujon, mutta intohimoisen persoonan. Hänen ajatuksiaan voi tulkita tauluista, sillä se, mikä ei tullut ulos suusta, välittyi maailmalle siveltimen ja kynän avulla. Synkkä huumori oli eteenpäin potkiva voima taiteilijan elämässä.

– Maaliskuussa tuli kuluneeksi 70 vuotta Kalervo Palsan syntymästä, ja lokakuussa tulee täyteen 30 vuotta hänen kuolemastaan. Museossa voi nähdä sekä taiteilijan että hänen taiteensa lähtökohdat. Palsan koti on historiallisesti merkittävä rakennus, sillä se on harvoja sodasta selviytyneitä rakennuksia Kittilässä. Se on restauroitu Palsan lapsuusaikoja vastaavan kuntoon. Vasta pimeässä ja kylmässä ateljeessa vieraillessaan voi ymmärtää, millaisissa olosuhteissa hän työskenteli, Aalto sanoo.

Avoinna syyskuun loppuun

Museovieraat voivat pysäköidä ajoneuvonsa Ansatien pysäköintialueelle, joka sijaitsee Kello- ja Korukamarin vieressä. Viitoitus ohjaa lyhyen kävelymatkan pysäköintialueelta museoon. Liput museoon maksavat aikuisilta 5 € ja koululaisilta 2,5 €. Maksuvälineeksi käy käteinen, museokortilla pääsee veloituksetta sisään. Museo on avoinna kesäkuun alusta syyskuun loppuun tiistaista lauantaihin klo 12–18.

Perjantaina 9.6. klo 18 alkaen Palsa-museossa on tarjolla kiertävän ammattiteatteri Projektorin kaksi Palsa-aiheista näytelmää, jotka käsittelevät taiteen tekemisen hulluutta ja riemua sekä pohjoista elämänmenoa. Rosa Liksomin ja Kalervo Palsan teksteihin perustuva Reitari ja Kalle – näkymä ylitte pohjosen kylän alkaa klo 18, ja Rosa Liksomin Antaa salaman tulla, minä odotan -kirjaan perustuva Jäälinna klo 20. Lippuja voi tiedustella Anne Koskamolta Särestöniemi-museosta (p. 040 136 1112).

Kittilän kesämarkkinaperjantaina Ralla Trio esittää kahteen otteeseen Palsa-museolla palsamaisen kuulokuvan Kittilästä.

Timo Koivisto

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas