Levinyt!
 

Täysi tusina poliisikoiria valaisee virkakoiran maailmaa uudessa kirjassa

27.04.2017

Sankarikoiria ja ohjaajia

Koiranpäivän 24.4. kunniaksi kustannusyhtiö Docendo julkaisi toimittaja Tina Finnin kirjoittaman kirjan Sankarikoirat - tarinoita poliisikoirien arjesta. Kirjan myyntituotosta lahjoitetaan osa Suomen Poliisikoirayhdistyksen toiminnan tukemiseen. 144-sivuinen kirja esittelee kaksitoista koiraa ohjaajineen. Kauppoihin teos saadaan toukokuussa.

Finnin teksti on mukaansa tempaavaa ja antaa lukijalle täyden paketin faktatietoa poliisikoirista sekä eläinrakkautta hersyviä tositarinoita. Kirja kertoo koirien työstä, jossa mennään kiivaastikin kirsu maata viistäen tai ilmaa halkoen, tunnistetaan ja etsitään kadonneita, eläviä tai ruumiita vedestä, lumivyöryistä tai raunioista, etsitään rahaa, huumeita tai räjähteitä, suojellaan, ja myös hoidetaan medianäkyvyyttä. Virkakoiran elämän tärkein tyyppi on aina sen oma ohjaaja, ja toiseksi tärkeimmäksi työkaveriksi nousee partion kolmas jäsen eli koirapartiomies.

Sauli ätöilee

Tina Finn saa oivallisesti kuvailtua sen tiiviin yhteyden ja luottamuksen sekä rakkauden, joka tarinoistakin henkii koirien ja ohjaajiensa välillä. Ja tulee myös esiin se, että koiralla on työyhteisö, mutta vapaa-aikana ollaan perhekoirana, leikitään ja levätään. Miltei poikkeuksetta eläkkeelle jäänyt poliisikoira viettää myös virkauran jälkeisen ajan ohjaajansa perheessä.

Kirja esittelee nykyiset poliisikoirarodut, ja kertoo tiiviistetysti myös vaadituista rotuominaisuuksista, mitä tuumaavat kasvattajat, ja mitä sanoo Poliisikoiralaitos. Minkälaista luonnetta vaaditaan ohjaajalta, ja minkälaista temperamenttia puolestaan tulevalta poliisikoiralta. Selväksi tulee myös, minkälaisiin tehtäviin koira voi taipumuksiensa mukaan erikoistua.

– Kirjaa on ollut todella mukava tehdä, aihe on itselle erittäin läheinen ja virkakoirien maailma tuttu, tarinoiden koirat valikoituivat myös hyvin nopeasti esiin. Haasteellisinta on ollut ammattisanaston pitäminen asiallisena, että se on oikeaa ja kuitenkin kaikille ymmärrettävää, sanoo kirjoittaja.

Sehän on Sauli, mediatähti!

Yksi kirjan sankarikoirista on Hallahurstin Galle, tuttujen kesken Sauli Antero, 9-vuotias belgianpaimenkoira malinois, joka viihtyy vapaalla ohjaajansa Mikko Rytkösen kanssa Levin maisemissa. Saulin osaamiseen kuuluu normaalin partiokoiratoiminnan ohella huumeiden etsintä.

– Sauli on ollut terve yksilö koko ikänsä ja fyysisesti se on erittäin hyvässä kunnossa, meille ei ole sattunut mitään tapaturmiakaan. Jos näin jatkuu, niin virallisesti sillä on vähintään yksi työvuosi, mutta voi olla kaksikin, jäljellä ennen eläköitymistä, yleensä poliisikoira lopettaa työt 10-vuotiaana. Leviltä me haemme pohjakuntoa usean kerran vuodessa. Lappi tekee molemmille hyvää, sanoo vanhempi konstaapeli Rytkönen Länsi-Uudenmaan poliisista.

sauli_kinos

Sauli ja Mikko ovat tuttu näky täkäläisillä hiihtoladuilla ja marjametsässä. Viime kesänä löytyi yhteiseksi iloksi uusi metsästettävä eli hilla. Sauli tosin joutui marjakaveruudesta hyllylle, sillä marjat alkoivat kadota mättäältä parempaan kitaan isännän edestä.

Sauli on tunnettu televisiosta, sillä ohjaajansa Mikko Rytkösen ja koirapartiomies vanhempi konstaapeli René Luotosen kanssa kolmikko muodostaa tehokkaan tiimin, joka kameroista huolimatta esiintyy luontevasti tehtäviään hoitaen. Medianäkyvyyttä on tullut nyt viimeksi Poliisit 2017 -sarjassa, sitä ennen heidät on nähty muun muassa Lainvalvojat ja 112-sarjoissa.

– On käynyt päinvastoin eli poliisikoiran mukana olo on helpottanut yleisön kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin, tulla juttelemaan ja jopa uhkaavat tilanteet rauhoittuvat, kun Sauli ilmaantuu paikalle, koira tunnistetaan ja siitä sitten jatketaan muissa merkeissä. Lisäksi Sauli ei häiriinny kameroista, se tekee määrätietoisesti sitä, mitä on pyydetty.

Pennun oltava rohkea

Mikko Rytkönen on ollut koiraohjaajana yli 20 vuotta ja näkemystä sekä kokemusta poliisikoiralle tarpeellisiin ominaisuuksiin on kertynyt.

– Poliisikoiraksi soveltuvan pennun on oltava ennen kaikkea rohkea, ei kuitenkaan se pentueen kaikkein hölmöin tai arin. Pennun pitää osata liikkua erilaisilla alustoilla ja säilyttää toimintakykynsä tilanteessa kuin tilanteessa. Kokenut kasvattaja jo näkee, mitkä yksilöt olisivat hyviä ehdokkaita, lopullisen valinnan tekee sitten Poliisikoiralaitoksen väki sekä tuleva ohjaaja.

Sauli ite

Tina Finnin kirjassa esiintyy useita rotuja, jotka sopivat poliisille. Nykyisin yleisin on belgianpaimenkoira malinois, mutta joukkoon sopivat parsonrusseli, saksanpaimenkoira, labradorinnoutaja ja myös bordercollie.

Palveluskoirien jalostuslinjat ovat aikojen saatossa muuttuneet, kun ihmisten harrastusmuodot koirien kanssa muuttuvat. Niinpä näyttelyissä menestyvä kaunotar ja lemmikki ei välttämättä olekaan se paras valinta työkoiralta vaadittaviin kenttähommiin. Jalostusvalinnat kun vaikuttavat suoraan koiran ominaisuuksiin, luonteeseen, rakenteeseen ja jopa terveyteen.

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas