Levinyt!
 

Suomalainen sauna voi olla unohtumaton elämys

27.04.2017

Matkailija halajaa saunaan

Levin Matkailu Oy ja Sauna from Finland järjestivät 25.4. Saunasta ympärivuotinen matkailuvaltti -koulutuksen Levin yhteismarkkinointiyrityksille Mielenvalkean saunamaailmassa. Kolme neljästä kansainvälisestä matkailijasta haluaa kokea Suomen matkallaan suomalaisen saunaelämyksen, jonka profiilin nostamiseen Sauna from Finland, Visit Finland, ulkoministeriö ja alan yritykset haluavat panostaa.

sauna_sanna

Mukaan tarvitaan lisää osaajia, uusia liiketoimintakonsepteja ja saunainnovaatioita. Tavoitteena on tehdä suomalainen sauna tunnetuksi maailmalla sekä kasvattaa liiketoimintaa sen ympärille. Kansainväliset matkailijat hakevat Lapin lomaltaan aitoutta, hiljaisuutta ja hyvinvointia, joita kaikkia suomalainen sauna tarjoaa. Elämyksen tuotteistamisessa ja kehittämisessä on kuitenkin vielä tekemistä, ja koulutuksessa pohdittiinkin toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi.

Hoitava kansallislääke

- Sauna from Finlandissa on jo yli 160 jäsentä, joista puolet on matkailuyrityksiä ja puolet saunatuotteiden toimittajia ja valmistajia. Erityisesti kosmetiikka- ja tekstiilituotteiden toimittajien määrä jäsenistössä on nyt kovassa kasvussa. Suomalaisella saunalla on hyvä maine maailmalla. Se on suomalainen kansallislääke, joka hoitaa kokonaisvaltaisesti, sanoo Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja Carita Harju.

saunasemppa laatukirja

Sauna ennalta ehkäisee stressiä ja rentouttaa, sillä on sekä fyysisiä että psyykkisiä hyvinvointivaikutuksia, ja se tuo myös paremmat yöunet. Maailmalla saunan mielletään olevan kotoisin Suomesta, ja suomalaiseen saunaan kuuluu olennaisena osana löylyn heitto. Saunaelämys alkaa jo ennen saunaa paikalle saavuttaessa, ja se jatkuu vielä saunomisen jälkeen, joten siihen voi sisällyttää paljon asioita alkaen opastuksesta ja päättyen jopa raukeisiin torkkuihin saunan jälkeen.

Puhtaus on tärkein asia

– Kannattaa miettiä saunaelämys asiakkaan silmin alkaen nettisivuista, opasteista, viihtyvyydestä ja aistinvaraisista huomioista. Likainen sauna haisee, puhdas taas tuoksuu, ja tuoksua voi tehostaa vaikkapa kuivatuilla koivunlehdillä. Kynttilät ja lyhdyt luovat saunaympäristöön tunnelmaa. Kaikessa voi miettiä, miten voin tehdä tämän paremmin? Lauteet kannattaa suojata kankaisilla laudeliinoilla paperisten sijaan, lattian ei pidä olla liukas, ja jos se on kylmä, asiakkaille voi tuoda tarjolle vaikkapa villasukat. Hyvin toteutettu saunaelämys voi painua mieleen loppuiäksi, sanoo Harju.

– Ulkomaalaiselle asiakkaalle sauna on usein outo, joten hyvä opastus ja opasteet niin saunan kuin suihkunkin käytöstä tuovat turvallisuuden tuntua elämykseen. Puhtaus on hyvän saunaelämyksen tärkein asia sekä saunassa että sen ulkopuolella, ja hygienia on hyvä huomioida jo rakennusvaiheessa, jotta puhtaanapito on vaivatonta.

Koulutuksen päätteeksi järjestetyssä työpajassa ideoitiin toimenpiteitä saunaelämysten kehittämiseksi Levillä. Kohtuuhintaiselle saunatuotteelle Levin Matkailun viikko-ohjelmaan olisi kysyntää, ja elämysten järjestäjät näkivät yritysten paremman profiloitumisen tärkeänä.

Vuokramökkien ja -huoneistojen saunojen standardisointi ja siivousopetus aiottiin myös aloittaa, ja aikoinaan Levillä järjestetty saunaviikonloppu päätettiin ottaa uudelleen tarkasteluun, sillä se oli silloin vielä aikaansa edellä.

Timo Koivisto

saunafromfinland.fi

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas