Levinyt!
 

Suomalaisen sisun voimin sivakoidaan Leviltä Haltille 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

20.04.2017

Tunturiladun ja Njallan suurponnistus

Suomi100-juhlavuoden nimissä tehdään kaikenlaista. Yksi näyttävimmistä ponnistuksista on Tunturiladun ja kittiläläisen Tunturikerho Njallan yhteishanke, jossa hiihdetään Tunturi-Lapin mahtavien maisemien halki kohti Suomen korkeinta tunturia, Haltia.

hiihto_lippu

– Tässä ovat ympärillä Suomen hienoimmat retkimaisemat, joihin todella kannattaa tutustua ja kertoa kavereillekin, miten upea luonto meillä on. Kansallismaiseman aarteisiin pääsee käsiksi omin voimin erätaitoja käyttäen, siitä tälläkin vaelluksella on kyse, sanoi Tunturilatu ry:n puheenjohtaja Kari Halinen.

Halinen saattoi hiihtäjät matkaan Levin huipun tuntumassa pääsiäismaanantaina, kun vaellushiihdon osallistujat olivat koolla avajaisissa. Juhlan tuntua lisäsi kevättalven loistavin sää, joka Suomen lipun värein kirkkaan sinisen taivaan ja lumivalkean lumen loistaessa näytti koko porukalle Lapin parhaat kasvot. Myös Maamme-laulu kajahti tunturin huipulta.

HiihtoHalinen

Nykyisin Jalasjärvellä vs. seurakuntapastorina toimiva Meri Tirronniemi antoi hiihtäjille siunauksensa ja niin voi reissu alkaa. Yhteensä 31 hiihtäjää aikoo vaeltaa koko matkan, noin 350 kilometriä Leviltä Haltille, 6 hiihtää Leviltä Hettaan, ja18 puolestaan Hetasta Haltille. Perillä Suomen korkeimman tunturin huipulla on tavoitteena olla vappuaattona 30.4. Myös päivähiihtäjiä toivotaan, eli aamulla ilmoittaudutaan yöpymispaikoille ja lähdetään päiväksi mukaan.

Raiskin unelmasta se lähti

Raija Raiski Palosaari, Lapin Luontoelämyksen yrittäjä ja Käsivarren vaelluksiin erikoistunut eräopas on myös paikallisen tunturikerho Njallan puheenjohtaja.

– Olen aina unelmoinut, että voisin lähteä omasta pihasta hiihtovaellukselle ja päätyä Haltin kautta Kilpisjärvelle. Yleensä sitä ajetaan autolla Kilpisjärvelle ja lähdetään vasta sieltä maastoon. Aloin ideasta puhua ääneen, ja nyt ollaan sitten lähtöä vaille valmiita, sanoo Raiski.

– Tämä on psyykkinen ja fyysinen testi, miten kunto ja kantti kestää. Kaksi viikkoa on pitkä aika ja mukana on erilaisia ihmisiä, monet toisilleen tuntemattomia. Kaikkea voi sattua, ja on luonnollista, että on pelkoja, miten selviytyy. Kaikilla on. Mutta unelmia pitää olla, pelot ovat voitettavissa, ja kukaan ei tiedä, mitä edessä kulloinkin on.

Suola ja sokeri

Raiski sanoo, että koko vaelluksen suola ja sokeri on se, kun pääsee tyystin irti arjesta.

– Nautin, kun pääsen lähtemään suksilla kohti tunturia ja erämaata. Olen siellä vain niillä töin, ei normaalit huolet ole mukana. Varmaan tulee myös omat rajat testattua, sillä näin pitkällä reissulla en ole ollut itsekään. Toisaalta meillä on mahtava osaajien joukko mukana, siellä on ihmisiä, jotka ovat tehneet yli 10 talvivaellusta, ensiaputaitoisia on kaksi kolmasosaa väestä.

hiihto silta

– Meillä on myös huoltokelkat koko ajan mukana, jotka auttavat varsinkin erämaaosuuksilla reitin vedossa, ja on oma apu lähellä, jos tulee uupumisia tai pitää keventää kuormaa. Hyvä yhteistyökumppani Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on ollut meille iso apu järjestelyissä.

Pisin hiihdettävä päivämatka on 37 kilometriä eli Tepastosta Ylikyrön Vuontispirtille, sitä seuraa rentouttava 15 kilometriä Hannukuruun. Yleensä päivähiihdot vaihtelevat pitkin reissua 20–30 kilometriin.

Osa vaeltajista suorittaa Tunturiladun susimerkkejä ja yöpyy siten teltoissa. Mukana on omien majoitteiden lisäksi puolijoukkuetelttoja. Matkan ensimmäisellä puolikkaalla Hettaan majapaikat ovat sivistyksen parissa eli kouluissa ja pari hotelliyötäkin mahtuu, mutta erämaataival voittaa Leppäjärven jälkeen, kun siirrytään Käsivarren erämaahan.

Luontoa ja kulttuuria

Suomi100 Levi–Halti-hiihto on sikäli hieno tapahtuma, että fyysisen suorituksen jälkeisen endorfiinin ohella osallistujat saavat oivallisen annoksen henkistä sisältöä. Jokaiselle illalle on erilaista ohjelmaa, kuten Tunturi-Lapin kulttuuria ja historiaa, elämänmenoa ja tarinoita, voi oppia leijahiihtämään, sillä mukana on hiihtäjille oman kunto-ohjelman laatinut ja leijahiihdon kouluttaja Keijo Alila.

hiihto joella

Könkäällä käytiin iltapuhteella tutustumassa Taivaanvalkeitten Tonttulaan, jossa Päivikki Palosaari paljasjalkaisena köngäsläisenä esitteli yritystään ja kotikyläänsä. Tepastossa tarinoi mehevästi jokivarren asukkaista puolestaan Juhani Alatörmänen.

Lapin yliopiston dosentti Tapio Nykänen on tulossa kertomaan tutkimustyöstään Käsivarressa sekä lestadiolaisuudesta. Ossi Hyvönen vastaa poliisiviranomaisena Lapin läänin poroasioista ja tulee kertomaan niistä. Raittijärven tunnettu poromies sekä taiteilija Antti-Oula Juuso tavataan myös, hän joikaa ja kertoa saamelaisuudesta.

Jaspis Toivonen

 

https://tunturilatu.fi/suomi100-hiihtovaellus

Facebook-ryhmä: Suomi 100 hiihtovaellus Levi Halti

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas