Levinyt!
 

Harvinainen Legionella säikäytti juuri pääsiäisen alla

20.04.2017

Vedenkäyttökielto oli varotoimenpiteenä

Maaliskuun lopussa Kiinteistö Oy Penninlinnan H2-rakennuksessa ilmeni epäily Legionella-bakteerista. Rakennuksessa on Break Sokos Hotel Levin huoneita sekä Hullu Poron Penthouse.

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollolle epäilyn legionella-tartunnasta toimitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), kun Penthousen tiloissa vieraana olleesta ryhmästä seitsemän sairastui maaliskuun lopulla. Aiheuttajaksi epäiltiin huoneiston porealtaan vettä, sillä kaikki sairastuneet olivat allasta käyttäneet.

Huoneisto asetettiin välittömästi käyttökieltoon, ja samalla päätettiin tutkia kiinteistön muut vesipisteet, jotta varmistutaan verkostoveden laadusta. Kiinteistössä aloitettiin THL:n ohjeiden mukainen näytteenotto, ja näytteet tutkittiin THL:n Kuopion laboratoriossa. Alustavat tulokset saatiin 12.4., ja niiden perusteella todettiin, että legionella-bakteeria oli sekä kiinteistön verkostovedessä että porealtaassa.

Terveystarkastaja aloitti kiinteistön edustajien kanssa toimenpiteet bakteerin häätämiseksi rakennuksen käyttövesiverkosta, lisäksi varotoimenpiteenä määrättiin hotellihuoneisiin vedenkäyttökielto. Kiinteistössä aloitettiin vesijohtoverkon huuhtelu ja lämpimän veden lämpötila nostettiin yli 65 asteen. Samalla käynnistettiin vesipisteiden järjestelmällinen huuhtelu THL:n ohjeiden mukaisesti.

Käyttövesinäytteissä havaittu legionella-bakteerien määrä oli huomattavasti porealtaasta löydettyä pienempi, ja Penthouse-huoneistossa sairastuneiden lisäksi ei todettu muita sairastuneita. 13.4. tehtiin verkoston klooraus, minkä jälkeen Sokos-hotellin kiinteistöjä koskenut vedenkäyttökielto purettiin. Kyseessä oli kiinteistökohtainen tapaus, muualla Levin vesijohtoverkossa ei ole ollut ongelmaa. Viikolla 17 tehdään vielä kontrollinäytteiden otto.

Riittävän kuuma vesi tappaa bakteerit

– Tällaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia. Operaatio oli näytteenottoineen ja tulosten odottamisineen hidas ja työläs, mutta kun alustavat tulokset saatiin, ryhdyttiin nopeasti toimenpiteisiin yhteistyössä kiinteistöhenkilöstön kanssa ja saatiin ongelma ratkaistua, sanoo Kittilän kunnan terveystarkastaja Juha Metso.

– Legionella liittyy yleensä rakennusten kuumavesijärjestelmien liian alhaisiin lämpötiloihin. Riittävän kuumalle säädetty lämminvesivaraaja estää bakteerien leviämisen, mutta jostakin syystä se on päässyt tässä tapauksessa lisääntymään. Tällaista ei periaatteessa olisi pitänyt tapahtua, mutta kaikkeen on näköjään varauduttava.

– Ohjeistamme todennäköisesti kiinteistönhoitajia pitämään jatkossa varaajien lämpötilan suositeltua minimiä eli 55 astetta korkeampana. Jos kiinteistöissä on tiloja pitkään käyttämättöminä esimerkiksi sesonkien ulkopuolisina aikoina, vesijärjestelmille kannattaa tehdä kuumavesihuuhtelu. Tarkempaa infoa seuraa, kunhan saamme kaiken tämän tapauksen tuoman tiedon purettua.

Legionella on ympäristöperäinen bakteeri, joka voi päästä lisääntymään vesijärjestelmissä. Mikäli ihminen altistuu sille hengitysteitse, bakteeri voi aiheuttaa infektion tai keuhkokuumeen. Tartunnan saamisesta oireiden alkuun kestää yleensä 2–5 päivää, jopa pari viikkoa. Legionellan aiheuttaman keuhkokuumeen ensimmäinen oire on yleensä kova kuume, lihassärky ja päänsärky, joita seuraa kuiva yskä. Tartunnalle altistuneista noin 5 prosenttia sairastuu keuhkokuumeeseen. Legionelloosi tarttuu vain hengitysteitse, ei kuitenkaan juomavedestä eikä myöskään eläimestä tai ihmisestä toiseen. Legionelloosi on aikuisten sairaus, vain harvoin lapsi siihen sairastuu. Hoitona on tehokas antibioottikuuri, tauti ei kehitä immuniteettia eli sen voi saada uudelleen.

Timo Koivisto

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas