Levinyt!
 

Samiland Live veti salin täyteen katsojia

20.04.2017

Joikua, kurkkulaulua ja tarinoita laulujen takaa

Ante Aikio järjesti pääsiäislauantaina Samilandissa saamenmusiikkikonsertin nimellä Samiland Live. Näyttelyn valokuvat, taulut ja videot toimivat lavasteina, ja valoilla oli onnistuttu loihtimaan tilaan lämmin leirinuotion tunnelma. Saamelainen musiikki kiinnosti matkailijoita, sillä vajaalle sadalle hengelle mitoitettu katsomo täyttyi nopeasti.

Samiland tunnelma

Kolmevuotiaana Tokiossa esiintymiset aloittanut Aikio on kiertänyt sen jälkeen ympäri maailmaa. Joikaaja on tunnettu myös kirjailijana sekä saamelaisuuden ja saamelaisen mytologian asiantuntijana sekä sujuvasanaisena tarinankertojana. Aikion kanssa esiintyi Gámme Gada eli Katariina Tuoriniemi, joka säesti Antea kitaralla ja cajon-rummulla sekä lauloi taustoja.

Kappaleiden välissä Aikio kertoi tarinoita joiuista, saamelaisesta elämästä ja elämänasenteesta sekä omasta suvustaan, joten musiikkielämyksen ohessa kuulijat saivat myös aimo annoksen tietoa. Omista poroista tekemäänsä joikuun liittyen hän antoi mieskuulijoille myös vinkkejä Levin iltaelämään. Aikion tarinat olivat sopivasti huumorilla höystettyjä, mutta laulujen sanomissa tuli esiin myös miehen vakava puoli ja huoli luonnon puolesta. Esimerkiksi joiku yksinäisestä valaasta nosti esille huolen merien saastumisesta.

Ruskasesonkina joikataan taas

Ilta alkoi Anten esi-isän Kaapin Jounin joiulla, ja Aikio esitti konsertissa myös kurkkulauluosuuksia. Gámme Gadan kitarointi ja perkussiot tukivat loistavasti laulua ja joikuja. Duo loi Samilandiin mystisiä tunnelmia vieden yleisön elämysmatkalle Saamenmaahan.

Aikion musikaalisen perheen isän, Niiles-Jouni Aikion, Unna Maaret -kappaleen piti päättää konsertti, mutta yleisön villien taputusten saattelemana he esittivät encorena Norjan vuoden 1980 Sámiid aednan -euroviisun joikuosuuden, johon myös yleisö liittyi mukaan konsertin päättyessä upeaan yhteisjoikuun.

Samiland Ante

– Joikuihin on tallennettu saamelaista historiaa monenlaisista aiheista. Niistä löytyy tietoa muun muassa luonnon ilmiöistä sekä tarinoita merkittävistä ja ihan tavallisistakin saamelaisista. Koska tämä konsertti onnistui näin hyvin, ja tulitte näin runsaslukuisena paikalle, Samiland Live tulee saamaan jatkoa. Ruskasesonkina tavataan näissä merkeissä seuraavan kerran, Aikio lupasi konsertin päätteeksi.

Samilandissa kannattaa käydä

Samilandin näyttely kertoo Saamen kansan historiasta, kulttuurista ja mytologiasta. Sisänäyttelyssä tulevat tutuiksi muun muassa koltta- ja tunturisaamelaisten erot sekä perinteiset saamelaiset elinkeinot ja taruhahmot. Ulkonäyttelyssä voi tutustua saamelaisiin rakennuksiin ja poronhoitoon.

Samiland porot

Samiland kuuluu UNESCO Observatorion kulttuurikyläohjelmaan, ja Aikio osaa tietojensa pohjalta elävöittää tarinoillaan näyttelyä ja puhaltaa siihen hengen. Samiland on mainio kohde Lapista ja saamelaisesta luontoon perustuvasta elämäntavasta kiinnostuneille.

Timo Koivisto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas