Levinyt!
 

Wow mitä makuja!

12.04.2017

Kellarista löytyy jalokivi

Levillä voi itsensä ruokkia monessa ravintolassa hyvällä ruualla, ja sitten vieläkin paremmalla ruualla. Makuasioista ei kannata kiistellä, nehän ovat hyvin persoonakohtaisia elämyksiä. Ennakkoluulottomasti kannattaakin alueen eri ravintoloita testata, kun vaihtoehtoja on niin monia.

Jangallaruoka2

Viihtyisä ja lappimaisesti sisustettu yllättäjä löytyy esimerkiksi Levin Tähtitieltä, ihan kylän ytimestä, kellarikerroksesta. Jängällä on pieni ja intiimi kolmatta talveaan toimiva ruokaravintola, jossa ruoka ja juoma valmistuu ja tarjotaan pieteetillä. Kaikki ruokiin käytettävät raaka-aineet ovat peräisin Napapiirin pohjoispuolelta, vain karitsa tulee Meri-Lapista. Siellä saa, mitä luvataan, siis lappilaisia makuja.

Kymmenen vuotta on hujahtanut

Ravintolayrittäjät Miika Bäckman ja Kimmo Särkelä ovat toimen miehiä, joiden ideavarasto ja yritteliäisyys ei hetikään ehdy. Joulukuussa tulee 10 vuotta siitä, kun Nightclub Dejavu avautui Levillä. Jängällä-ravintola on löytänyt asiakkaansa kolmen talven aikana ja se pysyykin mukana kuvioissa ruokaelämyspaikkana.

– Pientä remonttia ja tilojen freesausta tehdään ennen ensi kautta, mutta muuten mennään näillä. Tyytyväisiä ollaan, sillä olemme saaneet hyvän työporukan kokoon, henkilökunta on sitoutunutta, ja se näkyy kaikessa. Kun on pieni talo, voi valita vapaasti, mistä raaka-aineet ja tuotteet hankitaan. Esimerkiksi poronliha tulee meille Raattamasta Arcti Foodilta ja luomuvillisika on Kaukosesta.

– Ravintolasalissa on oma leikkitila lapsille ja se pysyy tulevaisuudessakin, siitä on paljon saatu myös kiitosta. Meillä ei liioin ole erillistä lastenlistaa, vaan kaikista annoksista tehdään lapsille sopivan kokoiset annokset. Hyviä makuja pienillekin kansalaisille.

Vierailevia kokkaustähtiä

Keittiössä kapustan varressa ja piisin ääressä ideoi vakituisena keittiömestari Sampsa Turtiainen, jonka sydäntä lähellä ovat Lapin luonnosta saatavat raaka-aineet, villiyrtit, marjat, sienet, kala ja riista. Menulta löytyy sorsaa, teertä, rautua, hirveä ja poroa.

– Kun kesä tulee, suuntaan metsään ja kerään itse muun muassa kuusenkerkät, tuoreet vastapuhjenneet koivunsilmut ja marjastan. Riistalinnut houkuttavat metsälle ja kaveriksi otan sinne oman koiran, sanoo metsästävä keittiömestari Sampsa.

Sampsa korostaa, että Jängällä ei peitellä makuja ylimääräisillä lisäaineilla. Esimerkiksi sokeria ei ruokiin juurikaan lisätä, vaan luonnonmukaisesti hunajalla ja itse keitetyillä siirapeilla saadaan makeutta. Suolaa toki käytetään, mutta siinäpä melkein onkin purkista tuleva maustearsenaali.

Samoilla linjoilla on Jängällä vieraillut kokki Jarmo Räisänen, jonka suunnittelemaa erikoismenua tarjoiltiin maaliskuun lopulla. Räisänen toimii muun muassa myynti- ja kehityspäällikkönä Tampereen seudulla toimivassa Gastronomic Art Catering -pitopalveluyrityksessä, ja hänet voi löytää kokkaamassa Vilppulasta Koivulahden rapukartanostakin. Suomen kokkimaajoukkueen jäsen Räisänen oli vuosina 2010–12.

Jangalla ruoka1

– Eettisesti valmistettu ja kasvatettu ruoka on lähellä sydäntä, pientuottajat sekä lähiruoka ovat keskeisessä roolissa ruokaa valmistettaessa. Intohimoni on valmistaa puhtaista ja hyvistä raaka-aineista ensiluokkaista modernia ruokaa, kiteyttää Räisänen ruokafilosofiaansa.

Jängällä-ravintolan organisaatio on kuluneen talvikauden ollut Jenni Soinisen hyppysissä. Jenni on paneutunut, kuten muukin talon henkilökunta, koko sielullaan siihen, että asiakas lähtee pöydästä wow-elämyksen vallassa ja tulee uudelleenkin. Jennillä on laaja kokemus ravintola-alalta, ja häneltä luonnistuu myös ruokajuomien sujuva esittely, sillä mitä olisi hyvä ruoka ilman hyvää juomaa. Nyt pitää vain jo kiirettä, että tälle sesongille ehtii nauttimaan talon antimista, sillä pääsiäisen jälkeen alkaa Jängällä laskeutua kesätauolle.

Jaspis Toivonen

https://helsinkirestaurants.co/2017/03/24/jangalla/

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas