Levinyt!
 

Sivellin, joka soi Suomelle

12.04.2017

Ensi kertaa Lapissa esillä

Taidemaalari Johanna Oras (s. 1970) kantaa komeasti oman kortensa Suomi100-juhlavuoden ohjelmistoon kulttuurin tekijänä. Hän on koonnut ja luonut juhlavuoden kunniaksi töistään upean ja edustavan näyttelyn, joka koostuu voimakkaista ja vaikuttavista öljy- ja grafiikkateoksista.

JoihannaOras

– Tapasimme Särestöniemi-museon johtajan Anne Koskamon kanssa pari vuotta sitten ja siitä lähti idea tuoda omat teokseni tänne esille. En ole aikaisemmin pitänyt missään näin pohjoisessa omaa näyttelyä ja tämä kiinnosti siksikin kovasti. Reidar Särestöniemi inspiroi myös minua ja syntyi oma työni Revontulet, sanoi Johanna Oras.

– Särestöniemi on todella sykähdyttävä paikka ja on ilo saada työt esille täällä. En olisi muuten vielä kaksi vuotta sitten uskonut, että itse kiinnostuisin Kalevalasta, mutta sehän vei täysin mukanaan. Halusin tuoda nimittäin tähän näyttelyyn suomalaisuuden syviä juuria, ja Kalevalasta on hienoa niitä ammentaa.

Naiset esiin

– Halusin tuoda maalauksiini myös naisnäkökulmaa vahvemmin, sillä Suomi 100 -juhlavuosi tuntuu olevan kovin miespainotteista. Juhlavuoden niminä vilisevät Mannerheim, Tom Of Finland, ja monet muut. Työssäni Ilmatar yhdistyy kuitenkin maailman luominen ja taiteilijuus, naistaiteilijan paletista löytyvät siten symbolisesti kaikki ainekset maailman syntyyn.

Johanna Oras tunnetaan runsaista asetelmistaan, joissa hän on ammentanut vaikutteita flaamilaisesta maalaustyylistä, mutta käsittelee aihetta modernilla tavalla. Uudessa näyttelyssä asetelmiin on ilmestynyt myös eläimiä kuten kauris. Ja eläimiä on muissakin teoksissa pääosissa, muun muassa ruskea iso karhu vanamometsässä, kaksipäinen kultainen kotka, haavoittunut joutsen ja se kuuluisa Suomen leijona.

– Kulttuurimme on saanut vaikutteita ja perintöä niin idästä kuin lännestäkin, karhu kömpi meille idästä, ja leijona on lännen peruja.

Johannan työt ovatkin täynnä symboliikkaa. Särestöniemen Ateljeehen on ripustettu Oraksen suurikokoisimmat työt, jotka on toteutettu öljytekniikalla ja osassa on käytetty lisätehosteena lehtikultaa. Museon kahvilassa on esillä grafiikkaa ja muun maussa asetelmia.

Maata ristiin ja rastiin

Sivellin, joka soi Suomelle -näyttely on esillä Särestöniemi-museossa 8.4.–6.5. Näyttely on jo saanut ensi esityksensä Luxembourgissa, josta se saapui Lappiin.

– Aikomus on vielä olla esillä ainakin Alavudella, Punkaharjulla ja tietysti omassa Taidekartanossa, se siis kulkee halki Suomen ristiin ja rastiin maan melkein joka kolkkaan.

JOhannajamuut

Näyttelyn avajaisia vietettiin juhlavissa merkeissä, sillä näyttelyn virallisen avauspuheen piti kansanedustaja Katri Kulmuni. Reijo ja Johanna Oraksen ystäväpariskunta oopperalaulaja Jyrki Anttila yhdessä Maija-puolisonsa kanssa huolehti tilaisuuden korkeasta musikaalisesta annista. Yleisö kuuli perisuomalaisia kappaleita sekä tunnettuja operetti- ja oopperasäveliä, jotka kaikuivat komeasti puisessa salissa.

Jaspis Toivonen

 

http://johannaoras.com/taidekartano/

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas