Levinyt!
 

Leveärenkaisilla kevätkelissä Kätkän juurella

30.03.2017

Reittimerkinnät hämääviä

Länsituuli puhaltaa kymmenen metriä sekunnissa ja pienet aallot kulkevat sulamisvesilammikoissa. Raikkaassa kevätsäässä sopii pyörähtää Kätkätunturin juurella pyöräilemässä ja ottamassa selko, mitä tarjottavaa Levin talvipyöräilyreitillä on maastopyöräilyn harrastajalle ja ensikertalaisille. Ajopeleiksi valittiin muodikkaat leveärenkaiset maastopyörät eli fatbiket. 

Fatbike

Reitti alkaa osuudella pitkin kevyenliikenteen väylää. Varsinainen ajaminen alkaa vasta Kätkän juurelta, kun kelkkauran levyinen baana löytyy opastaulun tulkitsemisen jälkeen. Reittimerkinnät ovat monilla virallisilla reiteillä hieman monitulkintaisia, niin myös täällä. Reitti kerää ensimmäisen kehun, kun hiihtolatu katoaa näkyvistä. Tuntuu kuulemma metsässä olemiselta. Metsikkö myös suojaa tuulelta.

Reitillä on ajamista monenlaisille pyöräilijöille

Itse ura kelpaa sekä ensikertalaisille että harrastajalle. Korkeuserot ovat lempeitä. Ylämäkeen riittää polkemista ja alamäessä vauhtia voi kerätä oman maun mukaan: paljon tai vähemmän. Ura on kova, muttei jäinen. Pitoa siis löytyy. Kevään edetessä lenkille kannattaa lähteä aamupäivällä ennen kuin aurinko lämmittää lumen upottavaksi sohjoksi, jollaisessa ei aja edes läskipyörällä. Jos yöpakkaset ovat riittävän kipakat, voi seikkailunhaluinen kokeilla, kantaisiko teräshanki reitin ulkopuolella. 

Neulansilmämutkia ei tältä polulta juuri löydy. Sulavasti ajavan ei tarvitse rääkätä jarrupaloja turhaan. Sillalle sentään kurvataan suoraan alamäestä tiukkaan mutkaan, ja ensikertalainen saa harjoitella kuperkeikkaa kaiteen yli pehmeään lumeen. 

Talven ajan pyöräilytaukoa pitäneelle harrastajalle polku sopii ajotuntuman palauttamiseen ja rentoon kruisailuun. Ylempänä Kätkätunturin juurella reitiltä pääsisi kääntymään tunturin päälle, ja polku näyttää ainakin alkumatkasta yhtä ajettavalta kuin varsinainen talvipyöräilyreitti.

Vuokrapyörät kelpo kunnossa

Zero Pointin ajokkien vaihteet ja jarrut ovat hyvissä säädöissä. Tämä ei ole itsestäänselvyys kaikissa pyörävuokraamoissa. Kahdessa pyörässä voimansiirto eli vaihteisto on yhden eturattaan mallia, mikä vähentää vaihteiden kanssa värkkäämistä. Ensikertalaiset löytävät hyvän tai ainakin kohtalaisen ajoasennon. Satulatolpan pannan kiristin on toisessa pyörässä löysällä, mikä ennen kiristämistä pyöräyttää satulan vinoon. Toisen pyörän ohjaustanko tuntuu turhan leveältä, mikä rasittaa ajajan rannetta. 

Reitin pisin nousu johtaa Immelkartanolle, jossa voi einestää vaikkapa riistaravintola Riihessä. Kylälle pääsee takaisin järven jäätä pitkin. Testiryhmä polki kuitenkin nousun korkeimpaan kohtaan ja rymisteli metsätietä pitkin rantaan. Kevätkeli teki järvellä kulkevasta urasta raskasta sohjoa ja muistutti nopeasti läskipyörän kantavuuden rajoista.

Teksti ja kuvat: Otto Ponto

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas