Levinyt!
 

Koiraystävän lihakset rennoiksi Marja Nuottasen käsittelyssä

23.03.2017

Koiran kivut oirehtivat muuttuneella käytöksellä

Mikäpä olisi mukavampaa kuin raukea olo hieronnan jälkeen, kun lihasjännitykset ovat löysänneet, ja keho sekä mieli alkavat rentoutua? Levillä asuva, urheiluhierontaan erikoistunut, koulutettu hieroja Marja Nuottanen hieroo käsillään ihmisten lihakset kuntoon, mutta sen lisäksi hän taitaa myös koirahieronnan. Hänen yrityksensä toimiikin nimellä RentoRekku.

rentorewkku

– Tulin viime vuonna Leville Vaasasta, missä tein koirahierontoja ja trimmauksia vuodesta 2010 alkaen. Valmistuin hierojaksi vuosi sitten ja nyt työskentelen Lapin Saagan issikkatallilla ja Santa’s Shopissa, samalla hieron sivutoimisesti sekä ihmisiä että koiria. Koirat kaipaavat hierontaa siinä missä ihmisetkin, sanoo Marja.

Koirat osaavat peittää kipunsa taitavasti. Kivut voi huomata esimerkiksi käyttäytymisen muutoksista, liikkumishaluttomuudesta tai siitä, että koira venyttelee jatkuvasti tai toisaalta lopettaa sen kokonaan. Aktiivisesti harrastavat koirat tarvitsevat hierontaa suorituskyvyn ylläpitämiseksi ja parantamiseksi ihan kuten ihmisetkin, mutta useimmiten lihasjumit johtuvat molemmilla liikkumattomuudesta.

Hyväksi keholle ja mielelle

– Koiran hieronta alkaa sen liikkumisen tarkkailusta, minkä jälkeen keskitytään vaivaan ja edetään tapauskohtaisesti, etsitään vaivoille syyt ja pureudutaan niihin oireiden sijaan. Koiraa hierottaessa on osattava toimia hienovaraisesti koiraa lukien, oltava herkkänä ja reagoitava sen eleisiin ja liikkeisiin. Silmät kertovat paljon sen tunteista, samoin hengitys. Koira antaa palautteen välittömästi hieronnan aikana.

Yleisimmin koirien vaivat esiintyvät ristiselän, lannerangan ja selän alueella. Ne voivat johtua rasituksesta, mikä ilmenee usein esimerkiksi valjakkokoirilla, mutta monesti syynä on liikkumattomuus tai kaavamainen liike talutushihnan päässä. Koiraa kannattaa Marjan mukaan ulkoiluttaa riittävästi ja vaihtelevassa maastossa.

Marja tekee koirille myös määräaikaishuoltoja eli trimmaa lemmikin turkin ja kynnet kuntoon. Hän leikkaa omilta koiriltaan kynnet kerran viikossa, sillä niiden lyhyinä pitämisellä säästetään varpaiden niveliä ylimääräiseltä rasitukselta ja vältetään vammoja. Turkin hoidon tarpeen hän sanoo olevan sekä rotukohtaista että yksilöllistä, mutta kaikki koirat tarvitsevat sitä säännöllisesti.

– Olipa kysymys koirasta tai ihmisestä, liikkuminen ja harrastukset edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja aktiivisuudesta ei ole koskaan haittaa. Hieronta on molemmille samalla myös mielen hoitamista, sillä hoidettavana oleminen avaa kehon lisäksi myös mielen solmuja, Marja muistuttaa.

Timo Koivisto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas