Levinyt!
 

Pilkkikelit pian parhaimmillaan

23.03.2017

Virkistyskalastusvesissä tarvitaan pilkillekin lupa

Reikä jäähän ja ei kun kaloja napsimaan! Siinä mielikuva, joka välkkyy monen silmissä pilkille suunnatessa. Joskus ajatus toteutuu, mutta usein ensimmäistäkin tärppiä saa odotella pitkään. Siksi kannattaakin varata kalavälineiden lisäksi mukaan runsaasti reipasta ulkoilumieltä, sopivasti kärsivällisyyttä sekä hyvät eväät.

pilkki

Pilkkiminen vaatii kalastusluvan ainoastaan virkistyskalastusvesissä eli erityiskohteissa, joita hoidetaan kalojen istutuksin. Tällaisia kohteita Levin läheisyydessä ovat esimerkiksi Aakenuksen Pyhäjärvi ja Levin Immeljärvi. Päivälupa Immeljärvelle maksaa 15 €, Pyhäjärvelle 12 €, ja molemmissa kohteissa yhdellä luvalla saa kalastaa 3 lohikalaa.

Esimerkiksi Sirkka- ja Levijärvessä sekä Ounasjoen suvannoissa voi pilkkiä vapaasti. Joen virtapaikoissa pilkkiminen on kielletty, ja keväisten jäiden petollisuuden vuoksi jokea tuntemattoman kannattaakin unohtaa se kokonaan. Kalastajan tehtävä on selvittää, mitä lupia suunniteltuun kohteeseen tarvitaan, joten lupatarkastajan osuessa kohdalle on turha vedota epätietoisuuteen. Lisätietoa lupa-asioista ja myös kalastusluvat saa helposti Levin matkailuinfosta.

Sihen ottaa, mitä uittaa

Ryhmä ranskalaisia pilkkijöitä testasi kalaonneaan Immeljärvellä 12-viikolla Lapland Safarien kalastusoppaan Jukka Sirkkalan johdolla. Siimat pysyttelivät löysinä, mutta jäällä vallitsi iloinen tunnelma, kun kaloja yritettiin aktivoida muun muassa laulamalla. Kalastuskunta on istuttanut järveen rautuja, kirjolohia ja taimenia, joita useimmat tavoittelevat, mutta niiden lisäksi pilkkiin voi ottaa vaikkapa ahven, hauki tai siika.

– Siihen se tahtoo ottaa, mitä eniten uittaa. Eri kaloja kalastetaan eri tavoin, ja niiden syönti voi osua eri vuorokaudenaikoihin. Kun lumipeite ohenee, kalat alkavat liikkua vilkkaammin ja nousevat lähelle pintaa. Nyt kalastamme pohjan tuntumasta. Immeljärvi on Levin helpoin pilkkikohde, mutta safariyritykset vievät asiakkaita myös moniin muihin paikkoihin, Sirkkala sanoo.

Kärsivällisyyttä ja filosofiaa…

Pariisilainen Philippe Goullioud luotti kullanvärisen pystypilkin voimaan. Koukun hän terästi kärpäsen toukilla, ja toiveet olivat korkealla, vaikka tärppejä ei tuntunut tulevan. Hänen tavoitteenaan oli eksoottinen Lapin kala, punavatsainen rautu.

– Tämä on vaikea laji, joka vaatii tekniikkaa, joten on hyvä, että meillä on opettaja mukana. Koska olemme tottuneet työelämässä olemaan nopeita ja tehokkaita, tämä on myös hyvää filosofista harjoitusta, jossa on kärsivällisyys koetuksella. Vauhti ei näköjään olekaan tärkeintä kaikissa asioissa tässä maailmassa, Philippe tuumasi.

Timo Koivisto

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas