Levinyt!
 

Apocalyptica piipahtaa Lappiin – Hullu Poro Areenalla sellot rokkaavat Metallicaa 10.3.

02.03.2017

20 vuotta sitten ensi kertaa Levillä

Neljä klassisen musiikkikoulutuksen saanutta kaveria soittaa tukka hulmuten metallimusiikkia selloilla, välillä matkassa on enemmänkin tyyppejä, mutta sellot ovat ikuisia, ja yhtye on tietysti Apocalyptica. Tätä on tehty yli 20 vuotta vuodesta 1993 lähtien. Kansainväliseen kuuluisuuteen jo aikoja sitten noussut ja asemansa säilyttänyt yhtye teki ensimmäisen Levin keikkansa vuonna 1997, on siis oikeasti juhlan aika 10-viikon perjantaina. Bändillä on elo nyt haipakkaa, sillä viime vuonna julkaistiin uudesti masteroitu 20-vuotisjuhla-albumi Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos, jossa on alkuperäisten biisien lisäksi muutamia uusia covereita.

apot metallica

Foto ©Ville Juurikkala

– Meillä on buukattuna satakunta keikkaa tälle vuodelle eli kiirettä pitää. Keväällä tosiaan tehdään Suomi-Venäjä ja Balkan huhtikuussa. Kesällä parisenkymmentä festivaalia Euroopassa. Elokuussa Australia, syyskuussa Pohjois-Amerikka, lokakuussa lisää Eurooppaa ja marraskuussa Etelä-Amerikka, listaa Eicca Toppinen Apocalyptican tämän vuoden kiertueen almanakkaa.

– Konserttisaliversiossa keikkaa ollaan soitettu eka levy kokonaisuudessaan. Lisäksi on ollut toinen tunti muita Metallican biisejä perkussioilla höystettynä. Levin suhteen ei olla vielä päätetty lopullista settilistaa, joka siis tulee yllätyksenä. Tämän rundin kombossa soittavat mun lisäksi Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso, Antero Manninen ja Mikko Sirén. Eli neljä selloa ja Mikon erikoisvalmisteinen perkussiokioski, kertoo Eicca.

Tunnetusti tuottelias yhtye ei jää laakereilleen lepäämään. Tähtäimessä on, että vuonna 2018 olisi uuden levyn aika. Toisaalta Shadowmaker-kiertue päättyi vasta joulukuussa, ja nyt esitettävä konsepti on ollut työläs. Selloilla kuitenkin joka tapauksessa.

Parikymmentä vuotta viisaampina

– Bändi on ollut aina hyvin taipuvainen uudistumaan, ja siksi homma on muuttunut 20 vuoden aikana oikeastaan kaikilla osa-alueilla. Nyt onkin hauskaa palata ikään kuin alkulähteille, mutta 20 vuotta kokeneempana. Voin sanoa, että lopputulos kuulostaa aika lailla kehittyneemmältä. Uskon, että jatkossakin hommat jollain tavalla uudistuu, kehitys on kuitenkin tämän moottorin polttoaine.

Kovat kiertueet ja fyysiset lavaesiintymiset vaativat veronsa. Lisäksi tiivis keikkailu ympäri maailmaa ja matkustaminen voisivat rassata kovastikin keskinäisiä välejä. Onnistumiset lavalla motivoivat, liikunta ja keskustelut ovat hyviä työkaluja.

– Aika paljon me, tai osa meistä, kuntoillaan, on juoksua ja jumppaa. Kaikki pyrkii keskittämään voimansa niin, että homma lavalla toimii. Onnistuneet keikat on paras tae motivaation säilymiselle. Ja keskinäisten välien toimimiselle avoin keskustelu on ainoa toimiva malli. Pyritään ottamaan toiset huomioon ja antaa tilaa jokaisen omille tarpeille.

– Tää on tällaista perhe-elämää. Vähän erikoista vaan, kuittaa Eicca Toppinen.

Eicca oli suunnitellut tulevansa Leville ja rinteisiin pari päivää ennen keikkaa, mutta kun on oltu juuri yli kuukausi reissussa ja muut hommat päässeet kasaantumaan, ei se onnistu.

– Ehkä siinä keikkapäivänä ehtii pariks tunniks mäkeen.

Cherry & The Vipers

Eicca Toppinen perusti vuonna 2013 yhdessä vaimonsa Kirsi Ylijoen sekä Jarkko Strengellin ja Samuel Lemisen kanssa hermoja lepuuttavan bändin Cherry & The Vipers, jossa Eicca hakkaa rumpuja ja Kirsi laulaa. Mitäs tälle proggikselle oikein kuuluu?

– Me oltiin joulun aikaan Mexicossa keikoilla pari viikkoa ja nyt on aika paljon uutta materiaalia kytemässä, kyllä tässä olis haaveissa päästä studioon tämän vuoden aikana. Ja keikoille kaivataan kanssa kovasti. Aikataulut vaan on olleet vähän haastavat, kun mun rundaamisen lisäksi Kirsilläkin on ollut paljon näyttelijän töitä. Mutta kyllä meistä pian taas kuuluu ja tullaan Levillekin turmuuttamaan, lupaa Eicca.

Jaspis Toivonen

Apocalyptica Official  www.apocalyptica.com

Hullu Poro www.hulluporo.fi/tapahtumat/

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas