Levinyt!
 

Ismo Kotron monologiesitys Puputtaja iskee suomalaiseen nauruhermoon

02.03.2017

Nauretaan elämän kommelluksille

Luvattumaa muuttuu pienimuotoiseksi teatteriestradiksi, kun freelancer näyttelijä Ismo Kotro herättää henkiin mikkeliläisen Reijo Honkosen 2010 julkaistun pakinakirjan, Kuningasajatuksia. Kotro oivalsi pakinoiden sopivan näyttämölle ja ideoi niistä monologinäytelmä Puputtajan vuonna 2015.

Esityksen on ohjannut näyttelijäkollega Helsingistä, Jari Virman, jonka kanssa Kotro on myös valinnut ja muokannut Puputtajan tekstit. Näytelmän valmistamiseen Kotro on saanut apurahaa Etelä-Savon taidetoimikunnalta. Sen turvin hän tilasi näytelmään musiikkia tutulta yhteistyökumppanilta Markus Pulkkiselta.

– Meillä on alusta alkaen ollut mielessä, että ihmiset ovat kyllästyneet siihen, miten joka kanavasta tunkee väkivaltaa ja pornoa. Voin luvata, että tässä esityksessä ei ole mitään sen suuntaista, Kotro sanoo Itä-Savon haastattelussa (13.10.2015).

Alavireinen komiikka istuu

Honkonen kutsuu itse tyylilajiaan alavireiseksi komiikaksi. Kotro korostaa monologin perustuvan peruspositiivisuuteen, synkäksi ei ryhdytä. Esityksen lavastus on minimalistinen: pöytä, kirjoituskone ja pientä rekvisiittaa sen ympärillä. Minimalistinen siksikin, että tarpeiston on mahduttava Puumalassa asuvan ja sieltä keikoilla maata kiertävän Kotron farmariauton peräkonttiin.

– Puputtajaa on nyt esitetty reilut puolitoista vuotta Etelä-Suomessa ja nyt on sitten Lapin vuoro, sanoo Kotro.

Noin tunnin mittaisessa monologiesityksessä ei itseironiaa puutu, eikä virkamiehiäkään unohdeta. Mitä esimerkiksi tapahtuu, kun Aatamin ja Eevan mökin ohitse sattuu kulkemaan insinööri? Tähän ja moneen muuhunkin asiaan saadaan vastaus esityksen aikana.

– Esitys sopii kaiken ikäisille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kyseessä normaalista poikkeava teatteriesitys, koska tekstit ovat pakinatekstejä. Tiettävästi pakinoista ei ole tehty kokonaista monologiesitystä, sanoo Kotro.

Ismo Kotro on esiintynyt näyttämöllä yli 20 vuotta. Hän on tehnyt useita elokuvarooleja ja esiintynyt monissa MTV3:n ja Ylen kotimaisissa draamasarjoissa. Hän on toiminut muun muassa kesäteatterin ohjaajana, ja oli tuottaja viime vuonna Mikkelin Teatterifesteillä. Hän opiskeli ja valmistui Lahden teatterilinjalta 1996–97 ja on sen jälkeen opiskellut lisää muun muassa improvisaatiota, Alexander-tekniikkaa ja kirjoittamista.

Nauruvaroitus.

Puputtaja, monologinäytelmä, roolissa Ismo Kotro, tekstit Reijo Honkonen, musiikit Markus Pulkkinen ja ohjaus Jari Virman. Esitys 10.3. klo 19.00 Levillä Luvattumaassa. Liput 12 € ja lippuja saa paikan päältä ennen esitystä.

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas