Levinyt!
 

Einari Junttila -taidemuseossa on avattu 115-vuotisjuhlanäyttely

23.02.2017

Monta syytä juhlaan

Einari Junttila -taidemuseo on 25-vuotias, ja itse taiteilijan syntymästä tuli hiljattain kuluneeksi 115 vuotta. Niinpä museoon ripustettiin 9. helmikuuta 115-vuotisjuhlanäyttelyä. Museon perustaja, opas ja taiteilijan tytär, Terttu Junttila, ja Kittilän kulttuurisihteeri, Marika Salminen, assistenttinaan Jaana Hokkanen virittelivät seinille uusia tauluja, jotka olivat odotelleet ullakon varastossa esille pääsyvuoroaan.

Junttilamuseo

Teemoittain koostettu näyttely on nyt valmis, joten kannattaa varata lomalleen hetki aikaa vierailla tutustumassa tuotteliaan taiteilijan töihin. Salissa olevan näyttelyn teosten teema on koti, pääkamarissa taas näkyvät sota sekä eräaiheet. Siellä on satavuotiaan Suomen kunniaksi mukana myös taiteilijan vuonna 1917 maalaama työ. Einari Junttila (1901–1975) oli tuolloin vasta 16-vuotias. Pienen kamarin seinillä näkyvät sääilmiöt, kelot sekä paikalliset tunturit, joiden maisemissa taiteilija vaelteli aikoinaan paljon luonnostelemassa teoksiaan.

– Osa teoksista on ollut esillä aikaisemmissa näyttelyissä, mutta varastosta löytyi jopa kehystämättömiä töitä, jotka pääsevät esiin aikanaan. Olemme tyytyväisiä näyttelyssä saavutettuun ihmisläheiseen tunnelmaan, jona välittyy katsojalle. Näyttelyssä on huomioitu 100-vuotiaan Suomen lisäksi myös ensi vuonna 150 vuotta täyttävä Kittilä, jonka tunturit pääsevät hyvin esiin, Salminen ja Hokkanen sanovat.

Uusi muistelmateos ilmestyy tänä vuonna

Junttila on tunnettu erityisesti taidokkaista akvarelleistaan, joista myös uusi näyttely pääosin koostuu. Museovieraat pääsevät vierailullaan myös tutustumaan myös maalauksiin liittyviin tarinoihin, sillä Terttu Junttilalla on muistissaan valtavasti tietoa teoksista ja niiden taustoista, ja hän kertoo niistä mielellään. Hänen uusi muistelmateoksensa isästään ilmestyy vielä tänä vuonna ja se tuo paljon uutta ja avartavaa tietoa kansainvälisestikin tunnetun taiteilijan elämästä.

– On hienoa, kun kunnan ammattilaiset tulivat rakentamaan uuden näyttelyn, auttavat siitä tiedottamisessa, ja he tekivät tosi upean näyttelyjulisteenkin. Kittilän Lions Clubilaiset auttoivat taulujen kantamisessa. Saan itse seurata vain sivusta, kun kaikki hoituu kuin itsestään. Kirjani alkaa olla periaatteessa valmis, sitä täytyy enää muotoilla, vuonna 2014 tasavallan presidentin Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan mitalilla työstään museon hyväksi palkittu Terttu sanoo.

Terttu Junttilan edellinen kirja, Muistelmia taiteilijaisästäni Einari Junttilasta, ilmestyi vuonna 2009.

Timo Koivisto

 

Taidemuseo on avoinna torstaisin klo 13–17 ja myös muulloin ennakkoon sopimalla. Museovierailusta voi sopia soittamalla Terttu Junttilalle numeroon 040 703 4657. Sammontie 5, Kittilä.

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas