Levinyt!
 

Rinnekeskukset ja pelastuslaitos yhteisellä hissipelastusasialla

23.02.2017

Yhteistyöllä parempaan valmiuteen

Hiihtohissiin noustessa tulee harvoin ajatelleeksi, että laitteeseen voisi matkan aikana tulla toimintahäiriö. Gondoli- ja tuolihissit voidaan esimerkiksi sähkökatkon sattuessa tyhjentää varajärjestelmän avulla, mutta joskus eteen voi tulla tilanne, että sekään ei toimi, ja koko hissilinja on tyhjennettävä muilla keinoin. Se on tapahtunut Suomessa vain kaksi kertaa, joten todennäköisyys on pieni, mutta koska hisseissä voi olla yhtäaikaisesti satoja ihmisiä, kyseisessä tapauksessa kaikki lähialueen pelastusresurssit on otettava käyttöön.

Pohjoisen hiihtokeskukset tekevät asian tiimoilta tiivistä yhteistyötä. Ylläksen, Levin ja Rukan sekä Lapin pelastuslaitoksen avainhenkilöt kokoontuivat 6. helmikuuta Leville keskustelemaan käytössä olevista pelastusmenetelmistä.

Levin ja Ylläksen hiihtokeskukset aloittivat keväällä 2014 hissipelastusyhteistyön, jonka tavoitteena on lisätä ja kehittää pelastusvalmiutta tuoli- ja gondolihissien evakuointitilanteissa. Samalla kehitetään myös toimintatapoja ja käytettävää välineistöä.

– Korkealta pelastaminen vaatii erityisosaamista ja -välineitä, ja on sitä parempi, mitä laajemmalla joukolla sitä kehitetään ja autetaan tarvittaessa puolin ja toisin. Sekä Levillä että Ylläksellä on käytössä rinnekoneeseen asennettu henkilönostin, ja niitä voidaan liikutella tarvittaessa perävaunulavetilla keskusten välillä, sanoo Levi Ski Resortin turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi.

Hiihtokeskuksissa osataan korkealla työskentely

Kylmyys muodostuu ennen pitkää ongelmaksi hississä odottaville. Henkilönostimen avulla ensimmäinen pelastettava saadaan hissistä alas jo noin kymmenessä minuutissa. Pelastus voi tapahtua myös kiipeämällä hissitolpalta vaijerille, mitä pitkin pelastaja laskeutuu hississä olevien luo. Tällöin saadaan valjaiden avulla alas yksi ihminen kerrallaan.

Hiihtokeskuksen koulutettu pelastushenkilökunta huolehtii omatoimisesti yksityiskohtaisen pelastussuunnitelman pohjalta hissin evakuoinnista pelastuslaitoksen saapumiseen saakka. Levillä harjoitellaan pelastusta vähintään kaksi kertaa vuodessa. Myös Lapin pelastuslaitos on kehittämässä korkealla työskentelyä pilottihankkeessa, jonka vetäjänä toimii ylipalomies Risto Tolonen Torniosta.

– Hiihtokeskukset ovat Lapin alueella merkittävä osaaja korkealla työskentelyssä ja hyvä yhteistyötaho myös pelastuslaitokselle, jonka tehtäväkenttä korkealla työskentelyssä on laaja. Tavoitteena on järjestää sekä vakituiselle henkilökunnalle että vapaaehtoisille entistä parempi mahdollisuus kouluttautua asiassa, hän sanoo.

Timo Koivisto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas