Levinyt!
 

Revontulijahtiopas vie asiakkaat ottipaikoille

23.02.2017

Nauti katselusta välillä!

– Välillä on parempi vain katsoa ja kokea.

Näin toteaa revontulien kuvausretkiä järjestävän Arctic Frontierin yrittäjä Juha Tolonen. Kun pohjoisen revontulet leimuavat komeimmillaan, Tolonen saattaa kehottaa asiakkaitaan vain katsomaan revontulia.

JuhaTolonen

Tolosen järjestämälle revontuliretkelle lähtevä asiakas saa käyttöönsä järjestelmäkameran ja kamerajalan sekä toki lämmintä vaatetta. Tolonen on muokannut kamerat mahdollisimman helpoiksi revontulien kuvaamista varten. Tarkennus on esisäädetty teipillä oikealle etäisyydelle ja laukaisu hoidetaan kaukolaukaisimella tärähdysten ehkäisemiseksi.

– Monelle asiakkaalle pimeällä kuvaaminen on sinänsä uutta ja kiehtovaa.

Onnistumisprosentti korkealla

Valokuvataiteilijanakin työskentelevää Tolosta itseään kiehtoo, miten eri tavalla kamera näkee hiukkasten törmäilyn yläilmakehässä ihmisen silmään verrattuna.

– Vaikka silmä ei näe heikoimpia revontulia, kamera näkee. Siksi meidän reissuilla onnistumisprosentti on korkea, Tolonen sanoo.

Revontulien kuvaamisen ratkaisevat muuttujat eivät ole kuitenkaan ihmisestä kiinni. Paksun pilvipeiton läpi valoilmiö ei juurikaan näy. Silloin Tolonen ajaa asiakkaiden kanssa pitkiäkin matkoja pilven reunaa kohti. Sää- ja revontuliennusteita hän seuraa usealta nettisivulta ja tekee päätöksen reissun suunnasta monen ennusteen perusteella.

Yritysidea alkoi hahmottua Tolosen pidettyä Australiassa luennon aiheesta. Luento oli valtavan suosittu, ja se myi loppuun parissa päivässä.

– Tuolloin alkoi näyttää, että revontulikuvista syntyy trendi.

Miksi revontulien kuvaaminen on noussut niin valtavaksi trendiksi? Tolonen näkee ilmiölle kolme syytä.

–Suurimmalle osalle maailman väestöstä niiden näkeminen on kerran elämässä -juttu. Samalla kameroiden pimeäkuvausominaisuudet ovat kehittyneet valtavasti. Valokuvaaminen ja kuvien jakaminen verkossa ylipäätään on kasvanut valtavasti, tutkijanakin työskennellyt Tolonen sanoo.

Kehitysmahdollisuuksia on vielä

Suomen Lappiin Australiassa kasvaneen Tolosen toi valokuvaprojekti, jossa hän kuvasi Perthin ja Lapin maisemia. Tolonen näki niissä paljon yhtäläisyyksiä. Näyttelyssä hän teki ripustuksen niin, ettei katsojalle aina selvinnyt, mistä maasta kuva on. Kun projekti oli valmis, oli Tolonen vaimonsa Katen kanssa tullut siihen tulokseen, että Lappi olisi hyvä paikka asua ja kasvattaa kouluikään tulevia lapsia.

Pohjoisen valoilmiön kuvaamisessa on vielä kehitysmahdollisuuksia. Myös syksy on otollista aikaa, ja silloin on mahdollista jahdata harvinaista tuplarevontulta. Siis kuvaa, jossa revontuli heijastuu lumettoman järven jäästä.

Teksti ja kuva: Otto Ponto

 

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas