Levinyt!
 

Kittilässä on korukivipotentiaalia

04.12.2014

jaspisbreksia

Kittilässä on meneillään EU-rahoitteinen Keski-Lapin kiviteollisuuden kehittämishanke, jonka tavoitteena on levittää tietoa kivialan potentiaalista ja alalla toimimisesta. Kideve Elinkeinopalvelujen hankkeeseen kuuluu tämän syksyn aikana maksuton työpajasarja, jonka ensimmäisen osan aiheena olivat korukivet ja kivestä valmistetut pienesineet, paja toteutettiin 23.10. Kittilässä.

Koulutuksessa saatiin tietoa siitä, mitä korukiviä Lapista löytyy, ja missä niitä esiintyy. Napapiirin korukivikerhon edustajat perehdyttivät kurssilaisia kivien etsintään, korukiven hiontaan ja tarvittaviin välineisiin.

- Suomessa ei ole merkittävästi arvokkaimpia jalokiviä, kuten rubiineja, safiireja, smaragdeja tai timantteja. Parhaiten suomalaisista korukivistä tunnetaan ulkomailla spektroliitti. Harrastajat pitävät Lappia Suomen rikkaimpana korukivimaakuntana, ja Kittilässä on useita hyviä esiintymiä, sanoo yli 20 vuotta kivenhiontaa sivutoimisesti harrastanut gemmologi Risto Vartiainen Geologian Tutkimuskeskuksesta.

- Kiven tulee olla ehyt eli siinä ei saa olla säröjä tai halkeamia. Lisäksi sen on oltava riittävän kovaa hiottavaksi, ja kaunis, mikä on luonnollisesti makuasia. Erilaiset kvartsit ovat yleisimpiä korukiviä. Jalokiviksi luokiteltavia Lapissa ovat läpinäkyvät ametistit sekä kullanhuuhdonnassa usein löytyvät granaatti sekä kordieriitti. Myös savukvartsi ja kirkas kvartsi eli vuorikide ovat läpinäkyviä, ja korukiviksi luokiteltuja.

Kiviharrastuksesta ohjelmapalvelutuotteeksi?

- Kittilän punainen jaspis on muuntunutta silikaattikvartsia ja hieno, hyvin kiillottuva kivi. Erilaisia kvartseja on lukuisia, ja koska korukivien raaka-ainetarve ei ole suuri, pienetkin palaset sopivat moniin koruihin. Esimerkiksi violetti ametistikvartsi on osin läpinäkyvää, ja sopii siten hyvin korukiveksi.

Vartiaisen mielestä kivien etsinnästä ja hionnasta voisi kehittää matkailun ohjelmapalvelun, sillä siihen sisältyy retkeilyä, sosiaalista kanssakäymistä ja löytämisen riemua. Kittilässä on useita varmoja kohteita, joista halukkaat löytäisivät koruiksi sopivia kiviä. Omin käsin hiottu kivi voisi olla ainutlaatuinen matkamuisto ja sen etsiminen sekä valmistus unohtumaton elämys. On hyvä muistaa, että kivien kerääminen maastosta vaatii maanomistajan luvan.

Vesi tuo esiin kiven värin.

Juhani Veijonaho, Olavi Hiltunen ja Jorma Kakko Napapiirin korukivikerhosta esittelivät työpajassa korukiven työstämistä vaihe vaiheelta. Kerholaiset kouluttavat ja jakavat kivialan tietämystä koululaisille ja muille lajista kiinnostuneille Lapissa.

- Kiven väri tulee esiin märkänä, joten jos haluaa nähdä todellisen sävyn, tihkusateinen sää on paras etsintään. Tietysti kiven voi kastella myös itse vaikkapa suihkupullolla, he sanovat.

- Kun kiveä aletaan työstää, siitä leikataan kivisahalla sopiva pala, johon piirretään mallin avulla tavoiteltava muoto. Sen jälkeen se sahataan ensin karkeasti muotoon ja lähdetään työstämään ensin karkealla timanttihionnalla edeten askel askeleelta hienompaan. Hiontojen välillä kivi pestään, ja vettä käytetään myös hionnan aikana. Lopputuloksena saadaan kaunis ja kiiltävä kivi, jota voidaan käyttää koruissa mielikuvituksen mukaan.


(Timo Koivisto)

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas