Levinyt!
 

Kansallispuisto kestävän luontomatkailun seutukunnaksi vuonna 2015

16.02.2017

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on käynnistämässä uutta hanketta, joka on jatkoa kansallispuiston Kylästä kylään -hankkeelle. Nyt toisessa osassa keskitytään kansainvälisen tarkastelun kestävän luonto- ja kylämatkailun tuotteistamiseen.

Hankkeen rahoitushakemus jätettiin 15.2., mutta vielä ei ole myöhäistä reagoida, mikä tuntee oman yrityksensä sopivan suunnitelmaan. Hankkeeseen pääsee mukaan myös, vaikka ei asuisikaan alueella. Koko helmikuun voi vielä olla yhteydessä puistonjohtaja Pekka Sulkavaan tai erikoissuunnittelija Ritva Saarensalmeen.

kansallispuisto

Puolimiljoonaa kävijää tuntuu koko alueella

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa käy noin 540 000 kävijää vuodessa. Puiston toiminta-alue ei kuitenkaan pääty puiston omiin rajoihin, vaan vaikutus ulottuu noin 50 kilometriä puiston rajojen ulkopuolelle. Lähituntuman kylät ja yritykset sekä kaikki puistoa jotenkin toiminnassaan tarvitsevat voivat siten saada näkyvyyttä sekä käyttää hyväkseen hankkeen tuomia markkinointityökaluja, riippuen tietenkin panostamastaan summasta.

Hankeaika on toteutuessaan 1.9.2017–31.8.2020. Osallistua voi eri tasoilla ja maksut menevät tasojen mukaan. Edullisimmin pääsee mukaan kannatusjäsenenä, jonka kulut ovat yhteensä 300 euroa jakautuen 4:lle vuodelle. 1-tason yhteistyöyritys maksaa yhteensä 6 000 euroa, ja hankkeen kumppaniyritys 21 000 euroa koko hankeajalta. Maksut voivat vielä laskea riippuen siitä, miten moni lähtee mukaan, ja ns. minimi on jo koossa, mutta yhteiseen hyvään sopii vielä.

– Koko hankkeen budjetti on 2,4 miljoonaa euroa, josta EU-rahan osuus on 70 prosenttia, loput 30 prosenttia saadaan kuntien, Metsähallituksen ja yritysten rahoituksesta, kultakin taholta 10 prosenttia, tiivistää puistonjohtaja Pekka Sulkava.

Edellisellä kaudella tehty paljon

Kansallispuiston kävijämäärät ovat yhä kasvussa, ja kehitettävää on esimerkiksi jätehuollossa, infossa, reittien turvallisuudessa ja sosiaalisen median käytössä. Maastopyöräily on kasvanut harrastuksena voimakkaasti, nykyisin ajetaan myös talvisin läskipyörillä. Koko puiston alueella on yhtenäisiä maastopyöräreittejä noin 1 000 kilometriä, sillä maaliskuussa saataneen kirjaus puiston sääntöihin, jotka sallivat kaikilla kesäreiteillä maastopyöräilyn ja talvella muualla paitsi laduilla.

Sulkava kertoo Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa tehdyn paljon viime kaudella, isoimmat reitti- ja rakennuspuolen hommat ovat valmiit. Nyt pitää keskittyä esimerkiksi puiston nousemiseen kansainvälisessä markkinoinnissa helposti esiin.

– Puistossa liikuttiin yli 12 miljoonaa kilometriä viime vuonna. Kokonaistulovaikutus puistolla on Tunturi-Lapissa 60 miljoonaa euroa. Tavoitteena meillä on olla paras kestävän matkailun tuote ja kohde koko Euroopassa vuonna 2025.

Jaspis Toivonen

www.metsa.fi/kylastakylaan

pekka.sulkava@metsa.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas