Levinyt!
 

Anne Lukkarila kirjaili Päivikki Palosaaren elämästä kirjan

19.01.2017

Kaksivuotinen haastava projekti

Rovaniemeläinen Anne Lukkarila ja Päivikki Palosaari tutustuivat toisiinsa, kun Anne työskenteli Haaga Instituutti -säätiössä kehitysjohtajana ja Hullu Poron laatuvalmentajana. Kaksi vuotta sitten Annen pitkäaikainen työ päättyi, kun hänen yksikkönsä päätettiin lopettaa. Niinpä hän päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa kirjan kirjoittamisesta ja ehdotti Päivikille, että jos hän jossain vaiheessa tekee muistelmateoksen, Anne haluaisi kirjoittaa sen.

Joulukuun alussa julkaistu Kioskinpitäjä ja Keisarinna, Päivikki Palosaaren elämää, on Lukkarilan toinen kirja. Ensimmäinen oli omakustanteena vuonna 2015 valmistunut strategian käsikirja Strategiaa suomeksi.

– Meillä oli Päivikin kanssa takana pitkä yhteistyö edellisessä työssäni, ja lisäksi olemme ideoineet yhdessä juttuja Hullu Poro Newsiin. Ajattelin, että minulla on hyvin aikaa saada teos valmiiksi Päivikin 60-vuotispäiville, mutta kyllähän se lopulta aika tiukalle meni, sanoo Lukkarila.

– Projekti oli työläämpi kuin osasin ajatella, ja kun odotin kirjaa painosta, näin vielä painajaisia, että valmiissa kirjassa oli keskeneräisiä sivuja raakaversiosta. Päivikistä on kirjoitettu paljon lehtijuttuja, jotka hän on tallettanut lukuisiin mappeihin, joten materiaalia oli paljon. Niiden tueksi istuimme ja juttelimme Päivikin kanssa monet kerrat, ja haasteena olikin säilyttää tarinassa Päivikin ääni ja persoona.

Ihminen julkisuuskuvan takana

Kirja sisältää aitoja hetkiä Päivikin elämästä, eläviä muistoja aina lapsuudesta saakka, kun heidän kotiinsa tuli kylän ensimmäinen auto, vaikka kenelläkään ei ollut vielä ajokorttia. Puhelinnumerokin oli silloin helppo muistaa, sillä se oli 17. Päivikki on syntynyt tahtoihmiseksi, esimerkiksi äitinsä kanssa hän mahtui sanojensa mukaan samaan joukkueeseen vasta, kun äiti täytti 60 vuotta.

Yrittäjäuralla on tahtoa tarvittu, sillä vastuksiakin sen varrelle on mahtunut. Monet kerrat on pitänyt uskoa ihmeisiin ja jaksaa toivoa parasta. Intohimo ja tahto onnistua ovat vieneet vaikeina aikoina eteenpäin taustalla ajatus, että paistaa se päivä vielä risukasaankin.

Lukkarilan kirjasta selviää, kuka on ihminen Levin voimanaisen julkisuuskuvan takana. Tie Könkään kylän maalaismiljööstä matkailubisneksen ytimeen ei ole ollut tasainen. Siihen on sisältynyt niin iloja, suruja, voittoja kuin vaikeuksiakin. Teos vie mukanaan Päivikin värikkäälle elämänmatkalle, matkalle joka meillä jokaisella on lopulta omissa käsissämme.

– Yläkertaan suuri kiitos, että olen saanut tehdä työtä, josta olen nauttinut. Se on tuottanut minulle paljon mielihyvää, ja matkalta on paljon hienoja muistoja. Hiljalleen täytyy alkaa jarruttelemaan, kun ikää tulee, mutta ei se tarkoita, että työstä pitäisi luopua iän vuoksi. Hieno esimerkki kaikille on Levin Iglujen Tauno Mäkelä, joka edelleen yli 80-vuotiaana tekee upeaa työtä, Päivikki sanoo.

Timo Koivisto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas