Levinyt!
 

Päivästö ja Korhonen Savoysta ovat Vuoden Porokokit

17.11.2016

Lappilaiset herkut taidokkaasti lautaselle.

Levin talvikauden avajaisten yhteydessä Hullu Poro Areena muuttui kokkien taisteluköökiksi, kun keittiöammattilaiset kilpailivat Vuoden Porokokki -tittelistä. Levillä käytyihin semifinaaleihin pääsi reseptikilpailun perusteella kahdeksan kokkiparia, joista neljä parasta kokkasi itsensä finaaliin. Kilpailussa oli mukana useita maajoukkuetason kokkeja, joten taso oli todella korkea.

poro annos

Finaalissa käytettävät raaka-aineet selvisivät kokeille vasta koitoksen alussa, kun heille annettiin raaka-ainekorit. Tehtävänä oli valmistaa kahdessa tunnissa kuudelle henkilölle a’ la carte -pääruoka ryyditettynä päälisäkkeellä, kahdella sivulisäkkeellä ja kastikkeella. Pääraaka-aineet olivat poronfilee, porojauheliha, riekon sydän ja matsutakesieni eli tuoksuvalmuska sieni, lisäksi raaka-ainekorista löytyi muun muassa juureksia, karpaloa, jauhoja ja mausteita.

Pienen mietintätuokion jälkeen keittiöissä alkoi tapahtua, ja raaka-aineet muuttivat nopeasti muotoaan kokkien taitavissa käsissä. Tekniikkatuomarit arvostelivat kilpailun aikana kokkien työskentelytapoja, hygieniaa ja hävikkia, makutuomarit taas keskittyivät puntaroimaan annosten valmistuttua tuotosten makuja, valmistustekniikoita sekä annoksia kokonaisuutena. Yleisö sai seurata kilpailijoiden työskentelyä lähietäisyydeltä ja ottaa oppia ja ideoita kotikeittiöihin.

Voitto yllätyksenä, kilpailu kovenee.

Kilpailun voittajat Kim Päivästö ja Ville Korhonen Ravintola Savoysta työskentelivät finaalissa rauhallisin ja määrätietoisin ottein. He ideoivat raaka-ainekorin aineksista poromurekkeella kuorrutetun poron ulkofilerullan, paistetut riekonsydämet, savoijinkaalilaatikon, porkkanapyreen sekä friteeratun puikulaperunakupin. Voitokkaan kokonaisuuden kruunasi matsutakella ja poron rasvalla maustettu riistakastike.

– Emme ole aikaisemmin työskennelleet parina, ja tavoitteemme oli päästä finaaliin, mutta voitto tuli kyllä tässä seurassa yllätyksenä. Paineita meillä ei ollut, mutta nyt huomasimme, että taidamme osata jotain, Korhonen sanoi palkintojenjaossa.

porokokki voittaja

Vuoden Porokokit Ville Korhonen ja Kim Päivästö Ravintola Savoysta työskentelivät rauhallisesti ja määrätietoisesti. Saumaton yhteistyö toimi koko kilpailun ajan.

Keittiömestarit Martti Kotakorva ja Jouko Rajanen huolehtivat kilpailun järjestelyistä, ja tekniikkatuomareina toimivat Timo Nieminen Hullu Porosta sekä Mika Kiviniemi Electroluxilta. Makutuomareina toimivat Sampo Kantele Ravintolakoulu Perhosta Helsingistä, Antti Hietanen Ravintola Petronellasta Saariselältä, Mika Gehör Graniittiravintoloista Helsingistä sekä Matti Hirvasoja ja Rainer Nyman Ravintola Haltiakammista Ylläkseltä.

– Kilpailun taso kovenee vuosi vuodelta, mutta täällä kokataan silti pilke silmäkulmassa. Poro on haastava ja hieno raaka-aine, jota huippuammattilaiset haluavat tulla kokkaamaan pohjoiseen. Reseptikilpailuun tuli 38 reseptiä, joista valikoituivat nämä Levin kilpailuihin osallistuneet, Kotakorva ja Rajanen sanoivat.

Timo Koivisto

 

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas