Levinyt!
 

Levi tarjoaa geokätköilijöille roppakaupalla etsittävää

17.11.2016

Älypuhelin käteen ja rekisteröitymään.

Jos ulkoilu ilman mielekästä syytä tuntuu turhauttavalta, geokätköily on haastava ja koukuttava laji, joka voi tehdä sohvaperunastakin ulkoilmaihmisen. Erilaisia geokätköjä on maailmassa yli kaksi miljoonaa, Suomessakin jo noin 50 000. Niitä etsitään satelliittipaikannuksen avulla joko GPS-laitteella tai älypuhelimella.

geoputki

Kätköjen koordinaatit ja etsimiseen tarvittavat tiedot saa kätkökuvauksista, jotka löytyvät geocatching.com -internetsivustolta. Kätkötyyppejä on erilaisia peruskätköistä multi- sekä aivojumppaa vaativiin mysteerikätköihin ja uniikkeihin tapahtumakätköihin. Ne on luokiteltu vaikeusasteen mukaan, ja peruskätkötkin voivat olla muodoltaan ja kooltaan erilaisia. Vaikka annetut koordinaatit ohjaavat kätkölle, se voi silti olla hyvinkin haastava löytää.

Harrastus on helppo aloittaa. Rekisteröityminen geocatching.com-sivustolle on helppoa ja maksutonta, ja sen jälkeen ollaankin valmiita hakemaan kätkötietoja sivuston karttatyökalulla. Nimimerkki kannattaa valita kirjautuessa huolella, sillä se tulee olemaan nimi, jolla henkilö jatkossa tunnetaan kätköilypiireissä.

Miljoonien ihmisten harrastus, lisää mahtuu.

Kittiläläinen Maijaleena Palosaari on harrastanut lajia vajaat puoli vuotta ja kulkenut harrastuksen parissa ympäri Lappia. Hän ei mielellään kävele metsässä turhaan, vaan sille täytyy olla syy. Leville saatiin tänä syksynä valtava määrä uusia kätköjä, joten nyt syitä riittää. Levillä on yli 70 geokätköä ja koko Kittilän alueella noin sata. Levillä on ollut kesän aikana myös useampia tapahtumakätköjä, jotka ovat ainutlaatuisia ja etsittävissä vain tapahtuman aikana.

– Tavoitteenani on tänä vuonna löytää kätkö kaikista Lapin kunnista, tähän asti haastavin löytämistäni kätköistä on ollut Sotkamossa. Olen käynyt jo useammissa kätkötapahtumissa ja tähän mennessä olen löytänyt yhteensä 240 kätköä. Parhaillaan suunnittelen muutamaa omaa kätköä, niitäkin tässä harrastuksessa voi tehdä, Palosaari sanoo.

Varustelua vaatii ja koukuttaa kiinni.

– Tämäkin voi olla varustelulaji, joskin alkuun pääsee älypuhelimella, hyvillä kengillä ja ulkoiluvaatteilla. Minä vaihdoin jo puhelimeni lajiystävällisemmäksi, ja myös GPS on harkinnassa. Lisäksi moni on hankkinut esimerkiksi teleskooppitikkaat, kumiveneen, kiipeilyvälineet tai UV-lampun, joka voi olla joillakin kätköillä välttämätön. Vara-akut puhelimeen ovat myös tarpeen.

– Tämä on mielekäs ja koukuttava ulkoilumuoto, joka liikuttaa ihmisiä pitkin maailmaa. Kätköilymatkoja tehdään paljon, usein ulkomaille saakka. Se tutustuttaa luontoon ja upeisiin kohteisiin ja maisemiin siellä, esimerkiksi Levin kierros Levin tunturimaisemiin. Kätköllä on varottava, etteivät jästit eli tavalliset ihmiset, jotka eivät harrasta lajia huomaa, sillä kätkön ei pidä paljastua.

Jokainen voi suunnitella oman tapansa etsiä ja kerätä kätköjä. Geokätköilysivuilta saa lisätietoa erilaisista tavoista suunnitella harrastustaan. Sieltä löytyy myös tietoa ja kertomuksia muiden käynneistä eri kätköillä.

geo

Jos jostakin syystä löydät geokätkön vahingossa, anna sen olla rauhassa paikallaan. Kysymys on miljoonien ihmisten luontoharrastuksesta, mutta lisää mahtuu mukaan. Kätköily on ympärivuotinen laji, ja talvisin sitä voi harrastaa Levillä esimerkiksi lumikenkäillen, hiihtäen tai lasketellen.

Timo Koivisto

geokätköt.fi

geocaching.com

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas