Levinyt!
 

Aihki, Lapin ja Kero maistuvat nyt Lapin tuopeissa

09.11.2016

Olutta pannaan taas Rovaniemellä

Niin sanotut artesaani- eli käsityöoluet ovat nykypäivän trendi, joita asiakkaat haluavat maistella. Avainsanoja ovat makujen ja raaka-aineiden puhtaus, valmistus lähellä ja pienet valmistuserät ilman lisäaineita.

Tähän kysyntään vastataan nyt myös Rovaniemellä, jossa Lapin Panimon ensimmäinen omaa valmistetta oleva oluterä saatiin pulloihin ja markkinoille elokuussa. Elokuussa 2016 pullotettiin Kero, aleolut, ja Lapin, amber lager. Syyskuussa pulloon pääsi tumma Aihki, dark lager. Uudet oluet ovat keskioluen vahvuisia ja sopivat hyvin eri ruokien kanssa nautittaviksi tai ihan vaan seurustelujuomaksi. Niiden makumaailma sopii hyvin suomalaiselle.

ArtursDutka

– Panimomme toinen oluterä on kypsynyt ja se pullotetaan lokakuun puolivälissä. Ensimmäinen erä on loppuun myyty ja varmaan käsistä viedään tämäkin erä, kertoo Lapin Panimon toimitusjohtaja ja panimomestari Arturs Dutka.

Oluen valmistus Rovaniemellä ei ole mikään täysin uusi asia, sillä 50 vuotta sitten kaupungissa oli oma panimo. Lokakuussa 2015 perustettiin yhtiö Lapin Panimo Oy, jossa Dutkan ohella yhtiökumppanina on myös innovatiivinen Ahma insinöörit Oy:n perustaja Antti Kuivalainen. Ahma insinöörejä tarvitaan tulevaisuudessakin, sillä Dutka kertoo, että mahdollisesti prosessiin tarvittava hiiva voitaisiin tuottaa omassa laboratoriossa Rovaniemellä.

Maistellaan ja laatua valvotaan tarkoin

Olutta kypsyy panimon sammioissa yhteensä noin 14 000 litran erä kerrallaan, ja aikaa kuluu 5–6 viikkoa ennen kuin se on myyntikunnossa. Oluen kypsymisvaiheita, lämpötilaa ja laatua yleensä tarkkaillaan päivittäin ja tietysti maistellaan makuja, että kaikki on kohdillaan. Nämä oluet pastöroidaan vain kerran ennen pullotusta ja viilennetään panimon tiloissa ennen toimitusta eteenpäin. Pullon pohjalla saattaa olla vähän sakkaa, mutta se kertoo vain käsityöläisoluesta.

LapinPanimo oluet

Kun olut on valmista, se pullotetaan ja silloin tarvitaan apukäsiä. Yritys työllistää tällä hetkellä Dutkan ohella vakituisesti panimoemäntä Heidi Mikkosen, joka on koulutukseltaan kemiantekniikan insinööri (AMK), mutta pullotukseen ja pakkaamiseen tarvitaan lisäksi muutama kausiapu.

Lapin Panimo luottaa itävaltalaiseen laitetekniikkaan ja laitteet tulevat Flecksiltä, joka myös itse valmistaa olutta ja toimittaa ympäri maailmaa pienpanimoille soveltuvia laitteita sekä järjestelmiä. Flecks tuntee koko prosessin läpikotaisin ja tietää, mitä pienpanimoilta vaaditaan.

Olueeseen tarvittava vesi on puhdasta Kolpeneenharjun pohjavettä, käytettävä mallasruis tulee Lahdesta. Oluen panemiseen käytettävä humala tuodaan toistaiseksi ulkomailta.

Ja vesi kielellä nyt sitten kysytään, että mistä sitä omaa Lapin olutta saa? Sitä on jo myynnissä kautta Lapin ja esimerkiksi Kittilästä sitä löytää paikallisista K-Supermarketeista. Levin ravintoloissa voi Lapin Panimon pullotteita nauttia ainakin Oliver´s Cornerissa.

Jaspis Toivonen

 

www.lapinpanimo.fi

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas