Levinyt!
 

Luonto, kulttuuri ja aktiivinen liikunta kuuluvat ruskalomaan

16.09.2016

Kyläpyörät ovat mahtava juttu.

Syyskuussa esiin nousevat ruskan värit houkuttelevat matkailijat Lappiin. Kun kasvit valmistautuvat talveen, lehtivihreä pakenee lehdistä, ja ruskan värit pääsevät loistoonsa. Tänä vuonna ruska ei ole puissa paras mahdollinen, mutta ylhäällä tunturissa maaruskan värit hehkuvat kirkkaanpunaisina, joten kannattaa vielä kipaista tunturiin ihastelemaan sen väriloistoa.

Ruskailijat naiset

Tapasin muuramelaisen Anna-Liisa Mannisen, ylöjärveläisen Sirkka Kyllösen ja kärsämäkeläisen Eila Erkkilän Levin Eturinteellä, missä he olivat vaeltamassa kohti Levin huippua. Kysyin heiltä, mitä ruskalomalla on tehty ja tehdään jatkossa.

– Olimme 1,5 vuotta sitten ensimmäisellä yhteisellä matkalla Levillä, silloin talvisella hiihtolomalla. Nyt lomailemme täällä viikon, paitsi Sirkka, joka viihtyy täällä kokonaista kolme viikkoa ja oli keväälläkin jo kuukauden. Aika on mennyt nopeasti, ja harmittaa kun meillä on lauantaina jo kotiin lähtö, sanoivat Anna-Liisa ja Eila.

– Olemme totta kai tanssineet, se kuuluu ruskamatkaan. Maratonlauantaina kylpylähotellin parketilla oli tungosta, kun tanssahtelimme Jettisten tahdissa. Kyläpyörät ovat mahtava juttu, niillä olemme polkeneet parhaimmillaan 27 km päivässä, minkä tarkistimme Sport Trackerista. Se on muuten myös nyt mukana ja mittaa tälläkin hetkellä, kun seisoskelemme tässä paikallaan, kolmikko huomautti.

Kulttuuria kappelissa, luonnon antimia metsästä.

Anna-Liisa on innokas golfaaja ja otti yhtenä päivänä Eilan caddieksi golfkentälle. Jukka Kuoppamäen konsertti Marian kappelissa taas toi ruskaretkeen tarvittavan kulttuuriannoksen. Kolmikko lenkkeili viikon aikana paljon Levin ja Kätkätunturin maastoissa, ja he aikoivat suunnistaa vielä myös Särkitunturille ennen kotiin lähtöä.

– Pitkospuut olisivat poluilla tänä vuonna paikallaan monessa kohdin, sillä märkä sää on kastellut myös metsät. Eräänä päivänä saimme etsiä tosissamme kuivaa jalansijaa samoillessa. Mättäältä toiselle hyppimällä ja kävelysauvoja apuna käyttäen jalat pysyivät kohtuullisesti kuivina.

– Ruskaretken pääjuttu on oikeastaan tämä kaikki yhdessä, ruska on totta kai yksi osa sitä, mutta tärkeintä on yksinkertaisesti päästä kotoa toisiin maisemiin ja ajatuksiin. Eilen poimimme voitatteja ja rouskuja ja teimme niistä sienikastikkeen lihan seuraksi. Vaikka ruska ei tänä vuonna olekaan paras mahdollinen, kyllä täällä tekemistä ja näkemistä riittää.

Timo Koivisto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas