Levinyt!
 

Musta jää vaanii aamuisilla teillä

16.09.2016

Älä viivyttele talvirenkaiden vaihdossa.

Yöt viilenevät ja ensimmäiset yöpakkaset on jo koettu. Kun kosteat tienpinnat jäätyvät, on autoilijan hyvä muistaa varata matkalle tavallista enemmän aikaa. Renkaiden kunto kannattaa tarkistaa, ja jos haluaa ajella turvallisin mielin, kannattaa vaihtaa talvirenkaat ajoissa alle.

talvirenkaat

Kittilän Kumin yrittäjä Jukka Siivola on palvellut rengasasioissa niin kittiläläisiä kuin matkailijoitakin jo 20 vuotta. Rengasvarastot ovat parhaillaan täyttymässä uusista talvirenkaista. Pääasiassa tulee nastarenkaita, jotka ovat miltei syrjäyttäneet välillä jalansijaa ottaneet kitkarenkaat, sillä ne ovat kehityksen ansiosta nykyään paitsi pitäviä, myös hiljaisia ja mukavia.

– Keväällä markkinoille tullut Michelinin kolmen vuodenajan Crossclimate toimii kevään viimeisistä lumista syksyn ensimmäisiin ja on pitävä vaihtoehto huonommillekin teille. Palaute niistä on ollut hyvää. Jos kesärenkaat alkavat olla sileät, ne kannattaa vaihtaa jo talvirenkaisiin, sillä aamuisin musta jää on petollista, Siivola sanoo.

– Jos perheessä on kaksi autoa, hyvä olisi vaihtaa ainakin toiseen autoon jo nyt talvirenkaat, etenkin jos ajelee aamuyöstä töihin. Viimeistään syyskuun lopussa se kannattaa tehdä kaikkiin autoihin, sillä 20 vuoden kokemuksella voin sanoa, että ensilumi on maassa 10.10. mennessä. Nastarenkaiden kuluminen on sitä paitsi vähäisempää syksyllä kuin keväällä, joten senkin vuoksi on turha viivytellä niiden vaihtoa.

Vararengas on paikkaussarjaa parempi.

Uusia nastarenkaita ostettaessa viimeisin teknologia tuo eniten turvallisuutta ja mukavuutta. Halpisrenkaat ovat kopioita isojen rengasmerkkien vanhoista malleista ja siten jäljessä tämän päivän kehityksestä. Siivola suosittelee myös vararenkaan pitämistä mukana siltä varalta, että rengas puhkeaa matkalla.

– Monissa automalleissa ei ole enää vararengasta vakiovarusteena, eikä kaikissa autoissa ole edes paikkaa sellaiselle. Auton mukana tulee usein paikkausvaahtopullo ja pieni kompressoripumppu. Vararenkaaksi voi ottaa esimerkiksi toisen kauden renkaan, sillä renkaan paikkaaminen vaahdolla on epävarmaa ja voi jopa pilata sen.

– En suosittele vaahdon käyttämistä kuin siinä tapauksessa, että muuta vaihtoehtoa ei ole. Jos auton vakuutukseen kuuluu hinauspalvelu, se on parempi kuin lähteä kokeilemaan itse vaahtopaikkausta. Reikä on viisainta paikkauttaa ammattilaisella, joka osaa asentaa paikan oikein, sillä asentamisessa on paljon huomioitavia seikkoja.

Siivola kehottaa myös kiinnittämään huomiota auton aurauskulmiin. Nelipyöräsuuntaus olisi hyvä tehdä jo kaupanteon yhteydessä, sillä väärillä aurauskulmilla ajettaessa renkaat kuluvat reunoista nopeasti pilalle. Lisäksi iskunvaimentajien viat tulevat näkyviin renkaiden laikukkaana kulumisena.

Timo Koivisto

kittilankumi.fi

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas