Levinyt!
 

Hylje-haalarissa vaikka metsälle

06.09.2016

Kaamasen kansallispuku

Monelle 1980-luvun kelkkailijalle tuli tutuksi hopeahaalari, joka sai pian lempinimekseen Kaamasen kansallispuku. Haalaria valmisti vuodesta 1971 lähtien Eelis Känsälän yritys Lomatex Oy Rovaniemellä. Vuoden 1984 Inarijärven ohjusjupakassa haalari nousi odottamattomaan arvoon ja pelasti sekä median että Yleisradion kamerakaluston kovilta pakkasilta.

Hyljejhaalari ja Jaakko

Jaakko Känsälä vierellää syksyn uutuushaalaria esittelevä mallimme Leviltä.

Perheessä oli neljä lasta, joista veljekset Hannu ja Jaakko innostuivat isänsä työn jatkajiksi. Hannu Känsälällä on edelleen Rovaniemellä laavuihin ja pressuihin erikoistunut yritys Rakkatex, ja Jaakko Känsälä jatkaa isänsä jalanjälkiä Suomen Laatuhaalarit Oy yrityksellään. Yrityksen omistuksessa ja tuotannossa käytetään tunnetuksi tullutta Hylje-tuotemerkkiä.

Kelkkatehtaan testikuskit apuna.

Kun Eelis Känsälän Lomatex Oy aloitti toimintansa, perustettiin samana vuonna kelkkatehdas Rovaniemelle. Se oli tervetullut yritys, sillä kelkkatehtaan testikuskit tarvitsivat ajo- ja testipukuja moottorikelkoilla ajamiseen. Testikuski Jyri Välikankaalle annettiin haalareita testattavaksi, ja näin saatiin paljon arvokasta tietoa, kuinka toimiva, kestävä ja lämmin kelkkahaalarin tulisi olla.

Jo silloin norjalaiset olivat löytäneet Lomatexin haalarit. Altan Sørrisnivassa on edelleen asiakaskäytössä yli 20 vuotta sitten tehtyjä haalareita, joiden vetoketjut ja muut yksityiskohdat ovat edelleen kunnossa. Ja norjalaiset haluavat yhä ostaa ”Rovaniemi-haalaria”, jonka laatu vastaa pohjoisen olosuhteita ja kestää asiakaskäyttöä. Jaakko Känsälän valmistamat haalarit ovat yhä useamman safariyrityksen ykköstuotteita. Malleja löytyy niin naisille kuin lapsillekin haalareina ja 2-osaisina pukuina.

Tuotemerkki Lomatex myytiin Luhta Groupille vuonna 1996, jonka uumeniin se katosi. Sittemmin Jaakko Känsälä hankki itselleen eteläsuomalaisen Hylje-merkin, josta oli ehtinyt tulla aikansa brändi. Merkki oli jo kadonnut markkinoilta, kun sen omistanut yritys oli tehnyt konkurssin. Vuonna 2015 Känsälä käynnisti Hylje-haalarien ja -pukujen valmistuksen nimellä Suomen Laatuhaalarit.

Metsälle kevyttopatussa haalarissa.

Suomen Laatuhaalarit tekee laadukkaita asusteita moottorikelkkailijoille, pilkkijöille, eränkävijöille, arktisiin olosuhteisiin sekä safari- ja työkäyttöön. Hylje-haalarin yhtenä vaativana käyttäjäkuntana ovat olleet rajavartijat. Rajavartiolaitokselle onkin valmistettu yhdessä kehitettyä, omaa mallistoa. Armeijalta vapautui hiljattain yleiseen käyttöön maastokuvioinen Camo-kuosi, joka on ollut eräkävijöiden suuressa suosiossa.

– Olin Riihimäen erämessuilla tänä kesänä ensi kertaa ja siellä vastaanotto oli todella innostunut. Saimme  hyvää palautetta sekä teknisiä vinkkejä malliemme parantamiseksi. Käyttömukavuutta parantaa muun muassa vasemman puolen tasku, joka on suunniteltu GPS-puhelinta varten: Vetoketju avataan vasemmalta oikealle, jolloin antennille jää aukko, kun tasku suljetaan, kertoo Jaakko Känsälä.

Erityisesti syksyn koleisiin metsästyskeleihin sopii nyt uusi, vihreä, kevyesti topattu kahisematon ja maastokuvioinen haalari. Siinä ei ole heijastimia, ja esimerkiksi molemmisssa olkapäissä on kuminen jarrunauha, jolloin ase tai reppu ei luista olkapäältä. Haalari on tuulen- ja vedenpitävä, saumat teipattu ja kiristysnauhat oikeissa paikoissa. Mallisuunnittelu, kaavoitus ja materiaalihankinta tehdään Suomessa, ompelu Virossa. Hylje-tuotteita myydään monissa erä- ja urheiluliikkeissä kautta maan. Mallisto löytyy Suomen Laatuhaalareiden kotisivuilta.

• Jaspis Toivonen

www.laatuhaalarit.fi

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas