Levinyt!
 

Sähköpotkulaudalla kepeästi kylille

30.08.2016

Potkaise vauhtiin ja kaasuta.

Zero Pointin vuokraamon valikoimaan on ilmestynyt kesällä mielenkiintoinen laite, jolla pääsee vaivattomasti liikkumaan Levin keskustassa tai miksei kauemmaskin. Greenkicker-sähköpotkulauta painaa 14 kg, ja käyttäjän painoraja on 120 kg. Se kulkee yhdellä latauksella 30–35 km, ja tyhjän akun lataus vie kuusi tuntia.

SäshköpokulauatKirsi

Potkulauta käynnistetään virtanappulasta, jolloin näyttöön ilmestyvät nopeus, kilometrimäärä, vaihde sekä akun lataustaso. Vaihteita hallitaan näytön vieressä olevilla napeilla. Liikkeelle lähdetään potkaisemalla lauta vauhtiin, minkä jälkeen se alkaa reagoida kaasuun. Laitteen huippunopeus on 25 km/h.

Kun laudan potkaisee liikkeelle ja painaa kaasua, tunne on erikoinen, sillä vauhti lähtee kiihtymään yllättävän iloisesti. Ilmatäytteiset renkaat takaavat tasaisen kyydin, ja lautaa on helppo hallita. Ennen täyteen vauhtiin kiihdyttämistä kannattaa tutustua hallintalaitteiden käyttöön ja opetella hallitsemaan tasapainoilu.

– Potkulaudalla on helppo huristella keskustassa tai poiketa vaikkapa gondolilla tai golfkentällä. Sen ajamiseen ei tarvita ajokorttia, mutta lapset ajavat luonnollisesti vanhemman vastuulla. Vesisateella sillä ei voi ajaa, eikä sitä ole tarkoitettu temppuiluun tai kohtuuttoman mäkiseen maastoon, sanoo Kirsi Rantakokko Zero Pointin vuokraamosta.

Varovaisuutta ja jalankulkijoiden kunnioittamista.

Sähköajoneuvoilla ja jalankulkua avustavilla tai korvaavilla sähköisillä välineillä liikkuva tulkitaan jalkakäytävällä jalankulkijaksi, mutta jos nopeus nousee yli 15 km/h, sovelletaan polkupyöräilijän sääntöjä eli siirrytään kevyen liikenteen väylälle tai tielle. Myös kypärä kannattaa silloin pukea päähän. Sähkövälineen käyttäjän tulee väistää ja antaa jalankulkijoille esteetön kulku. Laitteen käyttäjän on huolehdittava myös, että saa pysäytettyä laitteen tarvittaessa.

– Laitteilla ajamiseen ei tarvita ajokorttia, mutta painottaisin vanhempien vastuuta, jos lapset liikkuvat kyseisillä laitteilla yleisillä alueilla. Liikaa ei voi korostaa väistämisvelvollisuutta jalankulkijoihin nähden, ja kypärä kannattaa muistaa, sanoo ylikonstaapeli Jari Määttä Lapin poliisilaitoksen Sodankylän liikenneryhmästä.

– Samalla on hyvä muistuttaa mopojen paikasta liikenteessä. Niillä saa ajaa kevyen liikenteen väylällä vain, jos se on varustettu Sallittu mopoille -lisäkyltillä. Muuten niillä on liikuttava tiellä muun ajoneuvoliikenteen seassa. Suuntaus on menossa siihen suuntaan, että mopoilijat siirretään pois kevyen liikenteen väyliltä, ja lisäkylttejä poistetaan jo useissa kunnissa.

Timo Koivisto

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas