Levinyt!
 

Levin Matkailun 25 muutoksen vuotta

18.11.2014

Levin keskusvaraamo ja markkinointiyhtiö Levin Matkailun 25-vuotista taivalta juhlittiin Levi Days -viikonloppuna. Levi on muuttunut sen aikana Suomen tunnetuimmaksi laskettelukeskukseksi. Mitä muuta sinä aikana on tapahtunut? Selvitin asiaa kysymällä kauppias Risto Vuollolta Sirkan Kaupalta sekä eläkkeellä olevalta safariyrittäjältä, Niilo Rauhalalta.
- Olin 25 vuotta sitten juuri valmistunut kauppaopistosta ja työskentelin isän kaupalla, sen lisäksi pyöritin omana yrityksenä Aikalisä-kahvilaa kaupan vanhoissa tiloissa. Yhtiömuotojen muutosten jälkeen teimme sukupolvenvaihdoksen vuonna 1994. Koska lähes kaikki matkailijat asuivat mökeissä, he ostivat silloin ruoan kaupasta ja laittoivat sen itse. Lihatiski oli silloin tärkeä juttu, samoin palvelu, ja ovat sitä kyllä edelleenkin, sanoo Risto.

Vuollot
Vuollon perhe on palvellut matkailijoita Levin Matkailun 25-vuotisen historian aikana kolmessa sukupolvessa. Reijo Vuollo viettää nyt eläkepäiviä, mutta Risto, Ralf ja Levin Matkailun kanssa samanikäinen Raimo, 25, jatkavat edelleen.


- Matkailijat tulivat Leville silloin lähes yksinomaan Suomesta, kesällä tänne tosin pysähtyi paljon Norjaan suunnistavia saksalaisia autoilijoita. Vuokraukset tehtiin miltei aina koko viikoksi, usein majoitus varattiin myös seuraavaksi vuodeksi pois lähtiessä.
- Mökkikylien ja yksittäisten mökkien varaustilanne selvisi ennen Levin Matkailun syntyä soittelemalla tutuille, kun asiakkaat tulivat kysymään majoitusta. Silloisilla matkailijamäärillä se oli vielä mahdollista, mutta Levin Matkailun perustaminen helpotti soittorumbaa ja toi vuokraukset saman katon alle, samalla se lisäsi Levin näkyvyyttä.

Moottorikelkat urilta reiteille.
Niilo Rauhala pyöritti Levin Matkailun syntyessä Levin Safarit -moottorikelkkasafariyritystä, kelkkoja oli silloin seitsemisenkymmentä. Kelkkasafarien ohessa hoitui myös Majoituspalvelu Iglu -huolintayritys, joten töitä oli niin paljon kuin ehti tehdä. Nyt Niilo on ansaitulla eläkkeellä ja nauttii siitä, että myös itsellä on aikaa kelkkailla.
- Levin Matkailun perustaminen ei ollut helppo juttu, alku oli kankea ja yhtiö usein rahallisissa vaikeuksissa, mutta homma saatiin pidettyä kasassa. Levillä huomattiin silloin yhteistyön voima ja sitä ei pelätty tehdä yli yritysrajojen, itse tein safariyhteistyötä myös naapurikunnissa sijaitsevien yritysten kanssa. Levin Matkailu Oy tiivisti Levin yritysten yhteistoimintaa, sanoo Niilo.
- Suunnittelin silloin paikallisten maanomistajien ja Metsähallituksen kanssa moottorikelkkauria, joita pitkin pystyimme tekemään safareita. Maanomistajien kanssa urien sijainnista neuvotteleminen oli elinehto, sillä viralliset kelkkareitit tehtiin vasta myöhemmin, kylläkin pääosin silloisten reittien pohjille.
- Kunnanjohtaja Aarne Nikka on ollut tärkeä vaikuttaja Levin matkailuelämän nousussa. Hän halusi edistää matkailua kaikin tavoin, joten hänet on hyvä muistaa, kun puhutaan Levin kehityksestä.
(Timo Koivisto)Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas