Levinyt!
 

Leppoisasti seilaamaan Immelkartanon lauttasaunalle

30.08.2016

Puhdistautuminen jo ennen saunaa.

Immelkartanon idyllinen pihapiiri Immeljärven rannalla on saunan ystävien paratiisi. Siellä pääsee maistelemaan, miltä savusaunan loputtomasti puhkuvan kiukaan 3 500 kiuaskivikilon lempeät löylyt tuntuvat. Vaihtoehtoisesti voi seilata lauttasaunalla leppoisasti keskellä järveä, pulahtaa välillä tunturijärvessä ja saunoa lisää. M/s Kooli -lautan kapteeni Esko Takkunen ohjailee alusta 21 vuoden kokemuksella varmoin ottein järvellä ja keksii myös asiakkailleen mielekästä ja yllätyksellistä ohjelmaa.

LautturiEsko

– Sulan veden aikana ennen saunomista on pulahdettava Immeljärveen, sillä talviturkki päällä ei saunaan ole asiaa. Talvisin käydään avannossa arktisessa kasteessa ennen saunaa. Molempien kastautumisten vaikutus on voimakas, sillä saamelaisten pyhänä järvenä tunnetun Immeljärven vesi puhdistaa mielen, sielun ja jopa omantunnon, Takkunen sanoo.

Kun lippu saunaan on ansaittu, se palkitaan maukkaasti. Normaali saunalauttaretki kestää kaksi tuntia, ja sen aikana voi vaikkapa pitää hyppykisan saunan katolta järveen. Jalkojen osuessa järven pohjaan, pää on jo parikymmentä metriä sen alapuolella, joten hypätä voi turvallisesti vaikka pää edellä. Lauttamatkan aikana voi kalastaakin, tärkeintä kuitenkin on, että alukselle saavutaan rennolla seikkailumielellä. Aluksen kapteenia ei tarvitse teititellä, mutta totella kannattaa.

Ravintola Riihen maukkaat lähiruokamenut.

– Tilavaan saunaan mahtuu jopa 20 henkilöä kerrallaan, mutta maksimi henkilömäärä lauttamatkalle on 16. Saunassa riittää happea, ja löylyistä saa toiveiden mukaan joko lempeät tai tiukat. Immeljärven saunoilla voi saunoa kerrallaan jopa 60 henkilöä, mutta niin isolle ryhmälle kannattaa aikaa varata neljä tuntia. Usein saunomassa käy myös pariskuntia juhlistamassa tärkeitä päiviä. Varauksen voi tehdä jopa samana päivänä, jos on tilaa, mutta järkevintä on ottaa yhteyttä viimeistään tuloa edeltävänä päivänä.

Saunan jälkeen on luonnollisesti kolmen ruokalajin illallisen vuoro Immelkartanon pihapiirissä sijaitsevassa Ravintola Riihessä. Ravintola tarjoaa kuusi eri menuvaihtoehtoa, joista yksi on suosittu karhumenu. Tarjolla on myös esimerkiksi hirveä, poroa ja Miekojärven kuhaa. Myös lounas järjestyy aamusaunan tilaajille saunan päälle.

Ravintola Riihen ruoka on lähiruokaa Lapista. Lappilaiset yrtit antavat ruokiin oman mausteensa, ja perheen sekä kavereiden keräämät sienet ja marjat täydentävät lähiruoka-ajatusta. Mikäpä olisikaan maukkaampi tapa päättää onnistunut saunailta kuin maistuva kolmen ruokalajin illallinen hyvässä seurassa ja tunnelmallisessa ravintolassa.

Timo Koivisto

immelkartano.fi

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas