Levinyt!
 

Tonttulan elämyskylää kehitetään rajoja ylittäen tieteen ja taiteen keinoin

08.06.2016

Monen osaamisen yhteinen kokonaisuus.

Tonttulassa Elämyskylässä järjestettiin toukokuussa poikkitieteellinen ja -taiteellinen innovaatiotyöpaja, johon osallistui 30 hengen joukko eri alojen huippuosaajia. Lapin Yliopiston, Luonnonvarakeskuksen (Luke), Lapin ammattikorkeakoulun, Lapin ammattiopiston, Revontuliopiston, innovaatioyritysten ja Hullu Poro Oy:n ammattilaiset yhdistivät tietonsa ja taitonsa lappilaisen matkailun edistämistä varten. Työpajassa kehitettiin myös uusia yhteistyökuvioita yritysten, oppilaitosten ja tutkimustahojen välille.

tonttula ulkoa

– Hullu Poro on aina halunnut survoa itsensä mukaan erilaisiin oppilaitosten ja korkeakoulujen projekteihin. Monista tutkimustöistä on saatu myös tuloksia ja niitä on voitu soveltaa matkailuyrityksen toimintaan, sanoo Hullun Poron yrittäjä Päivikki Palosaari.

Lapin yliopiston taiteitten tiedekunnan dekaani ja professori Timo Jokela kertoo yliopistossa tehdyn jo monia vuosia yhteistyötä Hullun Poron Taivaanvalkeissa.

– Olimme luultavasti täällä ensimmäinen vieraileva ryhmä ennen kuin Taivaanvalkeat edes avattiin eli vuonna 1995. Muutaman vuoden aikana syntyi Metsänväenmaa lähimetsään. Erilaisissa merkeissä olemme tehneet yhteistyötä. Sellaisia ovat muun muassa lumirakentaminen, Äärisää-hanke, ympäristötaiteen käyttö matkailualueella, arktisen osaamisen ja muotoilun tuotteistusta yritykselle, Oulun yliopiston kanssa on menossa yhteinen Geodesign -hanke, ja vielä kansainvälinen arktista suunnittelua ja taidetta -mestariohjelma, kertoo Jokela.

Paljon hyödyllistä yhdessä päivässä.

Päivikki Palosaari ja Tonttulan tuottaja Sanna Törmi olivat tyytyväisiä innovaatiopäivään, sillä siellä moni asia sai itselleen raamit. Kun viidessä eri työryhmässä pohdittiin ammattilaisten voimin asioita eri kanteilta, ratkesi moni asia ansaintalogiikkaa unohtamatta.

Innovaartiopajaa

Muun muassa ääni- ja valomaailman suunnittelu on iso osa kokonaiselämystä. Oma työryhmä muodostuikin Lapin yliopiston ääni-ilmaisun tutkijoista ja opiskelijoista yhdessä alan palveluita tarjoavan Electro Wavesin ja Hullu Poron tekniikan kanssa. Teknologian valjastamisessa elämysmatkailun osaksi on hyödynnetty mm. Lapin yliopiston Äärisää- ja Lumi arktisen resurssina -hanketta.

Tonttula pohjautuu tarinoihin. Alkuperäinen tarina ja paikallinen perimä on herännyt eloon brittiläisen dramaturgian professori Allan Owensin avustuksella. Parhaillaan harjoitellaan Keltaisen Tontun tarinasta näytelmää yhdessä Revontuliopiston kanssa, ja siitä esitetään jo pieniä pätkiä Hullun Poron tapahtumissa. Tonttulassa juhlitaankin tulevaisuudessa kerran kuukaudessa vähintään, on potunnostoa ja sadonkorjuuta, Seilori-tontun paluuta ja saunailtaa.

Tonttujen ja maahisten salaisuuksia, tietäjän viisauksia ja käytännön toteutusta työstetään Lapin ammattikorkeakoulun matkailualan, Lapin ammattiopiston ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa. Elämyskylän visuaalisuus tonttujen asuja ja ympäristöä myöten on pitkäjänteisen työn tulosta. Visuaalisessa suunnittelussa ja kädentaidoissa innovaatioyrittäjien ja oppilaitosten yhteistyö ovat kullan arvoisia.

Tonttulan yrtit ja ympäristö.

Elämysmetsän rakentamisessa Luonnonvarakeskus on ollut aktiivisesti mukana. Hullu Poro on ollut Luken ja Kittilän elinkeinoyhtiö (Kideve) Voimametsät hankkeessa mukana vuodesta 2015. Tästä yhteistyöstä on suunniteltu ja osittain jo toteutettu pakurikääpäymppäyksiä, puolukkapeltoa ja yrttiviljelmiä. Yrttiviljelmien taimet saatiin maahan toukokuun 31. päivä.

Marja Uusitalo Lukesta kertoo, että Voimametsät-hankkeessa ajatus on siinä, että alue voi itse tuottaa esimerkiksi yrttejä ja jalostaa niitä. Kasvupohjissa voidaan hyödyntää esimerkiksi paikallisesti tuotettua biohiiltä. Biohiilen tuotantokokeilu on Levillä jo käynnistetty, lisäksi saadaan biohiilen valmistuksessa luontaisia kasvinsuojeluaineita prosessissa syntyvästä tisleestä.

Innovaatiotyöpajan päällimmäinen fokus oli tuoda yhteen ja saattaa käytäntöön tutkimustyö, oppilaitokset ja innovaatioyritykset, jotka tuotteistavat teoreettisen tiedon yritys- ja matkailusektorin hyödynnettäväksi.

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas