Levinyt!
 

Levi on helppo ja laadukas kalastajan tukikohta

08.06.2016

Rautuja ja taimenia kävelymatkan päässä.

Leviltä on lyhyt matka hyville kala-apajille, jalokaloja pääsee narraamaan jopa aivan keskustan kupeessa. Loma-asunnot ja hotellit taas tarjoavat laadukkaita vaihtoehtoja painaa päänsä tyynyyn kalastuspäivän päätteeksi. Kun kalastajat lähtevät aamulla vesien äärelle, muu perhe voi nauttia Levin monipuolisista palveluista ja ohjelmista, joten aika ei tule pitkäksi, vaikka ei vesille lähtisikään.

 

Kätevin tapa päästä kalastuksen makuun on pistäytyä Immeljärvelle. Kirkasvetinen järvi on helppo koko perheen kohde, johon pääsee kävellen keskustasta. Kalastaa voi joko rannalta tai veneestä, ja saaliiksi voi saada muun muassa taimenta ja rautua. Ei aivan tavallisimpia saaliskaloja ottaen huomioon, että kohde sijaitsee keskellä matkailukeskusta.

Harjuksistaan tunnettu Ounasjoki virtaa aivan Levin kupeessa. Lähimmät koski- ja niva-alueet löytyvät Taalovaaran suunnalta. Levin Lapinkylän tieltä vasemmalle jokirantaan vievän soratien päässä on laavu, jonka edessä virtaa hyvä harjuspaikka, Torajaisenniva. Pari kilometriä alempaa lähtee pitkä, vaihteleva koskijakso nimeltään Riikonkoski. Muut Ounasjoen lukuisat kosket voi löytää ounasjoki.fi -internetsivujen karttaosiosta.

Ounasjoen yhtenäislupa-alue alkaa Kittilän kunnan rajalta Raattamasta ja päättyy Sinetän kylään lähellä Rovaniemeä. Luvalla pääsee kalastamaan Ounasjoen pääuomalla 200 km matkalla. Ounasjoki soveltuu matalahkona jokena mainiosti perhokalastukseen. Mustat ja oliivinsävyiset perhot ovat osoittautuneet toimiviksi. Heittokalastajan kannattaa varustautua pienillä lipoilla ja vaapuilla. Tavallisin saaliskala joella on harjus.

Sitä suurta tavoittelemaan.

Vajaan tunnin ajomatkan päässä Leviltä pääsee suurista lohistaan tunnetulle Muonionjoelle, jonka lohikannat ovat elpyneet voimakkaasti viime vuosina. Parhaimmillaan saaliskalojen keskipaino on lähennellyt kymmentä kiloa, joten sinne kannattaa varautua kunnon välinein ja siimoin. Joesta saadaan vuosittain useita yli 20 kg lohia, ja puolimetrinen harjus ei ole harvinainen saalis lohenkalastuksen ohessa.

Perinteinen tapa kalastaa Muonionjoella on soutukalastus, ja veneitä vuokrataan pitkin jokivartta majoitusyritysten yhteydessä. Rantakalastajille parhaita paikkoja ovat koskien sekä nivojen niskat ja alustat. Heittokalastuksessa toimivat parhaiten painavahkot lusikkauistimet, lipat ja perhot. Maltti on valttia lohta väsytellessä, kiire ei siinä touhussa pidä olla, sillä paksukin siima voi katketa lohen käsittelyssä. Vinkit ottipaikoista sekä luvanmyyntipisteet voi löytää internetistä sivulta tornionjoki.fi.

Kalastonhoitomaksu korvasi vuoden alusta vanhan kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut. Sen lisäksi vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä sekä erityiskohteissa, kuten Immeljärvi, tarvitaan vesistökohtainen kalastuslupa. Lupa-asiat kannattaa aina hoitaa kuntoon ennen vesille lähtöä. Nykyään moneen kohteeseen voi ostaa luvat myös mobiililaitteella.

Timo Koivisto

ounasjoki.fi

tornionjoki.fi

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas