Levinyt!
 

Mönkijäkuskille kypärä päähän ja ajokortti taskuun maantiellä ja maastossa

28.04.2016

Malttia nopeuksiin ja oikeaa asennetta.

Kun lumet sulavat, moottorikelkat vaihtuvat kesäisempiin ajoneuvoihin, ja viime vuosina teille ilmestyneet mönkijät tulevat jälleen osaksi liikennettä. Vuodenvaihteessa tuli voimaan lakimuutos suojakypärän käytöstä mönkijällä ajettaessa. Nyt kaikilla mönkijätyypeillä sekä kuljettajan että matkustajan on käytettävä hyväksyttyä suojakypärää sekä tiellä että maastossa.

Tieliikennelain pykälän 89 mukaan tyypiltään hyväksytty suojakypärä vaaditaan ajettaessa ohjaustangolla ja satulamallisella istuimella varustetulla maastoajoneuvolla ja traktorilla, jota ei ole varustettu suojakaarella. Poron- ja metsänhoitotehtävissä, energiansiirto- tai televerkostotöissä tai verkontarkastustehtävissä toimivat kuljettajat ja matkustajat on vapautettu kypärän käyttöpakosta. Muita kypärän käyttämättä jättämisestä rangaistaan rikesakolla.

mönkijä_poliisi

– Mönkijä on hitaaseen ajoon suunniteltu painava ajoneuvo, joka kaatuu helposti ja voi aiheuttaa vahinkoa sekä kuljettajalle että muille. Koska se on yleistynyt nuorten ajoneuvona tieliikennekäytössä, toivottavasti vanhemmat ohjeistavat lapsia sen vaaroista, sillä se ei ole lelu, jolla temppuillaan. Poliisi valvoo jatkuvasti ajotapoja ja puuttuu tarvittaessa epäkohtiin, mutta nuorten asenne rakennetaan kotona, sanoo ylikonstaapeli Sami Helander Kittilän poliisista.

Tielle ei ilman ajokorttia ja maastoon vain maanomistajan luvalla

Maastossa mönkijällä ajaminen on sallittua vain maanomistajan tai -haltijan luvalla. Luvaton maastoliikenne toisen maalla on maastoliikennerikkomus, joka voi johtaa sakkojen lisäksi mahdollisiin korvauksiin siellä aiheutetuista vahingoista. Summat voivat nousta suuriksi, jos esimerkiksi tehdään vahinkoa taimikoille. Moottorikelkkareitit on tarkoitettu talviliikenteeseen, joten niille ei mönkijällä ole asiaa.

mönkijäkypärä

Mönkijöitä on useaa eri tyyppiä ja kaikkien kuljettamiseen vaaditaan vähintään 15 vuoden ikä. Tieliikenteeseen tarkoitetun nelipyörän kuljettamiseen tiellä tarvitaan vähintään B-luokan, traktorimönkijän vähintään T-luokan, ja mopomönkijän eli kevyen nelipyörän kuljettamiseen vähintään AM 121-luokan ajokortti. Myös maastomönkijän kuljettamiseen vaaditaan tietä ylittäessä tai ajettaessa tilapäisesti tiellä esteen vuoksi vähintään B-luokan ajokortti.

Kaikkien mönkijämallien tulee olla liikennevakuutettuja, tieliikenteeseen soveltuvat pitää rekisteröidä, katu- ja mopomallit myös katsastaa.

Yleisin mönkijöiden onnettomuustyyppi maastossa ajettaessa on kaatuminen ja tieliikenteessä tieltä suistuminen. Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa on ollut tyypillistä, että syynä on ollut kalloon tai rintakehään kohdistunut vamma, ja kuljettajalla ei ole ollut päässään kypärää, joten uudelle lakimuutokselle oli olemassa hyvä peruste.

Timo Koivisto

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas