Levinyt!
 

Riemukkaasti maastossa liukulumikengillä

14.04.2016

Lylyistä ja kalhuista se alkoi

Ennen aikaan suomalaiset hiihtivät metsissä ja tuntureilla lylyllä ja kalhulla, jotka olivat eripariset maastosukset. Pitempi ja liukuva suksi oli nimeltään lyly ja potkusuksi eli kalhu se lyhyempi. Sitten tulivat kehittyivät erämiesten pitkät ja leveät metsäsukset. Ne kantoivat kyllä hyvin umpihangessakin, mutta kääntösäde oli laaja ja risukoissa voi mennä hermo, mikäli sivakat eivät osuneet samalle puolen puuta.

Oikeilla lumikengillä ovat puolestaan erämiehet ja seikkailijat liikkuneet ympäri maailmaa jo sitten Jack Londonin aikojen ja paljon vielä jälkeenkin. Ja lumikengät ovat edelleen pop myös suomalaismetsissä ja tuntureilla. Esimerkiksi uusi kansallispuistoja koluava ja kasvava matkailijaryhmä ovat nimenomaan nuoret ihmiset lumikenkineen.

OAC

Mutta lumessa eteneminen ei varustuksiltaan ole vielä saavuttanut päätepistettään. Nelisen vuotta sitten kangasalalainen Outdoor Action Skis Oy toi ensimmäisenä markkinoille tuotteen nimeltä liukulumikengät, jotka kotimaisena käsityönä ovat jo aloittaneet maailman valloituksen. Ne ovat lumikenkien, erä- ja telemark-suksien risteytys, joilla pääsee umpihangella ja metsissä ylös ja alas. Niillä voi lasketella, ja niillä eteneminen on liukumisen ansiosta kevyempää kuin lumikengillä. Lumikengilläkin saa toki vauhdikkaampia elämyksiä, esimerkiksi puuterilumella, kun laskeudutaan jyrkempää rinnettä alas, silloin voi niilläkin niin sanotusti surffailla kinoksen päällä.

Liukulumikengän isänä voidaan pitää tunnettua telemark-hiihtäjää ja retkiluistinten kehittäjää Antti-Jussi Tiitolaa, joka myös on osakkaana Outdoos Action Skis Oy:ssä.

Pidossa ja luistossa löytyy

Liukulumikenkien pohjaan on istutettu keskelle suksea pitopohjakarva, kyse on siis leveistä, mutta lyhyistä skinisuksista. Suksen pohja muistuttaa alppisuksea, mutta siinä ei ole murtsikoista tuttua uraa eli olasta, vaan se on täysin sileä. Pitopohja tekee liikkumisen vastamäkeen helpoksi jyrkemmissäkin paikoissa.

Skini-osalle on oma hoitoaineensa, jotta se ei tietyissä keliolosuhteissa jäädä. Muuten skimbat ovat jokseenkin huolettomat käyttää, ja toki parhaimmillaan kantohankien aikaan, mutta toimivat myös pehmeässä lumeessa. Soseessa taas ei mikään ole enää lystiä tai helppoa, on aika vaihtaa lajia.

Liukulumikenkien mitat ovat OAC:n aikuisten malleissa yleensä 127 tai 147 cm. Esimerkiksi pitempi 147-senttinen KAR vastaa kantavuudeltaan 250-sentin metsäsuksea, siten reilu 100-kiloinenkin niillä vielä etenee. Lapsille valmistetaan omaa metrin mittaista OAC-suksea.

Markkinoinnissa liukulumikenkiä löytyy OAC:n ohella muun muassa nimillä Altai Ski, tai Polar Ski Stumpy, joka on 2-olaksinen ja suomupohjainen lyhyt malli. Yhteisenä tekijänä kaikille merkeille on myös suksen leveys eli noin 10 cm, joten kantavuudessa riittää.

Kaikkien riemuksi

Liukulumikengät ovat tulleet jäädäkseen ja niillä on mahdottoman hauska liikkua. Niihin luottavat jo metsästäjät, luontokuvaajat, eräretkeilijät, muuten vaan luonnossa nautiskelevat kuljailijat, tai kun haluaa kokea lumiriemuja uusin välinein. Ahkion vetäminenkin niillä sujuu.

Kun sukset eivät ole pitkät, ne on helppo ottaa matkaan mukaan vaikka henkilöauton takapenkille. Hiihtäjä ei tarvitse liioin erikoisjalkineita. EA-pikaside passaa kengän koolle 35–47, side on helposti säädettävissä. Systeemiin kuuluu kaksi jalkineen yli menevää lukollista remmiä, lisäksi jalkineen pohjan reuna on tuettuna sekä kärjestä että kannasta. Jaloissa voi olla mitkä pläägät vain kumisaappaista vaelluskenkiin.

Jos olet joskus laskenut minisuksilla, löytyy sama fiilis hetkittäin näistäkin. Vauhti ei kuitenkaan karkaa pitopohjan ansiosta. Monet liukulumikengillä liikkuvat käyttävät kahta isosompaista hiihtosauvaa, mutta suositellaan myös yhdellä pitkällä sauvalla laskemista, sillä voi menoa tasapainottaa. Tavallaan on palattu hiihtovälineiden juurille, vaikka materiaalit ovat nykyisin kaikkea muuta kuin puuta. Nyt ne ovat komposiittia ja muovia.

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas