Levinyt!
 

Nostalgisia kisamuistoja Ylläs–Levi hiihtomaratonin aattona

14.04.2016

Maailma huiput samassa pöydässä

Ylläs–Levi Ski Marathon houkutteli mukaan myös tukun moninkertaisia arvokisamitalisteja. Kysymys ei ollut maailman tämän hetken kärkikaartista, mutta vuosia sitten kovina niminä kisoissa vaikuttaneet Norjan Oddvar Brå ja Suomen Pertti Teurajärvi sekä Jari Isometsä. Miehet illastivat Levillä kisaa edeltävänä päivänä, ja pöydässä kuultiin hiihtäjien muistoja menneiltä ajoita. Paikalle saapui yllättäen myös Levillä lomailemassa ollut Harri Kirvesniemi.

PerttiTeurajärvi

Pertti Teurajärvi

Vilkkaassa pöytäkeskustelussa vilahteli entisten huippuhiihtäjien nimiä toisensa jälkeen, kun hiihtäjälegendat kävivät läpi kisamuistojaan. Brån ja Teurajärven ensimmäisestä yhteenotosta on jo 45 vuotta. Teurajärvi ja Kirvesniemi ehtivät ottaa yhteisen olympiapronssin Lake Placidissa miesten viestistä, ja Kirvesniemi nappasi 15 kilometrin pronssia Oslon MM-hiihdoissa 1982, kun Brå vei voiton.

Yhteensä 30 maailmanmestaruus- tai olympiamitalia voittanut nelikko on lähtenyt hiihtouran jälkeen varsin erilaisille teille. 65-vuotias Brå työskentelee edelleen hiihdon parissa Norjan hiihtoliiton Olympiatoppenissa valmentamassa ja kehittämässä maan hiihtourheilua. Kirvesniemi toimii suksia valmistavan KSF Sportin toimitusjohtajana Kiteellä ja Isometsä Ekovilla Oy:ssä aluepäällikkönä. Teurajärvi jäi eläkkeelle rajavartijan ammatistaan viisikymppisenä vuonna 2001. Eläkkeen ohessa hän harrastaa poronhoitoa ja odottelee jo kovasti kesän lohensoutukautta.

Miedon suuret kädet ja Rotsevin karkumatka

– Kyllä sinulla pitääkin olla harrastuksia, kun olet niin nuorena jäänyt eläkkeelle. Minä olen edelleen työelämässä. Norjassa ei ole urheilijaeläkejärjestelmää, mutta sellainen on parhaillaan kehitteillä. Sinulla on varmaan kova kunto, kun joudut juoksemaan porojen perässä, naurahti Brå Teurajärvelle.

IsometsaJari

Jari Isometsä

Brålle olivat jääneet mieleen Juha Miedon suuret kädet, jotka ilmestyivät Ramsaun vaihtoalueella erottamaan toisistaan Kari Härkösen ja Per Knut Aalandin, joka hiihti viestissä toistuvasti Härkösen suksien kannoille, mistä Härkönen kimpaantui. Myös saunahetki nuorena poikana Teurajärven enon Eero Mäntyrannan kanssa oli jäänyt Brån mieleen.

– Muistan erään Ramsaun viestin, jossa silloisen Neuvostoliiton Vasili Rotsev karkasi muilta avausosuudella, mutta hiihdin hänet kiinni Oddvar perässäni. Vaihtoon tullessa Oddvar hiihti Rotsevin eteen ja varmisti, että pääsen vaihtoon ensimmäisenä. Se oli hieno ele. Teimme usein yhteistyötä norjalaisten kanssa ladulla. Silloin hiihdettiin vuorovedolla kiinni karkulaisia, nykyään kaikki näyttävät pelaavan vain omaan pussiin. Kunnioitan edelleen norjalaisten hiihtokulttuuria, sanoi Teurajärvi.

Miehet muistelivat myös erästä Mäntyrannan kisamatkaa Norjaan, kun lento myöhästyi kaksi tuntia. Mäntyrantaa kentältä noutava henkilö oli ollut hädissään siitä, ehtiikö Eero mukaan kilpailuun. Mäntyranta vastasi rauhallisesti, että kyllä yleisö häntä odottaa. Niin odotti, ja hän ehti mukaan kilpailuun sekä voittoajassa maaliin.

Timo Koivisto

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas