Levinyt!
 

Fatbikekausi on nyt parhaimmillaan

14.04.2016

Leveät renkaat ja matala rengaspaine on lyömätön yhdistelmä talvimaastossa.

Älä aja ladulla!

Maastopyöräily on nostanut suosiotaan viime vuosien aikana huimasti. Perinteisen maastopyörän rinnalle katu- ja metsäkuvaan on astunut muutama vuosi sitten leveärenkainen fatbike, läskipyörä.

Jari ”Kide” Kiiskinen kertoo, että fatbikeilyssä on yksinkertaisesti kyse talvisesta maastopyöräilystä.

– Leveät renkaat ja matalat rengaspaineet takaavat hyvän pidon, Kide sanoo.

fatbike

Periaatteessa fatbikella voi ajaa missä tahansa, mutta Kide muistuttaa, että tieliikennelaki tuo omat rajoituksensa. Esimerkiksi hiihtoladuilla ei saa pyöräillä.

– Käsittääkseni lain mukaan ladun pintaa ei saa rikkoa. Fatbiken rengas ei kuitenkaan riko ladun pintaa, mutta hiihtoladulla ei siis ole suositeltavaa ajaa.

Zero Pointin vuokraamossa muistutetaan lisäksi, että kelkkareiteillä ei saa pyöräillä, vaikka tieliikennelaki ei sitä erikseen kiellä.

Kide naurahtaa, että vaikka fatbikessa on leveät renkaat jotka kantavat ajajaa kevyesti, liian syvään hankeen ei läskipyörällä kannata polkea. Hän suositteleekin fatbikella ajamista hankikannon aikaan.

– Nyt keväällä on parhaat kelit, kun on kunnon kantohanki. Fatbikella voisi oikein mainiosta ajella vaikka pilkkireissulle.

Hänen näkemyksenä mukaan maastopyöräily ylipäänsä voisi olla yksi Lapin suurimmista kesämatkailun valteista. Kide muistuttaa, että viime kesänä avatun Ylläs-Levi -maastopyöräreitin suuri suosio kertoo paljon maastopyöräilyn suosion suunnasta. Kiden toiveissa olisikin saada lisää maastopyöräreittejä Kittilän alueelle niin kesä- kuin talvipyöräilyä varten.

Pyörä alle ja metsään

Fatbikella ajaminen ei Kiden mukaan eroa tavallisesta maastopyörästä.

– Ainoa huomio on tietysti lumi ja liukkaus, mutta se on sama maastossa myös syksyisin kun kivet ja kannot ovat liukkaita.

Ensikertalaista Kide neuvoo ajamaan merkittyjä reittejä pitkin.

– Eturinteiltä pääsee golfille ja takaisin, matkaa tulee noin kuusi kilometriä. Myös Immeljärven ympäri kulkee lenkki, se on 4–5 kilometriä.

Luovuttaessaan pyörää, Kide käy läpi kuinka pyörä toimii.

– Jarruta aina ensin takajarrulla. Jos jarrutat lisäksi etujarrulla, muista kääntää etupyörä suoraksi, ettei käy vanhanaikaisia.

Sitten matkaan Lastenmaan kautta kohti golfkenttää. Pyörä tuntuu vankalta, mutta liikkuu kevyesti ja vakaasti. Ylämäkiin muistan Kiden neuvon ennakoivasta ajosta: vaihde kevyemmäksi ennen mäkeä. Lastenmaan loivassa mäessä polkeminen käy kevyesti, mutta metsäreitin jyrkemmissä mäissä jään sutimaan. Vaihde taisi olla liiankin kevyellä.

Matka taittuu polkuja pitkin vakaasti, mutta kovin kovaa en vielä uskalla polkea. Leveät pyörät eivät muljahtele, vaikka polun pohja on paikoin hyvin liukas. Alamäissä jännittää. Polun vieressä olevat puut ovat ohuita, mutta en halua kokeilla niiden taipuisuutta. Yhden alamäen tulen suosiolla pyörää taluttaen.

Paluumatkalla uskallan jo polkea vauhtia, vaikka vauhdin lisäys tarkoittaa valkoisempia rystysiä, kun sormet puristuvat tiukemmin kahvojen ympärille. Päästyäni takaisin lähtöpaikkaan, en oikeastaan haluaisi vielä palauttaa pyörää. Vielä voisi vähän käydä poluilla kurvailemassa. Mutta ei auta, ehkäpä joku muukin haluaa päästä metsäpoluille.

Fatbikeja voi vuokrata Zero Pointilta. Vuokraan sisältyy pyörä, kypärä sekä pyörän lukko.

Henri Jokela

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023